Skocz do zawartości

Egzamin praktyczny warszawa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jeśli ktoś był na egzaminie praktycznym w Warszawie 16 lub 18 grudnia to bylbym wdzięczny za jakieś informacje na temat jakie pojazdy i pytania były na egzaminie. 

Napisano

16.12.2020 był Man ciągnik siodłowy jako fl, przyczepa cysterna fl, seic z lpg i autobus 100 vdl, moje pytanie to: przeprowadź dodatkowe sprawdzenie układu kierowniczego po kolizji drogowej. 

Napisano

I jak udało ci się zdać? Ogulnie jak ze zdawawalniscią? Dostałeś tylko to jedno pytanie? 

Napisano

Zdawałam 18.12.

Samochody jak kolega wyżej napisał. Pytanie miałam o badanie dodatkowe naczepy (cysterny). Szczególnie ABS , identyfikacja. Pytanie dodatkowe o uziemienie 
Udało się zdać :) 

• Super 1
  • Lubię 1
Napisano

Udało się zdać. Generalnie jedno pytanie oceniane w 3 kategoriach. 1. Poprawne zrozumienie pytania i wybór odpowiedniego badania jakie trzeba wykonać. 2. Szczegółowy opis  jak przeprowadzisz to badanie/sprawdzenie układu kierowniczego. 3. Wybór odpowiedniego zaświadczenia do badania i poprawne jego wypełnienie. Generalnie to 2 egzaminatorów jest ok, 3 blondyn niższy chyba wyraźnie bardziej wymagający, mniej naprowadzający. Cały egzamin to rozmowa z egzaminatorem i po takiej rozmowie egzaminator dokładnie wie z jakiej jesteś bajki. 🙃

• Lubię 1
Napisano (edytowane)

No to gratulacje dla was obojga. Gdyby jeszcze ktoś chciał coś dodać do bylo by fajnie 😁 oczywiście wiem że pytania są różne ale jak ktoś coś napisze to możemy porównać stan swojej wiedzy i jej brak uzupełnić przed egzaminem. 

Teraz niestety bardzo długo trzeba czekać na egzamin więc lepiej sie dobrze przygotować i nie liczyć że może się uda 

Edytowane przez Dorat
Napisano (edytowane)

Ja wnioskuje że trzeba mieć dużą wiedzę, nie ma co liczyć na szczęście. Egzaminator jak z tobą rozmawia to już po kilku zdaniach wie czy masz coś w głowie czy nie. Bez jakiejkolwiek  praktyki i styczności z samochodami też nie ma co liczyć na zdanie.

Edytowane przez Mcrae82
  • 1 month later...
Napisano

Witam 

Nie chcę zakładać nowego wątku więc napiszę tutaj. 

Jak jest z pytaniami na egzaminie praktycznym w Warszawie są losowane czy dostajemy pytanie już dla nas przygotowane przez panów z TDT? 

Napisano
W dniu 19.12.2020 o 16:53, Mcrae82 napisał:

Generalnie to 2 egzaminatorów jest ok, 3 blondyn niższy chyba wyraźnie bardziej wymagający, mniej naprowadzający.

Akurat się nie zgodzę z tym  stwierdzeniem, akurat mój egzamin przeprowadzał owy Pan "blondyn"- cały egzamin trwał około 10 minut (rzucone kilka podchwytliwych pytań m.in czy jestem pewien, że 10 cm, a nie 0,1 m 🙂) i po sprawie.  W mojej ocenie najbardziej wymagający z całej trójki był Pan najwyższy, przepytywał ludzi po 45 min, no ale nie wiem czy naprowadzał, czy nie. Egzaminował 4 osoby z czego 3 oblał. no ale to było 3 lata temu :)   

Napisano
1 godzinę temu, dominik_z napisał:

Egzaminował 4 osoby z czego 3 oblał. no ale to było 3 lata temu

To teraz się przefarbował na blond i trafił na @Mcrae82 :biggrin:

Napisano

Cześć 

Bylem na egzaminie praktycznym w Warszawie 10 lutego 21r. 

Na samym wejściu losujemy pytanie , potem podchodzimy do stolika i po przeczytaniu wylosowanego pytania musimy wybrać prawidłowe dokumenty do danego badania jakie mamy przeprowadzić (ja wylosowalem auto z gazem - wykonaj badanie okresowe oraz sprawdź szczelność gazowni detektorem gazu  , czy nie ma jakiś nieszczelności) 

Łatwe pytanie , wszystko fajnie opowiedziałem , lecz nie zdałem na wypełnianiu dokumentacji (auto jest wyposażone w hak i trzeba wziąć druga kartkę - zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu , wszystko przepisać i zaznaczyć badanie dodatkowe w uwagach „hak”) 

zapisuje się na nowy termin i jadę na poprawkę , na termin trzeba długo czekać , ja czekałem około pół roku . 
trzeba dobrze wyuczyc się wypełniania dokumentów - podstawa . 

z tego co pamiętam ktoś miał w autobusie badanie dodatkowe -sprawdzenie reflektorów (homologacja itd ) 

mysle , ze pomogłem i liczę też na zdanie innych uczestnikow , którzy byli na egzaminie :)  

Napisano
34 minuty temu, Daniel98 napisał:

zaznaczyć badanie dodatkowe w uwagach „hak”

Rozwiń myśl. Skoro miałeś wykonać okresowe to o jakim dodatkowym mowa?

Napisano

no właśnie, chyba jak jest wpis "hak" w dowodzie to nie robimy badania dodatkowego na oddzielnym zaświadczeniu tylko w ramach badania okresowego sprawdzamy hak

Napisano

Koledze chodziło może o to, ze nie wpisał w uwagach, ze auto odpowiada dodatkowym warunkom. Przecież nawet jak by ten hak nie był wbity w DR, a my mamy za zadanie zrobić badanie okresowe to robimy okresowe z wynikiem negatywnym za brak adnotacji hak. Ewentualnie robimy badanie na hak, jak klient zawnioskuje. I tak samo na egzaminie, jak miał za zadanie wykonać okresowe, to tylko okresowe z wynikiem negatywnym, a o dodatkowym nie było mowy, chyba że ezgaminator coś w międzyczasie dopowiedział, ciężko stwierdzić.

Napisano
8 minut temu, Bartek24 napisał:

Koledze chodziło może o

Nie wiemy o co chodziło koledze, i nie dowiemy się póki nie opisze jak to dokładnie było ...

A skoro autor też jakoś się nie kwapi z opisywaniem sytuacji, więc wie gdzie i jaki popełnił błąd.

Napisano

Ja miałem 13 stycznia i właśnie ten blondyn(podejrzewam ze chodzi o przewodniczącego komisji) przepytywał mnie z tym najstarszym Panem który dawal kartki do losowania (z tym ze Ten tylko słuchał i nie mial dodatkowych pytan). Trafiło mi się badanie zawieszenia i układu kierowniczego w tempo 100 i bylem milo zaskoczony komisja egzaminacyjna. Obyło się bez problemów. 20 min i po egzaminie :)

Napisano (edytowane)
21 godzin temu, michal_k napisał:

Rozwiń myśl. Skoro miałeś wykonać okresowe to o jakim dodatkowym mowa?

Pewnie chodziło o tą magiczną formułkę 
"Spełnia warunki do ciągnięcia przyczep" 
i to samo z gazem :)
"Sej" miał i hak i gaz a jak wylosował okresowe to w zaświadczeniu powinien wpisać i hak i gaz na samym dole w zaświadczeniu oraz ewentualnie w uwagach jeszcze tam gdzie nr. decyzji tdt można wpisać "HAK". 

Edytowane przez Paulina
Napisano

Tak jak pisze Paulina, pewnie wszystko wypełnił ale w uwagach nie dopisał że „pojazd spełnia warunki do ciągnięcia przyczep”. Na chłopski rozum to jest oczywiste ze spełnia bo ma adnotacje w dowodzie „hak” wiec po co to wpisywać?🧐 Ale niestety tak trzeba robić, każdy  samochód jak ma adnotacje hak to w uwagach trzeba ten zapis umieszczać. 🤗

Napisano
20 minut temu, Mcrae82 napisał:

każdy  samochód jak ma adnotacje hak to w uwagach trzeba ten zapis umieszczać.

20 minut temu, Mcrae82 napisał:

„pojazd spełnia warunki do ciągnięcia przyczep”.

A jak nie spełnia warunków to wtedy co wpisujemy ? :wink:

Napisano
18 minut temu, Mcrae82 napisał:

Na chłopski rozum to jest oczywiste ze spełnia bo ma adnotacje w dowodzie „hak”

Tak na ten chłopski rozum, to gdzie autor napisał, że jest/była adnotacja "Hak" ? 

A gdyby miał takową adnotację, nie jest oczywistym, że spełnia wymagania.  

Na pewno spełniał w dniu badania, skoro dostał taką adnotację ...

Napisano

Jeśli jest tutaj jeszcze ktoś kto byl w ostatnim czasie na egzaminie praktycznym w Warszawie to niech napisze o co jeszcze pytała komisja 😁 przeczesałem już całe forum dotyczące pytań na egzaminach ale jak wiadomo zawsze mogłem coś pominąć. Egzamin mam dopiero w marcu wiec mam jeszcze trochę czasu na naukę a pasowalo by się przyłożyć bo od zdania teorii czekam już pół roku na praktykę 😕 więc w razie niepowodzenia następny termin może na wrzesień - masakra dobrze że teorię udalo mi sie zdać za jednym machnięciem. 

Napisano
14 godzin temu, cezary napisał:

A jak nie spełnia warunków to wtedy co wpisujemy ? :wink:

jak coś jest nie tak , to ogólnie w programie będzie opcja zaznaczenia, że nie spełnia do ciągnięcia mimo wpisu np. jeżeli coś będzie na tak z hakiem lub złączem :)  

i to samo w zaświadczeniu jest miejsce na słowo nie spełnia warunków 

Napisano

Czy na praktycznym można zaglądać do rozporządzeń? 

Napisano
30 minut temu, Ocelot napisał:

Czy na praktycznym można zaglądać do rozporządzeń? 

Akty prawne są dostępne te, które są wymagane na SKP.  Ja zdawałam w grudniu i nikt nam nie mówił, że są dostępne ale leżały w pokoju tam gdzie się losuje pytania. Ale podobno chłopaki zaglądali więc kwestia zapytani egzaminatora. Tylko jak zaczniesz zaglądać do aktów to może się okazać, że egzaminator zacznie drążyć temat i zadawać więcej pytań. Dlatego warto sobie przypomnieć te akty przed egzaminem i żeby się nie przydały.  

• Lubię 1