Skocz do zawartości

Nowe rozporządzenie związane z odczytem wskazania drogomierza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O "kuźma " jaki gniot.

Co to za badanie ? Może bardziej inna czynność?

O jakim dokumencie jest mowa? Przecież nic nie wspomnieli o zaświadczeniu.

Ja pi... le drugi raz czytam i nadal nie wiem jakie badanie mam zrobić i jaki dokument mam wydać.

Czy ja to w ogóle zapisuje w rejestrze badań i czy wysyłam do CEPiKu ?

Napisano (edytowane)

Wzoru oświadczenia również zapomniano. Co z OE?

Przy braku możliwości odczytu N, a przy BT UD? Hmmm będzie ciekawie...

Edytowane przez adamos
Napisano

Ja po 3 czytaniu obstawiam, że to jest inna czynność i w związku z tym nie wysyłamy do CEPIK i nie pobieramy opłaty.

Napisano

A nie lepiej było zrobić jako dodatkowe BT, usterki z tabeli zastosować (skorygować UD). Jak nie wyślemy do Cepik to tylko diagnosta i klient będzie posiadał tą wiedzę, a powinni wszyscy zainteresowani...

Napisano

@markes30"3) wprowadzenie danych dotyczących wymiany drogomierza do centralnej ewidencji pojazdów, z tym że w przypadku,
o którym mowa w art. 80bc ustawy, wprowadzenie tych danych następuje po ustaniu przyczyn uniemożliwiających
ich wprowadzenie;"

Napisano

Tylko czy wprowadzamy do rejestru badań ( raczej nie bo jakaś nowa dziwna numeracja)? Czy twórcy programów stworzą wzór dokumentu , może jakiś podprogram ? 

Napisano

A ja w swoim "super" programie nie mam możliwości zrobić badania bez wysłania do cepiku... Pożyjemy zobaczymy jak to będzie po nowym roku. Zapewne znów fala forumowiczów zejdzie się na forum i rekord znów będzie bliski pobicia

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Napisano (edytowane)
26 minut temu, adamos napisał:

A nie lepiej było zrobić jako dodatkowe BT, usterki z tabeli zastosować (skorygować UD).

Oczywiście, że lepiej tylko dodanie badania wymaga zmiany ustawy. Jak by mieli to puścić przez sejm to z 3 miesiące by im to zajęło. Ale burdel, jakąś fastrygą próbują rozporządzeniem zastąpić zmianę, która powinna być w ustawie.

22 minuty temu, mirek_handlarz napisał:

3) wprowadzenie danych dotyczących wymiany drogomierza do centralnej ewidencji pojazdów,

Jako co: badanie dodatkowe, czy inna czynność ? Pobieramy 1 zł czy nie ? Jak ta nowa numeracja z literą L ma się do pozostałych badań w rejestrze ? Jaki jest wzór tego dokumentu (na pewno nie jest to zwykłe zaświadczenie)?

Edytowane przez markes30
Napisano (edytowane)
46 minut temu, markes30 napisał:

Ja po 3 czytaniu obstawiam, że to jest inna czynność i w związku z tym nie wysyłamy do CEPIK i nie pobieramy opłaty

Cepik pobieramy zgodnie z art. 81b ust.3

Cytat

3.Warunkiem dokonania odczytu, októrym mowa wust.1, jest uiszczenie przez właściciela lub posiadacza pojazdu opłaty za dokonanie odczytu wskazania drogomierza wraz zjednostką miaryoraz opłaty ewidencyjnej.

Edytowane przez Qnick
  • Lubię 1
Napisano

Ja też czytam i nie kumam nic. Zaraz podzwonie tu i tam i spróbuje u źródła zasięgnąć informacji

Napisano

"wydanie dokumentu potwierdzającego dokonanie odczytu drogomierza" - współczuje twórcom oprogramowania stacyjnego, przy wigilijnym stole laptop na kolanach; ani wygodnie, ani smacznie, ani świątecznie ?

Napisano

Ponad 20 lat pracuję w zawodzie jeszcze takiego burdelu nie widziałem. Już 5 razy przeczytałem i nie wiem czy:

1. to jest badanie techniczne czy inna czynność ?

2. wprowadzam to coś do rejestru badań czy tworzę nowy "pod-rejestr" z nową numeracją?

3. skoro pobieram dane i wysyłam do cepiku to czy pobieram opłatę 1 zł ?

4. za pomocą jakiego narzędzia "programu " wysyłam tą informację do cepiku?

5. co to za "dokument potwierdzający dokonanie odczytu drogomierza"?

5. Co twórcy programów dla SKP o tym myślą ?

• Piwo 1
Napisano

Brakuje jeszcze jednego rozporządzenia tj.

8. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia:

1)wzór urzędowego formularza oświadczenia właściciela lub posiadacza pojazdu o wymianie drogomierza, mając na uwadze rzetelne dokumentowanie czynności związanych z wymianą drogomierza;
2)organ zobowiązany do przechowywania oświadczenia, o którym mowa w ust. 5, oraz sposób przekazywania tego oświadczenia, mając na uwadze znaczenie tego dokumentu dla gromadzonych informacji o pojeździe.
Ciekawe co tam będzie.:omg:
Napisano
Cytat

2) przyjęciu oświadczenia, o którym mowa w art. 81b ust. 5 ustawy;

Cytat

5.Czynność, o której mowa w ust.1, przeprowadza się po złożeniu diagnoście przez właściciela lub posiadacza pojazdu pisemnego oświadczenia owymianie drogomierza, sporządzonego na urzędowym formularzu. Oświadczenie zawiera:

1)imię i nazwisko składającego oświadczenie;

2)numer PESEL składającego oświadczenie, a w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL serię, numer i nazwę dokumentu potwierdzającego tożsamość oraz nazwę państwa, które wydało ten dokument;

3)adres zamieszkania składającego oświadczenie;

4)dane identyfikujące pojazd;5)datę iprzyczynę wymiany drogomierza;6)oznaczenie miejsca i datę złożenia oświadczenia;

7)klauzulę o treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”;

8)czytelny podpis składającego oświadczenie.

Czyli znów zbieramy dane osobowe :(  no to i zgody na ich zbieranie też musimy :(

Napisano

Do tego rozporządzenia dojdzie jeszcze to o "Uber-ach", które notabene też będzie na kolanie spłodzone bo "muszą się spieszyć"  :)

Napisano

A więc. Na dziś dzień nie wiadomo jeszcze w jakiej formie będzie wydawane zaświadczenie. Najprawdopodobniej będzie to czynność, ale odnotowana do CEP i OE będzie pobierane. Najprawdopodobniej w okolicy świąt bądź między świętami i końcem roku będą na stronie ITS informacje jak wykonywać takie badanie, wzór zaświadczenia itd.

Napisano

Z OE będzie ciekawie bo "także niezarejestrowanego" - to jednak zmierza w kierunku "innych czynności" z CEP lub bez CEP.

I druga sprawa jak z przyjmowaniem przez nas diagnostów oświadczeń z klauzulą: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”   ?

Czekamy na:

388

Projekt rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie wzoru urzędowego formularza oświadczenia właściciela lub posiadacza pojazdu o wymianie drogomierza

Podstawa prawna - art. 81b ust. 8 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2018 r. poz. 1990, z późn. zm.). Celem projektu jest szczegółowe określenie wzoru oświadczenia, które właściciel lub posiadacz pojazdu będzie składał diagnoście w stacji kontroli pojazdu przed czynnością odczytu przez diagnostę stanu wymienionego drogomierza.

Bartosz Jakubowski – sędzia-główny specjalista w Wydziale Prawa Karnego Departamentu Legislacyjnego Prawa Karnego

IV kwartał 2019 r.

Napisano
7 godzin temu, markes30 napisał:

O jakim dokumencie jest mowa?

Raczej nie o zaświadczeniu z DBT/OBT, bo na nich wymagany jest "czytelny podpis" ,a na tym nowym tylko "podpis"

Za to petent składający wniosek ma się czytelnie podpisać.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Do tego rozporządzenia dojdzie jeszcze to o "Uber-ach", które notabene też będzie na kolanie spłodzone bo "muszą się spieszyć" 
Jakich uberach? Oprócz obowiązku posiadania taksometru, wszystko zostaje po staremu.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano

Identyczny bajzel jak z tymi krótkimi tablicami rejestracjyjnymi. Najpierw robimy potem myślimy. Póki co możemy się spodziewać więcej takich kwiatków na to wygląda. A może obecna wszechwielka władza zmusi każdego obywatela posiadającego samochód na obowiązkowy "Odczyt" i dowali OE. Znajdzie się na 500+

Napisano

Już widzę jak to będzie, jak po 01.01 przyjedzie chłopina swoim starym, wysłużonym c-330 z wymienionym licznikiem MTG.

Ciekawe co Mi odpowie?, jak mu przedstawie sytuację że sorry ale możesz garować od 3 miechów do 5 lat.

(Ciekawostka- nowy licznik MTG 45 zł, a badanie 50zł)

Napisano
11 godzin temu, aboz napisał:

Jakich uberach?

Skrót myślowy dotyczący właśnie rozporządzenia w zakresie taksometrów.

Co do liczników - nowy licznik do Focusa (nie wiem która generacja) to wg jednego z klientów - coś około 5k pln.

Napisano

Co do liczników - nowy licznik do Focusa (nie wiem która generacja) to wg jednego z klientów - coś około 5k pln.

Ale nie musi być nowy. W tych przepisach chodzi o to, żeby można było legalnie wymienić na inny, z innym przebiegiem i żeby został wyraźny ślad w systemie.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

• Polub 1