markes30 Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Jaki rok produkcji lub modelu wpisalibyście w DIP Opel Omega VIN W0L000026SXXXXXXX W briefie 1-sza rej 21.10.1996 na końcu Russelsheim 12.01.1996 (pieczątką)? Cytuj
wiesław Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 1995 , na ostatniej stronie jest napisane [ mniej wiecej tak] dane na stronie A i B są zgodne ze świadectwem homologacji co w dniu dzisiejszym ja to potwierdzam i są tam stosowne podpisy Cytuj
markes30 Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Poproszę o kilka odpowiedzi bo temat jest rozwojowy. Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Wpisz rok modelu i bedziesz miał problem z głowy. Cytuj
Tomek D Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Rok modelowy 1995 a produkcji tym bardziej 1995 Cytuj
TOSPOL Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Jak wynika z WIN rokiem produkcji tego pojazdu jest rok "S" - 1995. a pierwszej rejestracji 21.10.1996r. Gdyby "S" było rokiem modelowym to rok produkcji tego pojazdu mógłby nawet być 1994r. Cytuj
markes30 Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Czyli 100% odpowiedziało że trzeba wpisać 1995r Klientowi już w trakcie badania powiedziałem że : Rok modelowy 1995 a produkcji tym bardziej 1995 zaakceptował i pojechał . następnego dnia wraca i mówi że nie chcą mu przyjąć w UC bo nie zgadzaja się rok na umowie (1996) i przeglądzie(1995) i chce bym poprawił. Powtórzyłem jeszcze raz: Rok modelowy 1995 a produkcji tym bardziej 1995 więc pojechał (VW Passatem na stację 1km dalej i przywiózł po 30 min pierwsze Omegi z 1996r). Chce aby mu zwrócić kasę .Co wy na to? Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Jak ruszy CEPiK to może niektóre rzeczy będą lekko normalniej wyglądać ... Może ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
berecik Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Niemiec kupuje auto 2 letnie w Holandi po dwóch latach kupuje nasz rodak i jest data pierwszej rejestracji w niemczech to nie możemy uznać tego za rok produkcji bo cudownie się nie odmłodziło. Staram się jak najlepiej tą datę określić a jak mam poważne wątpliwości to kieruje do rzeczoznawcy Cytuj
Tomek D Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Chce aby mu zwrócić kasę . Co wy na to? Powiedz pacjentowi że jeśli chce zwrot kasy to niech zgłosi do starostwa że śle wpisałeś rok produkcji. Może się okazać że ta Omega moze być nawet 1994 jak pisze Tospol Cytuj
wiesław Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 kase zapłacił za badanie które wykonałeś i dokumenty które wypełniłeś i to otrzymał , badanie jest zapisane jako pozytywne więc nie ma podstaw do anulowania badania i zwrotu gotówki Cytuj
Sebastian ZG Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 jak mam poważne wątpliwości to kieruje do rzeczoznawcy Święte słowa Jak ruszy CEPiK to może niektóre rzeczy będą lekko normalniej wyglądać Oby...oby.... A najgorsze jest w tym to, że ty zrobiłeś dobrze i jesteś zły a ten co zrobił jak zrobił jest pewnie od teraz najlepszym diagnostą na świecie (oczywiście dla klienta) [ Dodano: 03-03-2006, 19:10 ] Co wy na to? No chcieć to on może...zapłacił za badanie i ty mu je zrobiłeś. A gdyby dałbyś negatywa za brak hamulców a klient pojechałby znowu do tego diagnosty otrzymałby P i co też żądał by kasy. Cytuj
SkpChoszczno Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 A jaki rok prod Opla o nr nadwozia W0L0TGF3528XXXXXX, i REJESTR w niemczech 27-05-2002 a na końcuRuesselsheim, den 01.11.01. Czy to jest 2002, na pasach i szybach 2002. Cytuj
berecik Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Data ta na końcu oznacza od kiedy dany model jest produkowany w tej akurat fabryce, czyli rok 2002 zostaje Cytuj
markes30 Napisano 12 Maj 2006 Autor Napisano 12 Maj 2006 a na końcuRuesselsheim, den 01.11.01. a moim zdaniem opuścił fabrykę Opla w Russelheim 01.11.2001. Nowe auto wiec papier z serwisu (lub telefon do kolegi z Opla np. z forum ) lub rzeczoznawca. U.C. też to sprawdzi bo będzie w innej stawce akcyzy. Cytuj
Sebastian ZG Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 a moim zdaniem opuścił fabrykę Opla w Russelheim 01.11.2001 No niby tak tylko jak pojazd z 2001 roku mógł mieć szyby i pasy z przyszłości '2002' (pomijając zdolności handlarzy) Cytuj
azot14 Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Moim skromnym zdaniem cały "pic" polega na tym że producenci przypisują pojazdy wyprodukowane w okresie 1 sierpnia np. 2001 do 31 lipca 2002 r do roku modelowego 2002 a więc szyby czy pasy nie są z przyszłosci - są poprostu produkowane do tegoż właśnie roku modelowego . Dlatego ja wpisałbym rok produkcji 2001 . Jak zauważył kolega opuścił fabrykę ( albo uzyskał homologację ? - tego nie jestem do końca pewien) 01 listopada 2001. Cytuj
markes30 Napisano 13 Maj 2006 Autor Napisano 13 Maj 2006 Jak zauważył kolega opuścił fabrykę ( albo uzyskał homologację ? - tego nie jestem do końca pewien) 01 listopada 2001. O dacie uzyskania homologacji jest wpis linijkę wyżej w briefie. Moim zdaniem należy potraktować sprawę poważnie (rzeczoznawca, wydruk z serisu + Xero u nas w dokumentach ) bo U.C napewno to potwierdzi u przedstawiciela producenta (gdzieś u kumpal widziałem pismo z U.C. oskarżające go o współudział o oszustwie podatkowym). Jeśli się zdecydujesz na 2002 to musisz mieć jakiś dupochron , bez tego ja bym pisał 2001r Cytuj
Psuj Napisano 13 Maj 2006 Napisano 13 Maj 2006 O dacie uzyskania homologacji jest wpis linijkę wyżej w briefie. Na ostatniej stronie powyżej jest data uzyskania homologacji na serię (partię), lub dany model samochodu a poniżej jest to potwierdzone przez zakład montażowy w dniu zejścia z taśmy (produkcji) Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
SkpChoszczno Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 Wydział komunikacji potwierdził nam że rok prod.2002, niestety UC żądał wyjaśnień na jakiej podstawie rok 2002, w/g nich 2001. Po wyjaśnieniu że OPEL podaje rok prod w Nr VIN Celnik przyznał rację i zmienił na 2002. Cytuj
Psuj Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 OPEL podaje rok prod w Nr VIN nie produkcji a modelowy i tu jest pies pogrzebany... [ Dodano: 16-05-2006, 13:37 ] Wydział komunikacji A u Was to różne dziwne (jak na mój gust) rzeczy się czasem dzieją. Rozmawiałem kilka razy z waszym naczelnikiem i pracownikami. Osobiście wydaje mi sie, że są za elastyczni dla klienta. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
SkpChoszczno Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 Dlaczego AUTO-IDENT z 1999 roku wydawca Eurotax Polska podaje w przypadku OPLI znak 10 jako rok prod. a nie modelu, niezależnie od okresu produkcji. Fakt że niektóre koncerny podają w jakimś okresie r prod. a w innym rok modelowy albo wogóle Np. ROVER Mini. Czym się podpieracie ustalając rok prod, modelu? Odnośnie WK to różnie jest nie tylko u nas podzwoń po całej Polsce to się dowiesz że co kraj to obyczaj, w jednej sprawie uzyskasz 2 różne odpowiedzi. Ale zgadzam się z tobą. Cytuj
markes30 Napisano 17 Maj 2006 Autor Napisano 17 Maj 2006 Dlaczego AUTO-IDENT z 1999 roku wydawca Eurotax Polska podaje w przypadku OPLI znak 10 jako rok prod. a nie modelu, Ale już ten sam AUTOIDENT z 2005r podaje 10 znak - rok modelowy. Czas zmienić AUTOIDENT Cytuj
berecik Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 Tak dla przypomnienia skanik nowego niemieckiego DR z tłumaczeniem. Zaznaczyłem tam też gdzie jest data świadectwa homologacji Niemiecki dowód rejestracyjny tłumaczenie 2.pdf Cytuj
majkel Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy data wydania świadectwa homologacji równa się z datą produkcji pojazdu? Np. data wydania świadectwa homologacji listapad 2005 r. a data pierwszej rejestracji marzec 2006. Którą datę uznać za datę produkcji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi