WuPe Napisano 24 Styczeń 2020 Share Napisano 24 Styczeń 2020 (edytowane) Panowie, taki przypadek: samochód specjalny (wóz obserwacyjny SG) 2 miejsca siedzące w resortowym DR (brak pojazdu w CEP), został przebudowany na potrzeby OSP - zamontowany wysuwany wózek na narzędzia osprzęt motopompę itd, sygnały wyróżniające, malowanie, mniejsza o to. Dołożony został również drugi rząd siedzeń w fabryczne szyny w podłodze. Pytanie zasadnicze - czy można w pojeździe specjalnym zwiększyć liczbę miejsc siedzących, gdy rodzaj pojazdu pozostanie bez zmian - nadal będzie to samochód specjalny tyle że pożarniczy. VW transporter T4 Edytowane 24 Styczeń 2020 przez WuPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano 24 Styczeń 2020 Share Napisano 24 Styczeń 2020 (edytowane) Przeciwwskazań jakby brak, także można. Tylko jak już strażacki jest to i w CEP być musi. Edytowane 24 Styczeń 2020 przez yogi1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WuPe Napisano 24 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2020 (edytowane) no jeszcze nie jest, chcą zrobić dopiero badanie techniczne, w CEP będzie jak przyjedzie, jak dostanie PC i czerwone blachy w WK Edytowane 24 Styczeń 2020 przez WuPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 24 Styczeń 2020 Share Napisano 24 Styczeń 2020 A co w nim będzie takiego specjalnego? Jaka zabudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek_handlarz Napisano 24 Styczeń 2020 Share Napisano 24 Styczeń 2020 To mi przypomina bardziej wóz operacyjny, i raczej jego głównym zadaniem jest wożenie strażaków po potańcówkach ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WuPe Napisano 24 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2020 (edytowane) Coś podobnego jak na zdjęciu z motopompą i szybkim natarciem, dla OSP w trudnym terenie, 4x4 Edytowane 24 Styczeń 2020 przez WuPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 24 Styczeń 2020 Share Napisano 24 Styczeń 2020 No jak z motopompą to ok. Ale to raczej nie będzie podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano 24 Styczeń 2020 Share Napisano 24 Styczeń 2020 12 godzin temu, WuPe napisał: jak dostanie PC i czerwone blachy w WK No i wtedy wykonaj ZK i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WuPe Napisano 25 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2020 No to wiadome, tylko możliwości dołożenia miejsc siedzących nie byłem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 25 Styczeń 2020 Share Napisano 25 Styczeń 2020 I ja dalej nie jestem tego pewien. Z powyższych wywodów wynikałoby, że bez szemrania można dołożyć miejsca w aucie osobowym, blaszaku, każdym innym ciężarowym lub specjalnym. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesiasps Napisano 25 Styczeń 2020 Share Napisano 25 Styczeń 2020 Rozesłali takie pismo tyle że nie widzę tam "polegające na zmianie ilości siedzeń" i nie wiem czy to przypadek.. Ten punkt z § 9i. to tak skonstruowany, że może odnosić się do M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano 25 Styczeń 2020 Share Napisano 25 Styczeń 2020 1 godzinę temu, Paprock napisał: Czy to prawda? Według mnie w specjalnym nie ma prawnego zakazu by takie zmiany dokonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 7 Luty 2020 Share Napisano 7 Luty 2020 (edytowane) Podłączę się do tematu. A w drugą stronę? Samochód specjalny - pożarniczy, zmiana na samochód specjalny - do prac wiertniczych. Wraz ze zmianą ilości miejsc siedzących, bo zdjęta zostanie przybudówka na brygadę strażaków. Zostaje tylko kabina z 2 miejscami. Wystarczy rzeczoznawca do ustalenia masy własnej? (nie mam dostępu do rzetelnej wagi) Samochód ma DMC 11 ton. To jest STAR 266 Edytowane 7 Luty 2020 przez wrc69 Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 7 Luty 2020 Share Napisano 7 Luty 2020 (edytowane) Zmiana liczby miejsc bez problemu, natomiast co do ważenia i zmian w konstrukcji i wagę to ja bym jednak chciał opinię rzeczoznawcy . Edytowane 7 Luty 2020 przez Rafi90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 7 Luty 2020 Share Napisano 7 Luty 2020 Też tak właśnie myślę. Nie mam dostępu do wagi i czasu żeby się z klientem handryczyć o napełnienie zbiornika paliwa, wyposażenie czy inne dupersznyty. Rzeczoznawca (z dużą literą "R" na początku, czyli wpisany na listę MI) powinien sprawę ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 7 Luty 2020 Share Napisano 7 Luty 2020 Byle nie taki jak kiedyś dostałem opinię, sobie zwiększył DMC pojazdu, zmniejszył masę własną mimo, iż ściągnięto tylko kiper a zamontowano piaskarkę i pług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 7 Luty 2020 Share Napisano 7 Luty 2020 (edytowane) 8 minut temu, Mecher napisał: Byle nie taki jak kiedyś dostałem opinię, sobie zwiększył DMC pojazdu, zmniejszył masę własną No to niezły gigant, szeryf można by rzec. Dlatego w temacie obok poruszyłem kwestię tego że niby prawnie RZ ma ustalić dane, a w rzeczywistości sąd później mówi że opinią możesz się co najwyżej podeprzeć, ale to Ty ostatecznie jesteś za to odpowiedzialny. Zaje*iście można by powiedzieć. Edytowane 7 Luty 2020 przez Rafi90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 7 Luty 2020 Share Napisano 7 Luty 2020 W dniu 25.01.2020 o 11:33, yogi1984 napisał: Według mnie w specjalnym nie ma prawnego zakazu by takie zmiany dokonać. Spoko, bo zmotałem się. Czyli co, w kempingu śmiało można napchać foteli ile i jak się chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 7 Luty 2020 Share Napisano 7 Luty 2020 Godzinę temu, Rafi90 napisał: No to niezły gigant, szeryf można by rzec. Opinia wróciła do rzeczoznawcy (chyba?), bo pojazd nie wrócił już do mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 7 Luty 2020 Share Napisano 7 Luty 2020 Ja bym nie powiedział, że jak z listy M, to rzeczoznawca od razu jest cacy. To treść opinii na to wskazuje. Jak napisze tylko, że ustalono wagę na tyle, a tyle to w sumie nadal nic dla mnie nie wiadomo. A jak napisze, że na takiej i takiej wadze, tam i tam, pojazd zważono w stanie gotowym do jazdy itd... To wtedy jest to dla mnie rzeczowa opinia. Paprock - a dlaczego w specjalnym nie można dokładać miejsc Twoim zdaniem? Oczywiście w kontekście słynnych zaświadczeń, a nie ogólnych warunków technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 8 Luty 2020 Share Napisano 8 Luty 2020 W dniu 25.01.2020 o 10:17, nesiasps napisał: polegające na zmianie ilości siedzeń" Czy ktoś z diagnostów widział na własne oczy takie potwierdzenie jednostki uprawnionej wydane po 15 stycznia 2020 ? 16 godzin temu, blakop napisał: Ja bym nie powiedział, że jak z listy M, to rzeczoznawca od razu jest cacy. Ja w opinii wskazuje nazwę firmy i adres wagi z której korzystałem oraz na przynajmniej jednym zdjęciu pokazuje pojazd stojący na wadze z wartością zważoną na wyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 8 Luty 2020 Share Napisano 8 Luty 2020 Warto też dodać zdanie, że pojazd zgodnie z przepisami był zatankowany i przygotowany do jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soraj Napisano 26 Luty 2021 Share Napisano 26 Luty 2021 Drążyłem temat odnośnie campera, dzwoniłem do ITS i rzeczoznawcy -diagnosty . Zarówno campery i karetki muszą mieć badania od jednostki na zwiększenie ilości miejsc . Wyjątkiem są blaszaki , które dostaną informacje od producenta , że pojazd fabrycznie był homologowany na większą liczbę miejsc i wykonuje się "przywrócenie " do większej ilości miejsc . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 26 Luty 2021 Share Napisano 26 Luty 2021 40 minut temu, soraj napisał: Drążyłem temat odnośnie campera, dzwoniłem do ITS i rzeczoznawcy -diagnosty . Zarówno campery i karetki muszą mieć badania od jednostki na zwiększenie ilości miejsc . Podstawę prawną podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duchu Napisano 26 Luty 2021 Share Napisano 26 Luty 2021 1 godzinę temu, soraj napisał: Wyjątkiem są blaszaki , które dostaną informacje od producenta , że pojazd fabrycznie był homologowany na większą liczbę miejsc i wykonuje się "przywrócenie " do większej ilości miejsc . I do ilu osób masz zamiar przywracać w blaszce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi