Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tak, wiem, jednak pytam czy zmiana z osobowego na kempingowe jest konieczna/wymagana ?

Edytowane przez Jacdiag
cytat całego poprzedniego posta
Napisano

Jak już to wszystko co wyżej zapodane będzie to jak najbardziej zmiana jest konieczna i auto osobowym być nie powinno.

Napisano (edytowane)

Czy określają to jakieś przepisy, mam na myśli konieczność? Bo oznacza to że w małym busie można zrobić zabudowę, i nazywać go osobowym a w dużym juz nie? Poza tym aby zmiana była możliwa musi podpisać się pod nią jakąś firma, a tą chcemy zrobić sami.

Edytowane przez Jacdiag
Napisano

Jest konieczna. Jest wymagana. Samochód osobowy przewozi osoby. Ciężarowy ładunki. Karawan trupy. Bankowóz złoto. A patrol saperski bomby. Skoro mamy auto z zabudową hotelową, no to mamy kampera, który powinien być zarejestrowany jako samochód specjalny o przeznaczeniu kempingowym. No za taki szmal nie ma co lipy robić. Coby uniknąć kłopotów z zabudową, z siedzeniami i pasami, to najwygodniej zmodyfikować osobowego blaszaka. Taka modyfikacja, oprócz zabudowy mieszkalnej, wiąże się ze zmianą rodzaju pojazdu z osobowego na specjalny i właśnie z racji zmiany rodzaju powinna być dokonana przez przedsiębiorcę prowadzącego działalność w tym zakresie. No w kwitach wystawionych przez tego przedsiębiorcę powinno się coś takiego znaleźć, że w pojeździe marki IKS zarejestrowanym jako samochód ciężarowy/osobowy o podrodzaju (typie nadwozia) VAN dokonano zmian konstrukcyjnych powodujących zmianę rodzaju pojazdu na specjalny o przeznaczeniu kempingowym. Zakres zmian sprowadzał się do wyeliminowania siedzeń z tego i tamtego rzędu, a pozostałe siedzenia zostawiono w miejscach konstrukcyjnie przewidzianych przez producenta. Ponadto w tylnej części pojazdu wykonano trwałą zabudowę mieszkalną składającą się z sypialni, kuchni, łazienki, tarasu, salonu... Powyższe modyfikacje wpłynęły na zmianę masy własnej pojazdu (w załączeniu kwit z wagi) a tym samym ładowności. Pozostałe parametry techniczne bez zmian. W załączeniu (bądź nie) opinia rzeczoznawcy. I tyle. Z takim autem na Okręgową Stację gdzie diagnosta (raczej) potwierdzi taki opis plus fotki porobi. Wystawi odpowiednie zaświadczenia, z którymi azymut na WK i auto zarejestrowane. No i finalnie, te co wisiały zrobiły się, że ten... no... yyy... 👉 https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/16430-czas-przeglądu/&do=findComment&comment=307773

To tylko tak fakultatywnie do tego:

2 godziny temu, Van4life napisał:

Tak, wiem, jednak pytam czy zmiana z osobowego na kempingowe jest konieczna/wymagana ?

19 minut temu, Van4life napisał:

Poza tym aby zmiana była możliwa musi podpisać się pod nią jakąś firma, a tą chcemy zrobić sami

Sami, nie sami, ale mus kwit/fakturę od przedsiębiorcy przedstawić. Od przedsiębiorcy z PKD słusznym. No tak stoi w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym.

Art. 66.

4. Zabrania się:

6) dokonywania zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj pojazdu, z wyjątkiem:
a) pojazdu, na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji typu lub inny równoważny dokument, o którym mowa w art. 70j ust. 1, art. 70k ust. 1, art. 70o ust. 1, art. 70zo ust. 1, art. 70zp ust. 1 albo art. 70zu ust. 1,
b) pojazdu, w którym zmian konstrukcyjnych dokonał przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w tym zakresie.

• Lubię 1
Napisano (edytowane)

Baaardzo dziękuję, i realy coś wyżej 🤭😅😉 jesteś wielki 👌

Edytowane przez Jacdiag
Napisano
11 godzin temu, Van4life napisał:

Rozumiem, że mam wytłumaczyć?

Nie, Trzeba było kliknąć na podkreślone.

Napisano
21 minut temu, Van4life napisał:

Co ślepemu po oczach

Nie marudż, jeszcze można pomóc okularami :)

Napisano
4 godziny temu, Mecher napisał:

Nie marudż, jeszcze można pomóc okularami :)

Nie można-jak widać na wyżej załączonym obrazku 😅

Napisano
10 minut temu, Van4life napisał:

jak widać na wyżej załączonym obrazku

Mówisz o tym?

14 godzin temu, Van4life napisał:

Edytowane 3 godziny temu przez Jacdiag

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 27.03.2021 o 19:45, cezary napisał:

Pooglądać w niedzielę na TVN TURBO program "Klimek kontra Duda" w którym to Panowie budują kampery. :wink:

szczególnie kawałek o ważeniu na stacji.

W dniu 28.03.2021 o 00:16, Paprock napisał:

Ciężarowy ładunki

Jak wyżej  ten sam kawałek...

Napisano
W dniu 27.03.2021 o 20:38, Mecher napisał:

Zaś przespałem jakieś zmiany ?

Nie przespałeś, ale masz rok i cztery miesiące żeby się z tym oswoić.

Dla kategorii M1 i N1 będzie 75kg na pasażera.

Napisano (edytowane)

Nie wiem czy to dobrze czy źle ale pozwolę sobie wtrącić moje trzy grosze 😁 wstawiam link do kanału YT pani BlueBirdVanLife tak mi się skojarzyło, podejrzewam że zbieżność jest nie przypadkowa 🙂 

Edytowane przez bertone122
Napisano

Widzieliście Koledzy (i Koleżanki) kampera Klimka?

Link pokazuje zdjęcie z ważenia: https://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850,n/kampery-gotowe,336979.html

Ten Pan po lewej (chyba Diagnosta, ma taką samą kamizelkę jak ja, to chyba Diagnosta) powiedział, że zabudowa skutkuje zmianą masy własnej pojazdu i tylko na to trzeba zrobić ZK, żeby zmienić zapis "G" w DR. Według niego zmiany rodzaju pojazdu nie było, to nadal ciężarowy.

Szczerze powiem, że przełączyłem wtedy na inny program i nie wiem, czy w pojeździe została ściana grodziowa. Chyba tylko to by usprawiedliwiło pozostawienie pojazdu jako ciężarowego.

Co wy na to?

Napisano
54 minuty temu, wrc69 napisał:

Według niego zmiany rodzaju pojazdu nie było, to nadal ciężarowy.

Tylko co to za ciężarowy skoro " ładowności nie ma ". 8/ - mi to w ogóle nie leży.

Zabudowa zakotwiczona/przytwierdzona na stałe ! odpowiadająca " funkcyjnie " specjalnemu - wg. mnie zmiana rodzaju jak najbardziej zaistniała. :smile:

59 minut temu, wrc69 napisał:

Ten Pan po lewej

A może to Kolega ... :smile:

Napisano (edytowane)

"Sposobem ominięcia podatku było sprowadzanie samochodu ciężarowego, rejestrowanie go w swojej kategorii, a następnie przerobienie na samochód osobowy np. na kamper"

i wyszedł im osobowy

W dniu 10.04.2021 o 14:35, wrc69 napisał:

Widzieliście Koledzy (i Koleżanki) kampera Klimka?

Widzieliśmy ,nawet  parę postów wyżej zahaczyliśmy o temat.Ten pan jeżeli dobrze zrozumiałem to szkoli też diagnostów / kierowców ? Ściana została , masa do zmiany . ładowność znikoma , ciężarowy , jeżeli dobrze wyłapałem .

Edytowane przez duchu
Napisano
W dniu 10.04.2021 o 14:35, wrc69 napisał:

Co wy na to?

Ja panu Klimkowi, którego bardzo lubiłem, próbowałem wyjaśnić jak temat wygląda. Nawet podesłałem mu bogate opracowanie ITS na temat klasyfikowania pojazdów do odpowiednich rodzajów ze względu na ładowność i rozmiar przestrzeni ładunkowej. Ale jak grochem o ścianę. "Artyści", którzy wystąpili w programie, to pracownicy CSB z Nowego Jankowa koło Radzymina. Jak są na forum (chociaż nie sądzę), to może się odezwą.

• 3 weeks later...
Napisano

witam, wykonałem zmiany konstrukcyjne mercedes sprinter z autobusu na specjalny kempingowy. w opisie zmian napisałem: w pojeździe zdementowano 11 siedzeń, trwale zamontowano elementy wyposażenia kempingu. zmiana masy własnej 2720kg.                                                                                                                           Moje pytanie, zdaje się że powinien wypisać po kolei elementy wyposażenia kempingu. Pani z wydziału komunikacji bynajmniej tak powiedziała, ze chce definicji kempingu.                                                                                                                                                                                                                                                    czyli co po kolei pisać wyposażenie kempingu ? 

ggvv.jpg

me.jpg

Napisano
Godzinę temu, Oczko napisał:

Pani z wydziału komunikacji bynajmniej tak powiedziała, ze chce definicji kempingu.                                                                                                                                                                                                                                                    czyli co po kolei pisać wyposażenie kempingu ? 

Chcieć to sobie może... Skoro wynik P to oznacza, że pojazd spełnia warunki dla kempingowego. Wklej dokładny opis zmian i nie daj się paniusi ;)

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Oczko napisał:

Pani z wydziału komunikacji bynajmniej tak powiedziała, ze chce definicji kempingu.                                                                                                                                                        

W jednym z moich powyższych postów jest napisane co wg dyrektywy musi znajdować się na wyposażeniu. Jeżeli to faktycznie jest to tylko przepisać. 

2 godziny temu, Oczko napisał:

w pojeździe zdementowano 11 siedzeń, trwale zamontowano elementy wyposażenia kempingu. zmiana masy własnej 2720kg.       

I powiadasz, że w tym pojeździe znajdowały się dokładnie te fotele... Przecież w tym drugim rzędzie są fotele z KIA Carnival. 

https://www.otomoto.pl/oferta/kia-carnival-iii-fotele-tapicerka-boczki-7-osob-ID6DgJPU.html?

Edytowane przez sad_madman