Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy któryś z Panów mógłby pomóc z badaniem polegającym na zmianie konstrukcyjnej . 

Chodzi o przeróbkę przyczepy z ciężarowej na ciężarową rolniczą , warunki techniczne są spełnione , chodzi mi o treść , podstawa prawna itd

Napisano
1 minutę temu, duch.michal napisał:

chodzi mi o treść ,

Treść czego?

1 minutę temu, duch.michal napisał:

podstawa prawna

Podstawa prawna czego?

Sprecyzuj chociaż co robisz, jakie warunki spełnia, co powoduje, że przestaje być ciężarową itp.

Napisano

O gotowca-ściemę idzie zaiste, że w badanym pojeździe dokonano tego i tamtego powodując to i tamto zgodnie z paragrafem tym i tamtym.

Ma średnie conajmniej, to niech nie liczy na drapane! :evil:

Napisano

Przyjechał klient na bt przyczepą ciężarową marki Sanok , ktoś ją poprzerabiał , ale w dowodzie została ciężarowa. Odesłałem bo chciałbym to zrobić tak żeby w wydziale komunikacji potem nie było problemu, pytałem znajomych , ale nikt nic konkretnego nie mówi. 

Napisano
22 minuty temu, duch.michal napisał:

ktoś ją poprzerabiał

To opisz te przeróbki. Czy wykonał je przedsiębiorca prowadzący działalność w tym zakresie?

Napisano
56 minut temu, duch.michal napisał:

ktoś ją poprzerabiał

ciemność, widzę ciemność ...

Napisano

...................................................................
(pieczęć nagłówkowa jednostki)

OŚWIADCZENIE

posiadająca zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 24 grudnia 2007 roku w
sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (dz. U. 2007 nr 251, poz. 1885 ze zm.) kod
działalności gospodarczej PKD       .Z (konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych),
oświadcza, że dokonała zmian konstrukcyjnych pojazdu, polegających na zmianie rodzaju
pojazdu z przyczepy ciężarowej na przyczepę ciężarową rolniczą:
- Marka/typ/model: 
- Numer rejestracyjny: 
- Numer VIN: 
- Rok produkcji: 
- Data pierwszej rejestracji: 
Dokonane zmiany są zgodne z art. 66 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku "Prawo o ruchu
drogowym" (tekst jednolity: Dz. U. 2012 poz. 1137 ze zm.), Rozporządzenie Ministra
Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz
zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. 2013 poz. 951 ze zm.) oraz Rozporządzeniem
Ministra Infrastruktury z dnia 28 września 2005 roku w sprawie wykazu przedmiotów
wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża
bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko (Dz. U. 2005 nr 201,
poz. 1666).

......................................................................
(pieczęć i podpis przedstawiciela jednostki)

i do tego zdjęcia + badanie , ale nie jestem pewien czy to przejdzie w wydziale 

Trzeba opisywać dokładnie co zostało przerobione? 

Przyczepa jest 79r i nie miała jeszcze ani razu wykonanego badania technicznego taka ciekawostka , a i klient nie przedstawił żadnego dokumentu na to , że jakaś firma ją przerabiała , myślę , że obecny właściciel ją "przerabiał" albo poprzedni

Napisano
Cytat

Trzeba opisywać dokładnie co zostało przerobione? 

Dla ciebie oczywiście, że tak.

Cytat

i do tego zdjęcia + badanie , ale nie jestem pewien czy to przejdzie w wydziale 

Badanie i zdjęcia ty robisz. Dlaczego miałoby nie przejść w WK ?

Cytat

klient nie przedstawił żadnego dokumentu na to , że jakaś firma ją przerabiała , myślę , że obecny właściciel ją "przerabiał" albo poprzedni

Nie widziałem jej, ale skoro tak jak powyżej to jest ciężarowa (wyższy wymiar kary i co rok)

Napisano

Ja takich "usług" nie robiłem , ale znajomy diagnosta 2 czy 3 lata miał podobny przypadek , wydał właśnie takie zaświadczenie + zdjęcia , nie wiedziałem , że trzeba opisywać co zostało przerobione. Teoretycznie jeżeli przeróbki nie wykonała firma to skąd obecny właściciel może wiedzieć co zostało zmienione . Bardziej logiczne byłoby może napisać , że spełnia warunki techniczne dla przyczepy ciężarowa-rolnicza + zdjęcia . 

Jeżeli jest tak jak piszesz to trzeba będzie wypisać wszystkie warunki techniczne jakie musi spełniać taka przyczepa , dla mnie to trochę bez sensu bo jak ja się pod tym podpiszę to już samo to poświadcza , ze wszystko ok. Trochę to zamotane chyba go wyślę gdzie indziej szczęścia szukać . 

Napisano (edytowane)
30 minut temu, duch.michal napisał:

Teoretycznie jeżeli przeróbki nie wykonała firma to skąd obecny właściciel może wiedzieć co zostało zmienione . Bardziej logiczne byłoby może napisać

To nie problem diagnosty

30 minut temu, duch.michal napisał:

Jeżeli jest tak jak piszesz to trzeba będzie wypisać wszystkie warunki techniczne jakie musi spełniać taka przyczepa , dla mnie to trochę bez sensu bo jak ja się pod tym podpiszę to już samo to poświadcza , ze wszystko ok.

Nie wiem o co ci chodzi, ale czy w oświadczeniu będzie wypisane co konkretnie zostało zmienione, czy ogólnikowo jak w tym które wkleiłeś. To w obu przypadkach potwierdzasz podpisem to samo. Wykonane zmiany zaistniały, spełniają wymaganiami i spowodowały taką właśnie zmianę.

Edytowane przez Mecher
Napisano

Masz zrobić opis zmian (zamontowano to, zdemontowano to itp.), które wpływają na zmianę danych w DR, w szczególności zmianę rodzaju. Bez podawania konkretnych przepisów. Kwestia do rozstrzygnięcia dlaczego wprowadzone zmiany powodują, że ta przyczepa musi być sklasyfikowana tak a nie inaczej. Zmiana opon na rolnicze, to nie zmiana, tylko niedostosowanie ogumienia do pojazdu. Jak masz wątpliwości, to zawsze pozostaje rzeczoznawca.