luk_wski Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 (edytowane) O instalacji dowiedział się w trakcie przeprowadzania przeglądu, mam nadzieję. Bo inaczej jaki był sens rozpoczęcia przeglądu. Edytowane 4 Marzec 2021 przez luk_wski Cytuj
adamos Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 Nie sens, a obowiązek ustawowy odstąpienia od BT... Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 5 godzin temu, adamos napisał: obowiązek ustawowy odstąpienia od BT. Podasz numer artykułu ustawy bo nie mogę namierzyć. Cytuj
adamos Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 PoRD Art 81. 12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 To znam.Ale tu nie ma mowy o 16 godzin temu, adamos napisał: odstąpienia od BT... Cytuj
adamos Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 (edytowane) Badanie może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu, ja nie mam wątpliwości co w przypadku jego braku, egzaminatorzy TDT również. Wpis w DR oczywiście nie ma tu znaczenia, moja odpowiedź dotyczy wątku o braku zalegalizowanej butli. Edytowane 5 Marzec 2021 przez adamos Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 Ja jednak uważam,że jest zasadnicza różnica między "może być przeprowadzone" (nie przystępuję do badania) a "odstąpienie od badania" (przystępuję do badania ale go nie kończę) Ale to tylko takie tam moje zdanie i mogę się mylić. Cytuj
adamos Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 Ja w powyższym przypadku nie przystępuję w ogóle do badania, więc może niejasno się wyraziłem. Choć odstąpienie od wykonania podobnie mi się kojarzy... Cytuj
Mecher Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 (edytowane) A jak chcesz nie przystąpić do badania jak klient nie przyzna się "do gazu", a wyjdzie podczas badania ? Wtedy tylko usterka o braku decyzji i braku adnotacji. Jednak tutaj usterka dana tylko za brak adnotacji, a co z decyzją, to już cicho ... Bo skoro klient nie przyznał się do instalacji, to marne szanse na decyzję na zbiornik. Edytowane 5 Marzec 2021 przez Mecher Cytuj
michal_k Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 26 minut temu, Mecher napisał: Wtedy tylko usterka o braku decyzji i braku adnotacji. I wtedy badanie wykonane niezgodnie z ustawą... Cytuj
sebeklca Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 W takim wypadku czy są jakieś przeciwwskazania ,aby anulować rozpoczęte badanie np z komentarzem "czynnik wyższy" (U mnie w SKP PRO jest tylko 3 lub 4 powody anulowania badania). Cytuj
Mecher Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 A niby dlaczego anulować ? Czynności wykonane ? wykonane... A że klient, zataił ... Dlatego, ja zawsze przed pobraniem opłaty pytam, czy jest hak, gaz, czy inne dozorowe. Jeśli by mnie klient oszwabił, nie miałbym skrupułów. Póżniej ładnie opisał w zaświadczeniu i niech się dzieje wola nieba, z nią się zgadzać trzeba 1 Cytuj
michal_k Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 17 minut temu, Mecher napisał: A że klient, zataił ... To nie zwalnia diagnosty z przestrzegania prawa. Cytuj
Mecher Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 Nie mówię, że zwalnia. Jednak wychodzę z założenia, iż z takiego postępowania szłoby się wybronić. W wielu tematach, diagnosta to taki saper-miner. Mnie może łatwiej, bo miałem taką specjalizację Cytuj
Logen Napisano 8 Kwiecień 2021 Napisano 8 Kwiecień 2021 Podepnę się tutaj z pytaniem ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi :P. Czy wpisujemy adnotacje HAK do pojazdów specjalnych do 3,5 tony ?? Cytuj
Paprock Napisano 8 Kwiecień 2021 Napisano 8 Kwiecień 2021 Rodzaj pojazdu nie ma znaczenia. Dla przykładu Kamper do 3,5 t d.m.c. z hakiem musi mieć w dowodzie stosowną adnotację! USTAWA ARTYKUŁ 71 USTĘP 4 4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla. 1 Cytuj
Bartek24 Napisano 8 Kwiecień 2021 Napisano 8 Kwiecień 2021 1 godzinę temu, Logen napisał: pojazdów specjalnych do 3,5 tony Jeżeli jest to pojazd samochodowy to tak. 33) ,,pojazd samochodowy" - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego; Cytuj
Czolgista Napisano 26 Maj 2021 Napisano 26 Maj 2021 Podłącze się. Taka sytacja, przyjechał klient w DR pieczątka GAZ-LPG w CEP brak informacji o paliwie alternatywnym. Co począć w takiej stacji? Telefon to WK? Czy kontakt z helpdeskiem? Cytuj
leski66 Napisano 26 Maj 2021 Napisano 26 Maj 2021 12 minut temu, Czolgista napisał: Telefon to WK? Zacząłbym od tego. 13 minut temu, Czolgista napisał: Co począć w takiej stacji? Usiąść i płakać. Cytuj
Paprock Napisano 26 Maj 2021 Napisano 26 Maj 2021 Dla mnie ta informacja tyle samo znaczy, co o katalicznym dopalaczu, czyli nic nie znaczy. Cytuj
leski66 Napisano 26 Maj 2021 Napisano 26 Maj 2021 Teraz, Paprock napisał: (...)czyli nic nie znaczy No... dobra, ale jak " psiarnia " zatrzyma pojazd i w CEPiK'u brak info o gazie to nie będzie kłopotu dla " drajwera i diagnosty " ? Cytuj
Paprock Napisano 26 Maj 2021 Napisano 26 Maj 2021 Już dawno przestały mnie obchodzić takie kłopoty. Zero-dwa-e i tyle, aż tyle. Cytuj
leski66 Napisano 26 Maj 2021 Napisano 26 Maj 2021 27 minut temu, Paprock napisał: Już dawno przestały mnie obchodzić takie kłopoty. Kurde.... też już chciałbym być na takim " poziomie ". Cytuj
Paprock Napisano 26 Maj 2021 Napisano 26 Maj 2021 Weź leski! Na jakim poziomie! Mi się robić nie chce, to wymyślam. Szkoła jest taka: Nawiązujesz kontakt, bo wiadomo paragon/faktura, karta/gotówka i takie tam gadki. Potem delikatnie podpytujesz jak klient stan pojazdu czuje. Najczęściej pada, że panie jak prosto od mechanika jadę. Wszystko git! Wszystko super! No to wtedy diagnosta pod auto i wychodzi z listą usterek z kanału i grzecznie upomina klienta, że dopuścił się niecnego kłamstwa, wprowadzenia w błąd, wręcz oszustwa. Bo silnik leje, wahacze powybijane, więc lipa drogi kliencie. Auto badania pozytywnie nie przejdzie. A druga gadka bywa taka, że ja się nie znam, ja tylko jeżdżę. No i sytuacja po wyjściu z kanału się powtarza: usterka goni usterkę. Jak się klient o tym dowiaduje to nagle go wiedza oświeca, i zaczyna się fikanie, że takie ustereczki to przecież nic nieznaczące uchybienia. No i pada odpowiedź diagnosty: proszę pana, pan się zaklinał dziesięć minut temu, że na niczym się nie zna, więc o co kaman teraz? Ja natomiast, jako diagnosta, mam wiedzę i się znam. A trzecia sprawa, to jak najmniej z klientem gadać. Z własnego doświadczenia wiem, że to, co zrobiły zasady covidowe o dystansie, o maseczkach, o plexach, w moim odczuciu wpłynęły na plus jeżeli chodzi o życzeniowość klienta. A teksty typu, że tylko do pracy, kościoła, muszę dzieci do szkoły wozić, jeszcze rok a potem na złom, nie mam kasy na naprawy... No to sorry, auto odstawić i tramwajem załatwiać sprawy. Starczy tego pitu-pitu! Nawijam. Nara! ✋ Cytuj
Andrzej89 Napisano 26 Maj 2021 Napisano 26 Maj 2021 1 godzinę temu, Czolgista napisał: w CEP brak informacji o paliwie alternatywnym zadzwoń do WK, ja już miałem takich kilka przypadków. Po kilku minutach od rozmowy z WK wpis o LPG już się w cepie pojawiał. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi