Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Yamaha Grizzly jako ciągnik rolniczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przyjechał klient z zapytaniem czy uda się wykonać okresowe badanie techniczne z wynikiem pozytywnym pojazdu Yamaha Grizzly, zarejestrowanym w Polsce od 2018 roku jako ciągnik rolniczy (sprowadzony z USA). W dowodzie rejestracyjnym brak wpisanej kategorii oraz numeru homologacji.

VIN: 5Y4AMC9Y7JA103485, masa własna G=314kg, pojemność 708cm3 oraz moc 36kW. Na tabliczce znamionowej brak numeru homologacji.

Pozwoliłem sobie zadzwonić do Wydziału Komunikacji, gdzie pojazd został pierwszy raz zarejestrowany, z zapytaniem czy do rejestracji było przedstawione świadectwo homologacji. Sympatyczna pani urzędniczka odpowiedziała, że u nich wystarczy świadectwo własności i badanie techniczne z skp.

Napisałem do dilera Yamahy z zapytaniem czy ten pojazd posiada homologację i otrzymałem odpowiedź negatywną.

Doradźcie co w takiej sytuacji.

Pozdrawiam.

Napisano
6 minut temu, JacquesP napisał:

Doradźcie co w takiej sytuacji.

Dostosować pojazd aby spełniał warunki techniczne lub wzruszyć decyzję o rejestracji i go wyrejestrować.

Napisano

Jest jeszcze jedna opcja. Niech właściciel jedzie tam gdzie pojazd przeszedł BT i przejdzie pewnie dalej...

Napisano

Jeśli by był zarejestrowany jako ciągnik rolniczy odpowiedniej kategorii to chyba nie musi posiadać ograniczenia.

Napisano
19 minut temu, JacquesP napisał:

to chyba nie musi posiadać ograniczenia

Sam widzisz iż nie jest to T5 - więc jak najbardziej do 40km/h

21 minut temu, JacquesP napisał:

odpowiedniej kategorii

której nie ma w DR

Więc kaganiec ma być

Napisano (edytowane)

Na dobrą sprawę to nie powinno w ogóle zostać zarejestrowane w 2018 roku ( a na pewno nie na ciągnik). Jakby to było 10-15 lat temu to pod pojęcie "ciągnik rolniczy wpychali co bądź, ale teraz powinny już mieć urzędy i diagności jakieś rozeznanie...

Edytowane przez Rafi90
Napisano

Typowy wałek na zarejestrowanie pojazdu bez homologacji.

Napisano

Ale tak szczerze mówiąc jaka jest różnica między niemieckim LOf zugmaschine angeschleper a tym grizli - i te LOF-y jakoś ciągną na papaje    

Ogranicznik trójkącik i jazda jako papaj

Przy odrobinie fantazji i powiedzmy wiedzy w obchodzeniu przepisów wszystko się uda przepchnąć

Napisano

Nie zapominaj, że tam te pojazdy mają tam masę odstępstw i zezwoleń. U nas niestety czegoś takiego nie ma i taki twór, to powinien przechodzić przez dopuszczenie jednostkowe a nie SKP i skończyłoby się kombinowanie. Stać na taki pojazd aby pobawić się na bezdrożach ale już zawieść go na zabawę to nie łaska, musi być zarejestrowany.

Napisano

Ale mnie zawsze ciekawi co z

44)
ciągnik rolniczy – pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości nie mniejszej niż 6 km/h, skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych
Napisano

Kiedyś dyskutowaliśmy o WOM-ach - temat rzeka - a co do osprzętu - to Ho Ho ho jak mówi mój wnuczek 

Wystarczą grabie na sznurku

Mały ciągniczek - mały osprzęcik 

Napisano
2 godziny temu, IVVO napisał:

Kiedyś dyskutowaliśmy o WOM-ach - temat rzeka - a co do osprzętu - to Ho Ho ho jak mówi mój wnuczek 

A co tamten przepis ma wspólnego z WOM ? Nic. Ja wiem, że maszyną rolniczą jest np. kombajn Anna gdzie potrzeba zarówno WOM jak i hydraulikę ale maszyną rolniczą jest także sadzarka do ziemniaków (wtedy z kolei potrzebny podnośnik) ale także przegrabiarka gwiazdowa gdzie wystarczy wyłącznie zaczep. 

Napisano
4 godziny temu, Rafi90 napisał:

Na dobrą sprawę to nie powinno w ogóle zostać zarejestrowane w 2018 roku ( a na pewno nie na ciągnik).

A dlaczego? Oczywiście zakładam, że spełniał warunki (w tym prędkość).

6 godzin temu, JacquesP napisał:

Sympatyczna pani urzędniczka odpowiedziała, że u nich wystarczy świadectwo własności i badanie techniczne z skp.

I miała rację. Jeśli pojazd był z USA to dokumentem wymaganym do rejestracji był "title", a nie "homologacja", której wymaga się dla pojazdów nowych.

Reasumując - musi spełniać wszystkie warunki dla ciągnika rolniczego, w tym prędkość 40 km/h.

Napisano

Do małych ciągników bez WOM i gadów na kat. T osprzęt ogrodniczy jest dość bogaty. Wszystko np. napędzane z kół sprzętu albo z ręcznym opuszczaniem/podnoszeniem. Także nie widzę nic szczególnego w tym przepisie, co mogłoby uniemożliwić rejestrację takiego pojazdu jako ciągnik rolniczy. Zresztą nawet ostatnio miałem takiego Arctic Cata na T1B na pierwszym. V max 80 km/h.

Napisano
11 minut temu, aboz napisał:

Zresztą nawet ostatnio miałem takiego Arctic Cata na T1B na pierwszym. V max 80 km/h.

Z takim problemu nie ma. Natomiast pojazd bez homologacji musi być ograniczony do 40 km/h.

• Polub 1
Napisano
Z takim problemu nie ma. Natomiast pojazd bez homologacji musi być ograniczony do 40 km/h.
Wiem, ale tu miałem czystą sytuację ;-)

Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ale co tam prędkości konstrukcyjne - skoro administracyjnie w PoRD jest

Art. 20.

6. Prędkość dopuszczalna niektórych pojazdów, z zastrzeżeniem ust. 2, wynosi:
1) ciągnika rolniczego (również z przyczepą) - 30 km/h;

A są ciągniki co potrafią "orać pole" bez pługa

.

Napisano
Godzinę temu, Jacdiag napisał:

Ale co tam prędkości konstrukcyjne - skoro administracyjnie w PoRD jest

Art. 20.

6. Prędkość dopuszczalna niektórych pojazdów, z zastrzeżeniem ust. 2, wynosi:
1) ciągnika rolniczego (również z przyczepą) - 30 km/h;

Dlaczego chcesz mi ograniczyć swobodę ? 

Przepisy ogólne

Art. 1. 1. Ustawa określa:

1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;

2) zasady i warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, a także działalność właściwych organów i podmiotów w tym zakresie;

3) wymagania w stosunku do innych uczestników ruchu niż kierujący pojazdami;

4) zasady i warunki kontroli ruchu drogowego.

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:

1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;

2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.

Kto mi broni jechać więcej po polu ?

Napisano
W dniu 30.03.2021 o 13:43, adam1501 napisał:

Typowy wałek na zarejestrowanie pojazdu bez homologacji.

Ja tam robię na takie CIĄGNIKI OBT gra gitara i elegancko, klient zadowolony, pewnie poleci znajomym i więcej quadowców przyjedzie, a może jaki rolnik dowody przywiezie do podbicia w tych ciągnikach...😝 i szef też będzie zadowolony- same korzyści i luzik😎

Napisano
3 godziny temu, dalkowiak napisał:

Ja tam robię na takie CIĄGNIKI OBT gra gitara i elegancko

A mój magistrat za wykonanie OBT dla takiego amerykańskiego ciągnika bez homologacji będzie kontrolował i odbierał uprawnienia. Ot taki nasz polski grajdołek.

• Haha 1
Napisano
4 godziny temu, dalkowiak napisał:

Ja tam robię na takie CIĄGNIKI OBT gra gitara

A nie zapomnicie takich wpisów jutro prostować ? :wink:

Napisano
2 godziny temu, adam1501 napisał:

za wykonanie OBT dla takiego amerykańskiego ciągnika bez homologacji będzie kontrolował i odbierał uprawnienia.

Chętnie podejmę się obrony ;)

Napisano

W grę wchodzi kontrola czy pojazd został faktycznie przystosowany do warunków technicznych odpowiadających ciągnikowi rolniczemu a nie czy jest to próba obejścia mocy silnika.

Napisano

w chwili rejestracji i 1-go w kraju napewno był zgodny a potem to kto to wie bo te ciągniki rolnicze to se rolniki przerabiają jak chcą itp - np kiroviec czy charkowiec - różne moce silników i często inne niż oryginalnie tam były.