leski66 Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 Ale samej N-ki ? Czy w zaświadczeniu w uwagach zaznaczyłeś pkt.2 Pojazd odpowiada........... do ciągnięcia przyczep? Czy po prostu klient u konkurencji zrobił dodatkowe ? Cytuj
cezary Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 podczas obt oczywiście sprawdzony i hak, adnotacja w zaświadczeniu o przystosowaniu ... w uwagach wpisana, N za brak adnotacji hak w dr, wszyscy klienci zgodnie twierdzili, że nie robili wcześniej badania na hak i nie mają żadnego zaświadczenia, nie mieli wpisu w kp, nie zostali cofnięci z wk w celu wykonania "dodatkowego (inne czynności ) " badania haka, , adnotacja została wpisana na podstawie mojego zaświadczenia z obt z wynikiem N. Cytuj
danielg539 Napisano 5 Październik 2018 Autor Napisano 5 Październik 2018 Może to efekt braku badania haka w wykazie badań dodatkowych i WK każdą informacje o posiadaniu haka traktuje jako by wykonano BT haka. Cytuj
leski66 Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 @cezary mam rozumieć, że OBT z wynikiem N i usterka 6.1.10.e, ale - czy w uwagach w punkcie 2 zaznaczałeś, że pojazd przystosowany do ciągnięcia przyczep, czy nie ? Cytuj
cezary Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 1 minutę temu, leski66 napisał: czy w uwagach w punkcie 2 zaznaczałeś, że pojazd przystosowany do ciągnięcia przyczep TAK ! Cytuj
michal_k Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 Skoro zaznaczyłeś, że pojazd odpowiada dodatkowym warunkom dla ciągnięcia przyczep to nie dziw się, że WK na tej podstawie wpisał HAK. Ustawa mówi o badaniu technicznym, więc nie ma przeszkód do wpisania adnotacji na podstawie OBT (choćby z wynikiem N), z którego będzie wynikało, że pojazd spełnia warunki dla pojazdu przystosowanego do ciągnięcia przyczep. Cytuj
leski66 Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 To samo co napisał @michal_k powiedziano mi telefonicznie w " moim " WK. ( czyli przy OBT z wynikiem N - niekonieczne badanie dodatkowe na Hak " jako oddzielne zaświadczenie " można na tym samym z OBT, no i oczywiście 35 PLN dodatkowo do kasy włożyć). Cytuj
danielg539 Napisano 5 Październik 2018 Autor Napisano 5 Październik 2018 Z jakiej racji chcesz pobrać te 35 PLN skoro wykonujesz tylko OBT? Cytuj
leski66 Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 6 minut temu, danielg539 napisał: Z jakiej racji I dodatkowe na Hak na jednym zaświadczeniu z OBT. Tak do tej pory robiłem tylko pierwsze z zagranicy. Cytuj
cezary Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 (edytowane) 13 minut temu, danielg539 napisał: Z jakiej racji chcesz pobrać te 35 PLN przepis mówi nie pobiera się za hak w przypadku obt kiedy jest w dr adnotacja, kiedy jej nie ma, to .... ? ja nie pobrałem. Przy pierwszym z zagranicy pobieram dodatkowo za hak Edytowane 5 Październik 2018 przez cezary Cytuj
leski66 Napisano 5 Październik 2018 Napisano 5 Październik 2018 3 minuty temu, cezary napisał: kiedy jej nie ma, to .... ? No właśnie. Na razie jeszcze " mam zakusy " nie pobrałem tak 35 PLN ( z zagranicy też nie pobieram 35 PLN), ale jakbym pobrał to chyba....... Cytuj
danielg539 Napisano 5 Październik 2018 Autor Napisano 5 Październik 2018 Ja kiedyś od aut sprowadzonych pobierałem opłatę ale skoro w lubelskim praktycznie nikt nie pobiera w takim przypadku opłaty za hak, a interpretacja nadzoru jest taka, że jak nie widać, że hak świeżo zamontowany a badanie pojazdu sprowadzonego to badanie okresowe to i opłaty nie należy pobierać. Cytuj
markes30 Napisano 8 Październik 2018 Napisano 8 Październik 2018 Dnia 5.10.2018 o 18:23, danielg539 napisał: to i opłaty nie należy pobierać. ..o ile adnotacja o haku jest w dowodzie rejestracyjnym ( niemieckim, francuskim,...........) Cytuj
Dar-jusz Napisano 1 Lipiec 2019 Napisano 1 Lipiec 2019 Witam. Podłączę się pod temat . Co w przypadku kiedy przyjeżdża klient na DB hak i podczas badania okazuje się że a samochodzie jest gaz ? o którym ani słowa w DR? Generalnie temat gazu wyszedł w rozmowie podczas badania kiedy klient stwierdził że przy okazji wizyty w WK wbijając hak wbije sobie gaz. Ogólnie mam zakodowane żeby pod kontem gazu auto sprawdzać ZAWSZE ale przy DB na hak wiadomo za "głęboko" się nie zagląda. Cytuj
adam1501 Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 Skoro jest GAZ, to do zaświadczenia adnotacja o dozorze i ograniczasz się do badania HAKa. Cytuj
grzegorz70 Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 Co z identyfikacją, wszystko się zgadza? Dla mnie wynik N. Cytuj
Dar-jusz Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 Dla mnie też wynik badania N ale.... W przypadku braku dokumentu na urządzenie dozorowe odstępujemy od badania. Poszedłem w tą stronę anulowałem badanie i wysłałem pana do WK celem uregulowania tematu z gazem. Ogólnie to nie chciałem piętrzyć biurokracji bo już widzę poruszenie w WK jak wynik badania N przy dodatkowym na HAK przez brak adnotacji GAZ ? Aż strach pomyśleć co by było gdyby było jeszcze np nie ważne OBT... Cytuj
Paprock Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 3 godziny temu, grzegorz70 napisał: Co z identyfikacją, wszystko się zgadza? Dla mnie wynik N. - najpierw należałoby rozgryźć czy adnotacje urzędowe HAK, GAZ, TAXI, L, VAT są danymi technicznymi pojazdu, o których mowa w artykule 80b ustęp 1 punkt 13 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. Godzinę temu, Dar-jusz napisał: Aż strach pomyśleć co by było gdyby było jeszcze np nie ważne OBT... - sorry, lecz nie chwytam tego? Cytuj
Dar-jusz Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 15 minut temu, Paprock napisał: - sorry, lecz nie chwytam tego? W naszym WK nie chcą wbijać "HAK" do dowodu przy nieważnym BT a co dopiero przy negatywnym DBT i bez BT Cytuj
michal_k Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 7 minut temu, Dar-jusz napisał: W naszym WK nie chcą wbijać "HAK" do dowodu przy nieważnym BT To może trzeba tych matołów uświadomić, że brak wpisu HAK powoduje negatywny wynik badania. Cytuj
GABIUSZ Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 Michał -Trochę za ostre słowa "matoły" , a co powiesz o diagnoście który wykonuje badanie haka nie sprawdzając czy OBT jest aktualne. Cytuj
Dar-jusz Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 Ostatnio miałem przypadek że pojechał Pan do WK wbić HAK, żeby nie robić OBT z negatywem. Wrócił na BT z próbnymi tablicami oczywiście bez adnotacji HAK.... brak słów Cytuj
aboz Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 24 minuty temu, GABIUSZ napisał: a co powiesz o diagnoście który wykonuje badanie haka nie sprawdzając czy OBT jest aktualne. Nic. Jedno jest niezależne od drugiego. Cytuj
michal_k Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 Godzinę temu, GABIUSZ napisał: Michał -Trochę za ostre słowa "matoły" Słowa obrazujące wiedzę pracowników WK, za których mi wstyd. Godzinę temu, GABIUSZ napisał: co powiesz o diagnoście który wykonuje badanie haka nie sprawdzając czy OBT jest aktualne. Powiem, że robi właściwie, bo nawet gdyby zrobił OBT to zakończyłoby się wynikiem N. Cytuj
zoro Napisano 2 Lipiec 2019 Napisano 2 Lipiec 2019 1 godzinę temu, GABIUSZ napisał: Michał -Trochę za ostre słowa "matoły" , a co powiesz o diagnoście który wykonuje badanie haka nie sprawdzając czy OBT jest aktualne. A do czego to OBT przy badaniu na HAK jest potrzebne, chyba żeby wytworzyć zamknięte koło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi