Skocz do zawartości

Auto sprowadzone , półroczne, jaki termin następnego badania.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naszła mnie pewna wątpliwość, ponieważ do tej pory przyjeżdżały starsze auta sprowadzone.

Jeżeli pojazd ma 6 miesięcy od daty 1 rej za granicą, nie jest uszkodzony to robimy przegląd techniczny okresowy i jaką datę ustalamy ?

Napisano

Dwa lata od dnia wykonania przez Ciebie badania.

Napisano

Pytanie 1

W jaki sposób można zachować termin z niemieckiego dowodu określający termin badania na 3 lata od 1 rej.

Po badaniu w PL na 2 lata, następne już co rok.

Pytanie 2

Kolega ustala w taki sposób terminy.

1 rej 2019-03-18

badanie wykonane 2020-11-19

termin następnego badania ustalił na 2022-03-18

Następny będzie dopełniał do 5 lat od 1 rej.

Napisano

No to źle robi. Przywilej okresu 3 letniego bez badania, ma się tylko raz. Jeśli międzyczasie zrobisz okresowe BT, czy to po roku , czy po miesiącu, to zostaje Ci dopełnienie do 5 lecz nie więcej niż 2

Napisano

Tego samego zdania jestem nie można zrobić okresowego i dać termin 1 rok i np 3 miesiące , ale program tak ustala i tego się trzymają.

Jaka jest procedura zachowania terminu z dowodu niemieckiego jeżeli ma ważne badanie? PC i ustalenie danych DIP ?

Napisano (edytowane)
25 minut temu, lato8 napisał:

Jeżeli pojazd ma 6 miesięcy od daty 1 rej za granicą, nie jest uszkodzony to robimy przegląd techniczny okresowy

Nie rozumiem takich wątpliwości - odpowiedź jest prosta NIE robimy "przeglądu okresowego" - odsyłamy do starostwa informując klienta, że jeżeli się uprze na przegląd to mu skrócimy ważność przeglądu z 2,5 roku na dwa lata i pobierzemy za to opłatę (niepotrzebna strata finansów).

Edytowane przez ketiw38
Napisano

Nie ma. Nasze WK chcą BT przed pierwszą rejestracją zawsze, i tak trzeba robić. Programu i jego sugestii radził bym się nie trzymać bo skończy się utratą uprawnień.

Napisano
2 minuty temu, Rafi90 napisał:

Nasze WK chcą BT przed pierwszą rejestracją zawsze, i tak trzeba robić.

Dziwne to wasze WK

Napisano
1 minutę temu, Rafi90 napisał:

Nie ma. Nasze WK chcą BT przed pierwszą rejestracją zawsze

Jest to postępowanie niezgodne z prawem. Należy zawiadomić prokuraturę o nieprawidłowych praktykach, albo złożyć dokumenty rejestracyjne na okienko podawcze, co w tych czasach jest bardzo proste. Nie ma na gębę odmawiania rejestracji, jak są przepisy na to. Czas zmienić pracę, albo się doszkolić.

Napisano

Dziękuje za pomoc.

Przeglądam rejestr badań i sporo kwiatków jest tutaj. Jest kilka gdzie termin został ustalony na ponad 2 lata.

Napisano

Powinni zarejestrować i ewentualnie w razie problemu skierować na ustalenie danych  

Napisano (edytowane)

Sory chłopaki ale dziwne macie podejście. Przychodzi do mnie klient, wnioskuje o badania, to mam go gonić do WK i usilnie walczyć o to żeby nie musiał zostawić stówki? Proszę ja was... Połowa , jak nie więcej WK chce badania przed 1 rej i nikt nie widzi w tym problemu. Wiele innych rzeczy tez robią niegodnie z prawem, i jakby zacząć tak każdą zgłaszać do prokuratury to trzeba by specjalną infolinię otworzyć :what:

Wtedy też  mogło by zadziałać w drugą stronę, i każde choćby złe ustalenie terminu BT było by traktowane jako przestępstwo, za co grozi utrata uprawnień.

A i jeszcze jedna kwestią. Autor nie napisał skąd pojazd przyjechał. Wasze WK respektują terminy badań z całego świata ?

Edytowane przez Rafi90
Napisano
Teraz, IVVO napisał:

Powinni zarejestrować i ewentualnie w razie problemu skierować na ustalenie danych  

Tak też mi się wydawało, ale tam gdzie mam przyjemność ciągnąć pełny etat tak świeże auta nie przyjeżdżały więc i tematu nie drążyłem,

Napisano

Jest tylko jedno wytłumaczenie takiego postępowania. Po rejestracji pojazdu WK wysyła w celu dokonania badania dodatkowego ustalenia danych niezbędnych do rejestracji.

Jeżeli wychodzimy z założenia, że każdemu pojazdowi który jest rejestrowany brakuje danych do rejestracji - to można dojść do wniosku, że każdy rejestrowany pojazd potrzebuje badanie techniczne. Natomiast nie można wysnuć wniosku, że każda rejestracja pojazdu wymaga przeglądu okresowego pojazdu.

Napisano
1 minutę temu, Rafi90 napisał:

Przychodzi do mnie klient, wnioskuje o badania

To inna bajka - ale nie mów iż WK w takim wypadku kieruje na badanie

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Rafi90 napisał:

to mam go gonić do WK i usilnie walczyć o to żeby nie musiał zostawić stówki? Proszę ja was

Ta sytuacja została opisana przeze mnie. Proszę czytać forum ze zrozumieniem.

Czym innym jest wymuszanie przez WK na kliencie BTO (nieprawnie), a czym innym jest wymuszanie klienta na SKP BTO (zgodnie z prawem)

Edytowane przez ketiw38
Napisano

Nawet gdyby klient przyszedł i powiedział że babka z okienka chce mieć BT to co ? On prosi o BT, więc robię BT. To czy będą się kłócić to ich sprawa, nie moja

Napisano
3 minuty temu, Rafi90 napisał:

A i jeszcze jedna kwestią. Autor nie napisał skąd pojazd przyjechał. Wasze WK respektują terminy badań z całego świata ?

Samochody z Niemiec.

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Rafi90 napisał:

To czy będą się kłócić to ich sprawa, nie moja

Proszę zwolnij - poczytaj. Natomiast nie zmienia to faktu, że WK postępuje nieprofesjonalnie. Ja osobiście jako diagnosta spotykający się z takimi sytuacjami zadzwonił bym do kierownika WK. Taką mam naturę. Bo z tego co piszesz to klient nie koniecznie chce te badanie wykonać, tylko jest ZMUSZANY do tego.

Co więcej ty to wykorzystujesz!

Dobrze się z tym czujesz?

Edytowane przez ketiw38
Napisano
4 minuty temu, Rafi90 napisał:

Nawet gdyby klient przyszedł i powiedział że babka z okienka chce mieć BT to co

Wytłumacz klientowi iz WK robi to bezprawnie i jeśli ma tablice zrób ustalenie danych - WK to nie wyrocznia - chyba czegoś się nauczyłeś przez te lata pracy - nie można się uginać bo ktoś coś chce  

Albo tak sie przyjęło 

Napisano
21 minut temu, lato8 napisał:

ale program tak ustala

Szukam i nie mogę namierzyć który do dz.u.

W najnowszym projekcie zmiany ustawy PoRD też nie rzuca mi się w oczy.

Napisano
Teraz, Grzegorz Łódź napisał:

Szukam i nie mogę namierzyć który do dz.u.

W najnowszym projekcie zmiany ustawy PoRD też nie rzuca mi się w oczy.

To jest oczywiste, że nie znajdziesz.... ale w tym rejestrze prawie wszystkie wozy ( starsze niż 3 lata ) mają robione OBT i termin następnego jest dopełnieniem do 3 lat od daty 1 rej za granicą. Więc raz wychodzi 1 i 3 miesiące, raz 8 miesięcy, 6 miesięcy , 2 lata i 2 miesiące od badania itp.

Jak ja zanegowałem, ten sposób postępowania to spadła na mnie lawina.

Napisano
14 minut temu, IVVO napisał:

Wytłumacz klientowi iz WK robi to bezprawnie

Tak, a On mówi że i tak chce BT bo nie będzie chodził do okienka 10 razy. Dla mnie koniec tematu. Chce badanie, robie mu badanie. I co najważniejsze nie daje prezentów, więc tak naprawdę jestem zdziorą jakich mało :hooray:

Napisano
13 minut temu, lato8 napisał:

to spadła na mnie lawina.

Nie daj się temu "betonowi". Trzymam kciuki za Ciebie😉

Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Rafi90 napisał:

Nasze WK chcą BT przed pierwszą rejestracją zawsze, i tak trzeba robić.

Nie twierdzą iż jesteś nie w temacie - ale stwierdzenie" Nasze WK chcą BT przed pierwszą rejestracją zawsze, i tak trzeba robić." jest co najmniej irytujące i młodszych kolegów może wprowadzić w błąd. Nie każdy czyta temat od A do Z

Edytowane przez IVVO
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.