Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak pisałem u mnie o przed 8 nie było połączenia. Ale nie przejmowałem się, bo to nie pierwszy raz. Może to wina wielu stacji próbujących na raz łączenia czy kontroli połączenia ? 

Cały dzień przed tobą na próby wysyłki  ;)

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, IVVO napisał:

Mogę pobrać dane ale nie przyjmuj

Czy nie chodzi tu przypadkiem o potrzebę aktualizacji programu ?

Jeśli nie to zresetuj kompa i vpn-a ,,,

Wczoraj miałem podobne huśtawki .

Edytowane przez JANUSZ60
  • 3 weeks later...
Napisano
Dnia 1.08.2018 o 14:19, Hendryjones napisał:

Witam!

Ja w przypadku braku pojazdu w CEP2 wymyśliłem taką strategię...

Robię pre-rejestrację-okresowe przed 1 rej, wypełniam DIP z danymi pojazdu i wysyłam-dzięki temu pojazd jest już w CEP.. Po chwili wchodzę w korektę tego badania, zmieniam na zwykłe okresowe i kasuję Dip..

Zrobiłem już tak kilka razy, ciekawe czy coś z tego wyniknie-do odważnych świat należy

I tak właśnie radził informator CEP

5. Jak wykonać badanie techniczne pojazdu, którego nie ma

w ewidencji CEP, a pojazd jest zarejestrowany?

Jest to taka sama procedura co w przypadku pojazdu sprowadzonego. Przed

wprowadzeniem danych nowego pojazdu należy zweryfikować parametry

wyszukania pojazdu. Jeśli są poprawne należy ponowić wyszukiwanie wg innych

danych np. numeru VIN lub numeru dowodu rejestracyjnego.

• 1 month later...
Napisano
Dnia 1.08.2018 o 14:19, Hendryjones napisał:

Witam!

Ja w przypadku braku pojazdu w CEP2 wymyśliłem taką strategię...

Robię pre-rejestrację-okresowe przed 1 rej, wypełniam DIP z danymi pojazdu i wysyłam-dzięki temu pojazd jest już w CEP.. Po chwili wchodzę w korektę tego badania, zmieniam na zwykłe okresowe i kasuję Dip..

Zrobiłem już tak kilka razy, ciekawe czy coś z tego wyniknie-do odważnych świat należy

Z tym moim "Mykiem" już się nie da bo program nie dopuszcza korekty rodzaju badania, więc zostaje rzeczywiście Prerejestracja tak jak sprowadzony lub wysłanie niezgodności

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 4.05.2018 o 16:42, Norbert Jezierski napisał:

Pytałem o zgłoszenie niezgodności, tj. informacji o braku pojazdu w CEP, via formularz CEP. Czy ktoś z Was załatwił w ten sposób sprawę ?

Przepraszam wyraziłem się nieprecyzyjnie ...

Miałem 3 przypadki. Dotyczą ciągników rolniczych z lat 60-tych i początku 70-tych. Do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło. Brak pojazdów

Napisano

Ja bym nie komplikował sprawy pre-rejestracje wykonujemy tylko w przypadku okresowego przed 1 rejestracją , w większości przypadków sprawa dotyczy  sprzętu rolniczego w którym nowy właściciel robi obt bo chce zarejestrować pojazd na siebie , badanie w trybie awaryjnym i po później wysyłka do cepik , a jak właściciel się nie zmienia  to najpierw wizyta w WK i pojazd jest w cepik, i dopiero badanie tech.

• 4 weeks later...
Napisano

a dlaczego uzależniasz od właściciela czy robisz w trybie awaryjnym czy wysyłasz do WK? Tryb niezgodności na stronach CEP jest wpisany nadal do 04.06.2018 r. ale wtedy chyba miały wejść nowe przepisy. Skoro działamy po staremu to awaryjny + email niezgodności.

• 4 months later...
Napisano

Witam

Odświeżę znowu temat, a mianowicie powróciło w tym roku auto które nie widniało w CEPiK a do którego wysłałem zgłoszenie niezgodności.

W tym roku nadal go nie ma w CEPiK (a do tego auto zostało sprzedane i nikt z tego powodu nie chce mu zrobić badania)

i znowu pobiera mi najbardziej zbliżony pojazd do tego mojego.

