patronat Napisano 3 Lipiec 2019 Napisano 3 Lipiec 2019 Panowie mam pytanie miałem pierwsze badanie pojazdu z USA (bez tablic rejestracyjnych) ale gdy klient poszedł do WK okazało się że miał wpisane gdzieś w dokumentach że pojazd był po wypadku i chcą jeszcze powypadkowe badanie no ale jak pisałem brak tablic co wtedy robicie odsyłacie po pozwolenie czasowe z tablicami czy robicie powypadkowe bez tablic bo zauważyłem że u mnie w starostwie inne stacje robią takie badanie bez tablic i WK to łyka a jak to jest u waz czy może mi coś umknęło że przy pierwszej rejestracji także dodatkowe badanie powypadkowe też można wykonać bez tablic. Cytuj
cezary Napisano 3 Lipiec 2019 Napisano 3 Lipiec 2019 oczywiście, że można bez tablic, ale obligatoryjnie wynik N za ... brak tablic , a czy takie wk łyknie musisz sprawdzić. Cytuj
Paprock Napisano 3 Lipiec 2019 Napisano 3 Lipiec 2019 Z tysiąc pięćset razy było! W każdym razie procedura cała w "zakresie" została rozpisana. Zrobisz w zgodzie z rozporządzeniem, to obronisz swoją rację. Zrobisz pod klienta, pod zysk, pd kasę, to możesz mieć uprawnienia pozamiatane. Jak to sto lat temu powiedzonko wymyślono z morałem o noszeniu wody w dzbanie, że wszystko do czasu. A jakiś dowód lub inny dokument rejestracyjny ten samochód miał? Bo z tym całym "TITLEM" też bywa różnie. Cytuj
rurek777 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 po moich interwencjach w wk w sprawie dbt. z zagranicy bez tablic z wynikiem P dostałem odpowiedż że nie ma podstaw żeby takiego badania nie przyjąć a że na placu boju byłem sam to wiadomo ,nadzór to nadzór Cytuj
Rafi90 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 (edytowane) Na auta z "titlem" radził bym uważać bo w naszym rejonie diagnosta powinął noge. Lepiej żebyś się dowiedział co w titlu jest napisane żeby nie było jak u nas że Pan zrobił badanie na "złom" Ogólnie od rozbitych USA wynalazków trzymam sie z daleka. Mało któremu chce się dopełnić wszelkich formalności związanych z technicznymi aspektami więc szuka innej stacji i cyk, za kilka dni auto śmiga z obrysami i lampami które swiecą nie wiadomo jak i gdzie. PS: Ja bym wysłał po PC Edytowane 4 Lipiec 2019 przez Rafi90 Cytuj
Paprock Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 No OK, ale co w tym wszystkim daje PC? Przecież urząd jakby nie śledzi, nie wnika w historię rozbitkową samochodu. Na wniosek klienta rejestruje czasowo pojazd celem wykonania "porazpierwszego" badania, a po badaniu "za kilka dni auto śmiga z obrysami i lampami które swiecą nie wiadomo jak i gdzie". Cytuj
mike_van_mik Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 (edytowane) 13 godzin temu, patronat napisał: że pojazd był po wypadku i chcą jeszcze powypadkowe badanie Jak WK chce powypadkowe, to się nie dyskutuje i robi się powypadkowe 13 godzin temu, patronat napisał: co wtedy robicie odsyłacie po pozwolenie czasowe z tablicami czy robicie powypadkowe bez tablic wiadomo pierwsza rejestracja z zagranicy (zasiadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym + DIP) oraz badanie powypadkowe za 94 46 minut temu, Rafi90 napisał: Na auta z "titlem" radził bym uważać dokładnie, najlepiej żądaj tłumaczenia titlu żeby ktoś cię na minę nie wystawił... (i tak handlarz musi mieć zrobione tłumaczenia do pozniejszej rejestracji pojazdu) Jak auto z USA to sprawdź zanim zaczniesz robotę papierkową, czy spełnia warunki pojazd https://dziennikpolski24.pl/samochod-z-usa-co-trzeba-wymienic/ar/10775438 Edytowane 4 Lipiec 2019 przez mike_van_mik Cytuj
Paprock Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Termin "złom" też niewiele znaczy. U nas jeżdżą "szkody całkowite" i mają się całkiem dobrze. Poza tym nas wiążą wytyczne unijne, a nie "wymysły" zza wielkiej wody. Cytuj
Rafi90 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Widocznie w małopolskim znaczy skoro za dopuszczenie "złoma" Pan uprawniony diagnosta już dziś nie jest uprawnionym ... Cytuj
Paprock Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Przedstaw sprawę, sygnaturę, orzeczenie, a nie tam, że za "złoma" poleciały stemple. Obiło mi się kiedyś coś o uszy z okolic Raciborza zdaje się, że wcielono tam w życie niecny proceder dopuszczania do ruchu zezłomowanych samochodów posprowadzanych z zachodu. Cytuj
Rafi90 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 (edytowane) Wiesz dobrze że co "powiat" to inny szeryf, i niby mamy ustawy , rozporządzenia, dyrektywy ale co kawałek uprawiane są inne prowizorki i inne "wytyczne" i ostatecznie na diagnostę najłatwiej zwalić wine. Uwierz że jestem zdania że swoją wiedzę powinno się zgłębiać żeby być fachowcem w swojej dziedzinie, że diagnosta ma wiele możliwości i dużo może, tylko problem u nas jest taki że wisi nad nami bat w postaci " interpretacji" przepisów i wynik jest taki że coś co dla Ciebie czy mnie będzie legal, dla kogoś wyżej może być nielegal... to jest NIENORMALNE. Edytowane 4 Lipiec 2019 przez Rafi90 Cytuj
leski66 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Przy takich wpisach w " Titlu " marnie widzę rejestrację pojazdu. 1 Cytuj
yogi1984 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 37 minut temu, mike_van_mik napisał: tak handlarz musi mieć zrobione tłumaczenia do pozniejszej rejestracji pojazdu) I tu cię zaskoczę bo są WK które tłumaczeń nie potrzebują i nie chcą (np mój). Cytuj
mike_van_mik Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 ale dla własnych 4 literek lepiej mieć przy przeglądzie 1 Cytuj
IVVO Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 (edytowane) Ogólnie - to do amerykańca podchodzę zawsze sceptycznie - w pierwszej kolejności VIN do Google - jak rozwalony był to OBT + po kolizyjne - druga sprawa - data z TZ - jak "zadrapana" co jest normą to proszę do producenta o jej ustalenie - trzecie - światła mgielne tylne - a o tym to można całą epopeję napisać - i właściwie po pierwszej czynności klient / handlarz /rezygnuje - rzadko dochodzimy do drugiej i trzeciej Edytowane 4 Lipiec 2019 przez IVVO Cytuj
michal_k Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Godzinę temu, yogi1984 napisał: bo są WK które tłumaczeń nie potrzebują i nie chcą (np mój). Ale to dotyczy tylko dowodów unijnych. Z USA tłumaczenie musi być. Cytuj
mike_van_mik Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 21 minut temu, IVVO napisał: trzecie - światła mgielne tylne - a o tym to można całą epopeję napisać coś o tym wiem pracując zaledwie 4 miesiące i ciągłe pytanie - panie ale ja nie używam światła to po co mi :) Cytuj
danielg539 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 2 godziny temu, michal_k napisał: Ale to dotyczy tylko dowodów unijnych. Z USA tłumaczenie musi być. Z DR z USA to też raczej będzie problem więc i tłumaczyć nie ma co Cytuj
michal_k Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Osoby sprowadzające w ramach mienia przesiedlenia mają DR i też muszą go tłumaczyć. Cytuj
yogi1984 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 (edytowane) 2 godziny temu, michal_k napisał: Z USA tłumaczenie musi być. No może i musi ale widać nie wszędzie, sam osobiście w maju rejestrowałem na"salvage lub certyfikat of title"(nie pamiętam teraz) i żadnych tłumaczeń nie robiłem. Edytowane 4 Lipiec 2019 przez yogi1984 Cytuj
danielg539 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 6 minut temu, michal_k napisał: Osoby sprowadzające w ramach mienia przesiedlenia mają I to chyba jedyna możliwość aby pojazd z USA posiadał DR. Cytuj
rurek777 Napisano 5 Lipiec 2019 Napisano 5 Lipiec 2019 rejestrowałem 2 szt z usa i tłumaczenia zrobiłem Cytuj
cezary Napisano 20 Sierpień 2019 Napisano 20 Sierpień 2019 na podstawie takiego dokumentu OBT przed pierwszą można wykonać, trafił nam się taki po raz pierwszy: Cytuj
blakop Napisano 20 Sierpień 2019 Napisano 20 Sierpień 2019 Tak. Jest to dowód rejestracyjny. Choć wynika z niego tak samo niewiele jak z titla. Ciekawe co oni kodują w tym pasku... Cytuj
Paprock Napisano 20 Sierpień 2019 Napisano 20 Sierpień 2019 A zasłonięte te wrażliwe dane osobowe, że nie wiadomo o co chodzi. Zostało coś tam do poczytania czy wszystko na czarno? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi