Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minuty temu, Paprock napisał:

Wszystko pięknie, tylko problem jest w tym, że ktoś napisał to w formie elektronicznej,a na papierowej obawia się podpis złożyć.

Przypadek?

każdy kto zwróci się Citroen Polska dostanie odpowiedź w tej formie

Napisano

Podejrzewam, że jakby adresatem tej wiadomości ( do Citroena ) był WK to byłoby po sprawie.:wink:

Napisano
8 minut temu, leski66 napisał:

Jeżeli to miejscowy diagnosta to podjechałbym i się podpytał ( bo jakaś przesłanka musiała zaistnieć wpisując rok 2007 ).:wink:

- koleś mógł uznać zaiste swoje 'widzimisię" uwarunkowane od daty pierwszej rejestracji. Co prawda została nie podana, ale też zimowy miesiąc obstawiam. 

Napisano
Teraz, Paprock napisał:

koleś mógł uznać zaiste swoje 'widzimisię"

Dlatego jestem sceptyczny co do tego " parametru " i jak mam wątpliwości, to na najpierw rozmawiam z klientem. :wink:

Prawdopodobnie jak widziałbym takie oświadczenie i zdekodował ( poprawnie ) VIN to problemów na " porazpierwszym " bym nie stwarzał. A tak " mleko " się rozlało bo jest nówka DR. 8/

Napisano

Od dokumentów z podpisem i pieczątką się odchodzi. Już od wielu lat faktury czy wyciągi bankowe nie muszą posiadać pieczęci ani podpisu, a projekt nowelizacji przepisów w zakresie badań technicznych  pojazdów przewiduje zlikwidowanie pieczęci również i na tych dokumentach. 

Skoro urząd nie chce akceptować takich dokumentów to niech sam wystąpi do przedstawiciela marki o określenie roku produkcji.

Napisano

dodam do tego co podał @leski66, w przypadku samych cyfr, a może ich  być (7 siedem) w kalkulator wpisujemy 5 pierwszych, dwie ostatnie to zakodowany zakład produkcyjny. 

• Lubię 2
Napisano (edytowane)

Cytat

co mam zrobić w takim przypadku 

Poprosić diagnostę o dokonanie korekty badania technicznego.

Edytowane przez danielg539
  • Lubię 1
Napisano

Też uważam, że WK deko robi pod górkę, bo jakby na własną skrzynkę naczelnika przyszło info, że diagnosta "specjalnie" odmłodził samochód, to jak znam życie nikt o podpisy by nie pytał.

3 minuty temu, macand napisał:

co mam zrobić w takim przypadku ?

- złożyć podanie w sprawie wyjaśnienia niezgodności roku produkcji, załączyć zebraną dokumentację i czekać na odpowiedź.

Wątpię aby jakikolwiek urzędnik udzielił odpowiedzi "brakuje nam pieczątki i podpisu na załączniku". Niech sami producenta dopytają, a będzie po sprawie.

• Lubię 1
Napisano
1 minutę temu, danielg539 napisał:

Poprosić diagnostę o dokonanie korekty

A przesłanką dla diagnosty powinny być dokumenty, które są w tym temacie. I to jest raczej dla tego Pana ( diagnosty ) ważna informacja, żeby nie odbyło się to dla niego z " niespodzianką " ......8/

Napisano (edytowane)
26 minut temu, cezary napisał:

dodam do tego co podał @leski66, w przypadku samych cyfr, a może ich  być (7 siedem) w kalkulator wpisujemy 5 pierwszych, dwie ostatnie to zakodowany zakład produkcyjny. 

O dzięki Ci Cezarze za wyjaśnienie. Zawsze wszystkie wklepywałem i nigdy mi nie wychodziło. :evil:

29 minut temu, danielg539 napisał:

Od dokumentów z podpisem i pieczątką się odchodzi. Już od wielu lat faktury czy wyciągi bankowe nie muszą posiadać pieczęci ani podpisu, [...]

- zgoda. Tylko trzeba też wiedzieć, że zamiast podpisu funkcjonują różnego rodzaju zabezpieczenia/potwierdzenia w formie nick'ów, pinów, elektronicznych podpisów...

Art B w swoim czasie pięknie pokazało co można zrobić z wyciągami bez podpisu. W ich przypadku akurat o czeki z pokryciem i bez pokrycia chodziło. Z resztą mniejsza o szczegóły ichniej akcji. Powiem szczerze, że taki wydruk nic dla mnie nie znaczy, póki przelew/operacja na koncie się nie pojawi.

Edytowane przez Paprock
Napisano

Podsumowując czeka mnie kopanie z wszystkimi po kolei

lub odpuszczenie tematu

Myślałem żeby zwrócić się z pismem do stacji diagnostycznej o ponowne wykonanie tego przeglądu. Rozmowa z diagnostą nic nie dała, odesłał mnie do Wydziału Komunikacji chociaż tak naprawdę nie wiem po co. Jak Urzędnik ma poprawić jego wyraźny błąd

Napisano
1 minutę temu, macand napisał:

Rozmowa z diagnostą nic nie dała

Jak używałeś argumentów takich jak na forum, to nie rozumiem postawy diagnosty 8/

Ponowne wykonanie tego badania nie wchodzi w " grę " , ponieważ pojazd,  jak rozumiem jest już zarejestrowany ( co najwyżej korekta badania i to przez diagnostę , który to badanie wykonywał ). :wink:

Napisano

Możesz porozmawiać z jego szefem, jak coś to da, używając twardych argumentów, że pracownik w urzędowym zaświadczeniu dopuścił się poświadczenie nieprawdy, które jest ścigane odpowiednimi paragrafami. I Ty, jako pokrzywdzony, nie odpuścisz tej sprawy. 

Napisano
2 minuty temu, leski66 napisał:

Jak używałeś argumentów takich jak na forum, to nie rozumiem postawy diagnosty 8/

Ponowne wykonanie tego badania nie wchodzi w " grę " , ponieważ pojazd,  jak rozumiem jest już zarejestrowany ( co najwyżej korekta badania i to przez diagnostę , który to badanie wykonywał ). :wink:

mam tablice tymczasowe

Napisano

Podjedź,na spokojnie powiedz mu o kalkulatorze numeru ORGA,pokaż bo może "diagnostyk" niekumaty w internetach i powinno pójść gładko.

Napisano

Masz mail z citroena. masz też dokumenty od diagnosty i WK, że ustalili, wpisali rok inny niż jest faktycznie.

Moim zdaniem jako wzorowy obywatel składasz zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez diagnostę i WK i tyle.

Napisano
11 godzin temu, blakop napisał:

(...) składasz zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa (...)

W moim mniemaniu to już ostateczność ( ostatnie z możliwych wyjść ) :oops:

Mimo wszystko,  jeszcze raz spróbowałbym przekonać diagnostę podpierając się rzeczowymi dokumentami. Takie moje zdanie. :wink:

Napisano

Z tego co czytam klient był już drugi raz u diagnosty i echo.

Ile razy do "świętej krowy" można chodzić?? W tyłek ma go za przeproszeniem jeszcze pocałować, czy o co chodzi?

Napisano
3 minuty temu, blakop napisał:

Ile razy do "świętej krowy" można chodzić??

OK.OK. Może słabe argumenty były przytaczane, ale dziwię się, że po " ostatnich wyrokach  " ( odnośnie roku produkcji ), diagnosta ten stoi twardo przy swoim stanowisku ( gorzej : trwa w tej niewiedzy ), co do rzeczowej daty produkcji. :wink:

Napisano (edytowane)

Ktoś potwierdzi rok produkcji? Fiat Qubo - ZFA22500006867757

Edytowane przez BOY96
Napisano (edytowane)

Pacjent Renault Megane Scenic

VF1JM0J0H30254603

2003 ?? czy 2004 ?? 

Edytowane przez qazwer