Pytanie czy znowu wysyłać im maila , że niezgodność, czy może ktoś coś ciekawego opracował na ten temat. 

Pojazd pewnie po badaniu, zostanie przerejestrowany na nowego właściciela.

Napisano (edytowane)

Zrób w trybie awaryjnym  - albo pre rejestracyjnym z CEP

Edytowane przez IVVO
Napisano

Co to za pojazd i z którego jest roku.

Spróbuj znaleźć pojazd po numerze dowodu rejestracyjnego.

Ja ostatnio miałem na OBT Junaka z 1962 r z ostatnim badaniem wykonanym w 1986 r i ku mojemu zdziwieniu pojazd był w CEPiK-u.

Napisano

Megane z 98 r., Będe próbował na rożne sposoby może znajdzie, jutro ma przyjechać będę kombinował

Napisano

Co powiecie o takiej sytuacji: pojazd ma w dowodzie 5 pieczątek z przeglądu. 3 pierwsze zrobił diagnosta A, 2 następne diagnosta B i przyjechał na szóste badanie do diagnosty A.

Problem? Trzy pierwsze badania diagnosty A są w cepiku, 2 kolejne diagnosty B nie ma. Wychodzi że mimo pieczątki w dowodzie przegląd nie został wysłany do cepiku i to 2 razy pod rząd rok po roku. Nieuczciwy diagnosta co wziął kasę w kieszeń?  6 badanie wysłane w cepik i rezultat: jest, jest, jest, brak, brak, jest. Co sądzicie?

Napisano

Czy diagnosta A i B pracowali na jednej SKP?

Był (być może nadal są) SKP, które nie wysyłały badań do CEPiK-u a nawet jak wysyłały to nie sprawdzały raportów i badania mogły nigdy nie być zaimportowane.

Napisano

Tak ale było tak że B przyszedł za A gdzie A poszedł do innej, więc ta stacja w której przeglądu brak w cepiku regularnie wysyłała raporty badań.

Napisano

Ale z czym jest konkretnie problem? Jesteś właścicielem tego pojazdu czy diagnostą?

Napisano

Z niczym nie ma problemu tylko czy wy się z czymś takim spotkaliście, czy może system coś nie halo był czy coś.

Napisano

Można jeszcze sprawdzić w rejestrze BT czy badanie było wykonane czy tylko postawiona pieczątka do DR.

Napisano

Bo Pojazd jest mój i jak byłem kilka dni temu na badaniu to diagnosta się zdziwił że taka sytuacja wyszła i mówił że dziwne bo on wcześniej tam pracował i badania szły w cepik ale mówił aby się tym nie przejmować bo i tak badania już nieaktualne i tak chciałem się Was podpytać co to mogło zajść a jak tego to tam olać to i już.

Napisano

Olej to. Najnowsze badanie zapewne pojawiło się już w CEP, a poprzednie nie mają już żadnego znaczenia (chyba że jesteś miłośnikiem historiapojazdu.gov.pl).

Napisano

Pojazd przyjechał, przeszedł badanie techniczne, niestety nie odnalazł się w CEPiK więc tryb awaryjny i zgłoszenie niezgodności do CEPiK.

I o dziwo dostałem maila zwrotnego automatycznego, że zajmą się problemem i poinformują o postępie naprawy niezgodności. 

Napisano
W dniu 13.04.2019 o 10:40, klosek napisał:

o dziwo dostałem maila zwrotnego automatycznego

Pewnie wszystkim takiego wysyłają jako potwierdzenie odebrania wiadomości. 

Ciekaw jestem ile czasu zajmie dopisanie tego pojazd do rejestru?

Napisano

Dokładnie e-mail zwrotny idzie z automatu, ale poinformowania o naprawie problemu się nie doczekałem aż zmieniłem prace jakieś 1,5 roku czekałem.

Napisano
7 minut temu, Qnick napisał:

poinformowania o naprawie problemu się nie doczekałem aż zmieniłem prace

to więcej nie informuj bo znowu będziesz musiał pracę zmieniać:icon_wink:, taki żarcik przedświąteczny :icon_mrgreen: