Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No mamy wielozadaniowy w podrodzajach a czy mamy w rodzajach nadwozi dla ciężarowych wielozadaniowy? Czy uważasz, że ciężarowy N1 o podrodzaju wielozadaniowy (kod 10) to to samo co rodzaj nadwozia AF wielozadaniowy osobowy? Bo nie bardzo rozumiem Twój powyższy post.

Napisano

W homo które miałem w rękach podwozie do zabudowy miało zawsze BA - nie BX :?

Napisano
Wg naszej klasyfikacji, tak.
Według której klasyfikacji? Skoro jest wyraźnie napisane, że AF odnosi się do pojazdów kategorii M1.

W homo które miałem w rękach podwozie do zabudowy miało zawsze BA - nie BX :?
BE i BX są w rozporządzeniu UE ale w polskich przepisach ich nie ma podobnie jak nie ma w pojazdach osobowych AG pick-up choć w rozporządzeniu unijnym jest.
Napisano
Według której klasyfikacji?

Z Dz.U. 1088 z 2016. Dopóki ona się nie zmieni, dopóty wielozadaniowy będzie podrodzajem dla kategorii homologacyjnej M1 i N1.

Napisano
Według której klasyfikacji?

Z Dz.U. 1088 z 2016. Dopóki ona się nie zmieni, dopóty wielozadaniowy będzie podrodzajem dla kategorii homologacyjnej M1 i N1.

Czyli w N1 o podrodzaju AF mogę wykonać badanie na ZK i kraty nie trzeba badać w jednostce uprawnionej tak? Przepis wyrażnie odnosi się do BB , nie ważne że w większości występuje ale może pojawić się wpis AF no i co wtedy?

Napisano

Niestety jest to efekt robienia przepisów przez ludzi nie mających pojęcia i nie konsultujących się chociażby z OSDS. Nasza klasyfikacja daje możliwość, np. przy "pierwszym" badaniu zrobić pojazd N1 - wielozadaniowy, który nie podlega pod dalsze paragrafy z ograniczeniami, które zostały zapisane zgodnie z klasyfikacją homologacyjną, o której wspominał abcs.

Nie pierwszy to już raz kiedy nasze prawo pozwala na działanie dla biegłych w prawie.

Napisano
Czyli w N1 o podrodzaju AF mogę wykonać badanie na ZK i kraty nie trzeba badać w jednostce uprawnionej tak?

Nie bardzo wiem o jakie zmiany konstrukcyjne idzie, ale jeżeli chodzi o tak zwaną KRATĘ to pojazd powinien spełniać wymagania na dzień dokonania zmiany rodzaju pojazdu. Z naciskiem na zmianę rodzaju pojazdu. A potwierdzenie dla KRATY dotyczy auta ciężarowego o podrodzaju VAN tylko i wyłącznie, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmiany danych w dowodzie, ale uwaga: dotyczy pojazdu rejestrowanego w tym roku. I właśnie dla takiego świeżego VANA rodzi się zagadka, jakich zmian można dokonać, aby PIMOTU nie wymagać? :?

--------------------------------------------------------------------------------------------

Koledze abcs o to idzie zaiste, aby rodzajów nadwozi samochodowych wraz z ich nazwami i kodami nie mieszać z podrodzajami pojazdów występujących w naszej kodyfikacji, bo tylko niektóre nazwy są wspólne, a kody już całkiem inne i składają się z dwóch cyferek, a nie dwóch literek. Zapewne nie tylko o kody i nazwy się rozchodzi, ale mniejsza z tym na razie.

Kolega abcs zapewne ma dużo racji.

Tylko jak traktować takie wymysły ministerialne, że raz podrodzaj, a raz rodzaj nadwozia:

w samochodzie ciężarowym o podrodzaju VAN
W samochodzie ciężarowym (kategorii N1) o rodzaju nadwozia BB
Napisano
Nie bardzo wiem o jakie zmiany konstrukcyjne idzie

O zmiany w myśl nowego rozporządzenia , jak to o jakie?

Napisano
Koledze abcs o to idzie zaiste, aby rodzajów nadwozi samochodowych wraz z ich nazwami i kodami nie mieszać z podrodzajami pojazdów występujących w naszej kodyfikacji, bo tylko niektóre nazwy są wspólne, a kody już całkiem inne
Oooo!!
  • 8 months later...
Napisano

Panowie odświeżam temat :) Doszły mnie słuchy że okoliczne stacje (Katowice) robią np. Pande VAN, 2 miejsca na 4-5 miejsc osobową i nie wymagają żadnych dokumentów (jednostka uprawniona).

A jak tam u Was?

Pozdrawiam!

Napisano

Analizując przepisy znowelizowane w lipcu 2016 roku, to ciężko znaleźć podstawy aby takich dokumentów wymagać przy tego rodzaju zmianach.

Napisano

Dokumentów z jednostki żądasz, jakby to miał być nadal ciężarowy.

Z ciężarowego na osobowy po staremu.A jak koniecznie nie chcesz, to będą klienci uciekać Ci do Katowic :-D

Napisano

Mój błąd, zamiast jednostka uprawniona, w nawiasie winno być faktura lub oświadczenie z warsztatu o montażu kanapy/pasów/demontażu kraty. (coś się zamyśliłem :lol: )

Jednostka uprawniona jak zostaje ciężarowy - tutaj macie rację.

Napisano

Najprawdopodobniej tamte OSKP mają warsztat obok stacji i z niego wystawiają faktury / oświadczenia za demontaż.

Napisano
tamte OSKP mają warsztat obok stacji i z niego wystawiają faktury / oświadczenia za demontaż

U mnie tak jest :)

Napisano

Podepnę się Koledzy do tematu.

A jak zrobić "Pojazd specjalny" - "Pożarniczy" na zwykły "Samochód ciężarowy"?

Jakiś klient mnie pytał. Ma do kupienia Stara, który był pożarniczym a jest wywrotką. W dokumentach został "Specjalny" a tam, skąd pochodzi diagnosta nie czepiał się przy okresowym. Wychodzi na to, że ja się czepiam...

Rozumiem że bez "kwitu" z wagi się nie obejdzie.

Fakturę jakąś za przeróbkę też żądać (zmiana rodzaju pojazdu)????

Napisano

Rozumiem że bez "kwitu" z wagi się nie obejdzie.

Fakturę jakąś za przeróbkę też żądać (zmiana rodzaju pojazdu)????

Tak waga musi być i oświadczenie o przebudowie uprawnionego przedsiębiorcy o dokonanych zmianach ponieważ nastąpi zmiana rodzaju pojazdu. Możesz zarządzać opinii rzeczoznawcy.

Napisano

Jeśli nie macie legalizowanej wagi na terenie OSKP to tak naprawdę do każdego badania na zmiany konstrukcyjne, w którym ustala się nową masę własną powinna być opinia rzeczoznawcy. Póki co diagnosta nie może robić badań (ważyć) poza OSKP.

Napisano

A jak jest kwit z legalizowanej wagi z numerem, datą ważności legalizacji i podpis wagowego?

Napisano

To Twoja sprawa co przyjmiesz za miarodajny dokument. Jak masz pełne zaufanie do takiego dokumentu to ok. W razie W opinia daje niby większą ochronę. Pytanie tylko co to jest to "W". Indywidualnie trzeba do tego podchodzić.

Przepisy są w tej kwestii źle skonstruowane moim zdaniem.

Napisano
A jak jest kwit z legalizowanej wagi z numerem, datą ważności legalizacji i podpis wagowego?
U mnie to przechodziło bez problemu...
Napisano
Póki co diagnosta nie może robić badań (ważyć) poza OSKP.

ponieważ ? zgoda ,że badań nie można wykonywac poza stacją . ale jeśli ZK wykona firma się tym trudniąca i w dokumentach poda nowe masy to je zakwestionujesz ? a jeśli będzie kwit z legalizowanej wagi z firmy która handluje jakimś towarem "na wagę " ? przecież taka waga podlega okresowej urzędowej kalibracji tak samo jak analizator , pompka , dystrybutor paliw .

analogicznie powinieneś zaufać dokumentom na ABS , zwalniacz itp ( przy ADR ) .