Skocz do zawartości

Jakie dokumenty pobrać od klienta przy 1 rejestracji w kraju

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może wydaje się pytanie banalne, ale kto pyta nie błądzi. Chodzi mi jakie dokumenty musi przedstawić klient do badania pojazdu sprowadzonego z zagranicy przed 1 rejestracją w kraju. Jak sprawa wygląda w przypadku sprowadzenia z Niemiec lub Francji? Pytam jako diagnosta który będzie zaczynał prace w PSKP. Czy oprócz briefu, tłumaczeń coś jeszcze potrzeba.?

Napisano

Masz mieć ZDR (dobrze by było jeszcze jakby pojazd był :D) . Tłumaczenie wg własnego uznania. Jeżeli pojazd nie był zarejestrowany za granicą lub właściciel nie posiada DR, to pierwsze kroki kieruje do WK a następnie do Ciebie z PC. 

Napisano

Z dokumentów to tylko te, które wymienia ZAKRES do identyfikacji pojazdu. Jak jest coś dodatkowego, to tylko chwalić i traktować jako materiały pomocnicze.

Co do tłumaczeń, to żadnego prikazu nie ma aby ich diagnosta wymagał, no i tu sprawa może zacząć się co nieco gmatwać, bo jeżeli jakoś tam otrzaskałem się z papierami unijnymi, no to sorry, ale z rosyjskimi może już być deko problem. Nie mówiąc o arabskich, japońskich i innych krzaczastych. Jakby ktoś starszy coś miał do mojego "ruskiego" to od razu zaznaczam, że standardowa ocena to trzy na szynach lub pała i siadaj. Nie ukrywam, że pani nauczycielka "oczy" duże miała. Skupić się nie szło, a co dopiero z cyrylicą zapoznawać. :roll:

To tylko tak z grubsza jeżeli o "standard" się rozchodzi. No i tak z grubsza dodać należy, że do wszelkich poddozorowych wynalazków potrzebne są polskie papiery.

• 3 weeks later...
Napisano

Ja raczej wymagam tłumaczeń ze względu na ewentualne "niekorzystne" adnotacje które mogą się znaleźć w zagranicznym DR. Niemieckie DR są w miare łatwe i pisze się jak z automatu, w dodatku wszystko w nich jest, łącznie z wymiarami, natomiast Francuskie to raczej odwrotnie, nie ma w nich prawie nic, a jeśli coś jest już dopisane "ponadnormatywnie" to wolał bym mieć przetłumaczone :D

Napisano
1 godzinę temu, Rafi90 napisał:

ze względu na ewentualne "niekorzystne" adnotacje które mogą się znaleźć w zagranicznym DR. Niemieckie DR są w miare łatwe i pisze się jak z automatu

Ale to właśnie w niemieckich DR jest najwięcej adnotacji i warto by je było mieć przetłumaczone.

Napisano

Pisząc w miarę łatwe miałem na myśli że nie trzeba szukać zbyt wielu info poza wyżej wymienionymi adnotacjami, bo pięknie ładnie wszystkie dane w nim są :bye:

Napisano
2 godziny temu, Rafi90 napisał:

miałem na myśli że nie trzeba szukać zbyt wielu info poza wyżej wymienionymi adnotacjami, bo pięknie ładnie wszystkie dane w nim są

I tłumacze mają problem ze skrótami z nich zawartymi.

Napisano

No jeśli ktoś się podejmuje tłumaczenia tego typu dokumentów to raczej powinien się na tym znać bo pieczątka tłumacz przysięgły do czegoś zobowiązuje :icon_rolleyes:

Napisano

Tak myślę sobie, że skrótów stosowanych w niemieckich dowodach bez konsultacji z urzędnikami nie da rady rozszyfrować.

Napisano

Najpewniej masz rację, więc jeśli my konsultujemy się z różnymi instytucjami i urzędami to tłumacz chcąc być rzetelny też powinien w jakiś sposób zadbać o to żeby jego tłumaczenie było poprawne , bo niektóre rzeczy później ciężko jest odkręcić :icon_rolleyes:

Napisano
4 godziny temu, Paprock napisał:

nie da rady rozszyfrować.

czasem warto poczytać forum  :D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Proponuję jeszcze aby klient przedstawił ( do wglądu ) dokument zakupu , czy aby nie ma na nim informacji o uszkodzeniach pojazdu. Często z powodu takowego zapisu potrzebne jest przeprowadzenie badania dodatkowego , prawidłowo z tablicami rejestracyjnymi.

Napisano

no tak, to stańmy się nie tylko uprawnionymi diagnostami ale najlepiej jeszcze organem kontrolno-skarbowym, sprawdzajmy faktury, paragony, umowy i czort wie co jeszcze, ja mam wykonać jakieś tam badanie techniczne zgodne z jego zakresem, to i tylko to.:evil:

Napisano

Nikt się nie pyta czy sprawdzałeś , ale dlaczego nie zrobiłeś np dodatkowego badania bo na umowie napisano ,że uszkodzony?. Do kogo będzie miał klient pretensje ,że dostanie cofkę z WK.

Napisano
11 minut temu, wadi napisał:

Do kogo będzie miał klient pretensje ,że dostanie cofkę z WK.

może mieć tylko i wyłącznie do siebie jeżeli nie poinformuje mnie przed badaniem  o takim zapisie w umowie kupna. 

Napisano

Dobra Ok. Wykonujemy okresowe przed pierwszą ..., bez tablic. Klient wraca z WK bo potrzebne badanie dodatkowe ( uszkodzony) . Czy WK wyda mu tablice potrzebne do badania dodatkowego , czy będzie nacisk na diagnostę?

Napisano
1 minutę temu, wadi napisał:

czy będzie nacisk na diagnostę?

kto niby miałby na mnie robić nacisk?, chyba, że ładna klientka:wink:, o opieraniu się nie będę pisał:silent:, ale do rzeczy, miałem wiele takich przypadków i wk postępowały dwojako, wydawały stałe tablice i PC, albo czerwone tablice i PC, od czego to uzależnione? nigdy mnie to nie interesowało, wykonywałem badanie dodatkowe i po sprawie. 

Napisano

Jak żyję, to żaden "gupio-cfany" klient nie wrócił z pretensjami do mnie. Z powodu tajnej głupoty żale i pretensje miał zawsze do siebie, a ja bekę! :evil:

Sknerusy z powodu ogromnej niechęci do kosztów pobrania PC i TTR jak i do wstrętu pokrycia kwoty badania dodatkowego najczęściej potrzebę dodatkowych czynności  zatajają, co i tak później odbija im się czkawką.

Napisano

Ja niestety miałem taką nieprzyjemność. Jeden przykład -ekstremalny, w dokumentach mowa o wycieku oleju. Po wykonaniu okresowego przed pierwszą , klient wrócił z WK  w celu badania dodatkowego ( tylko z dokumentami) , oczywiście odesłałem po pojazd i tablice.  Klient się wnerwia .., po jakimś czasie telefon z WK,. Ostatecznie WK tablic  nie wydał, klient się nie pojawił, finału nie znam.

• Polub 1
Napisano
16 minut temu, wadi napisał:

klient wrócił z WK  w celu badania dodatkowego ( tylko z dokumentami)

Naprawdę w WK przekonywali Cię do wykonania badania tylko na dokumentach? Bez pojazdu? :) Patologia normalnie...

Napisano

Nie , WK jedynie odesłał klienta po badanie dodatkowe , ale chodziło o to abym przeprowadził badanie dodatkowe bez tablic.

Napisano

no i dobra, robisz badanie, dajesz N z powodu braku tablic, zakładam, że wszystko inne jest ok. kasa do kasetki i po ptokach.

Napisano
31 minut temu, wadi napisał:

w dokumentach mowa o wycieku oleju.

Jak dla mnie to okresowe "zawiera" ochronę środowiska. Co innego, jeśli pojazd uczestniczył w wypadku - wtedy zakres jest "szerszy" niż okresowego. Dlatego uważam, że nie ma sensu kierować takiego pojazdu na badanie dodatkowe.

Napisano

Ja też miałem takie zdanie , lecz skoro WK kieruje " na gębę " klienta , to cóż począć . 

14 minut temu, cezary napisał:

. kasa do kasetki i po ptokach.

" kto sieje wiatr ten zbiera burze " są sytuacje ,że czasem potrzeba pobłażania ze strony WK.

Napisano
1 minutę temu, michal_k napisał:

Jak dla mnie to okresowe "zawiera" ochronę środowiska.

I to jest podejście OK :ok Miałem niedawno przypadek , że po pierwszym badaniu technicznym na terenie RP telefon z WK od pani Wioli ( nie mylić z Naszą nową koleżanką na forum :silent:), -  " odkryto ",  że w umowie zawarta jest informacja o uszkodzonej skrzynia biegów - po krótkiej rozmowie - przekonałem ( panią Wiolę ) " no i dała się przekonać ! " , że faktycznie pojazd nie uczestniczył w wypadku/kolizji drogowej i pozostało na tym , że brak podstaw do dodatkowego badania technicznego a , że pierwsze OBT przeszedł z wynikiem pozytywnym to załatwiało sprawę.;-)