Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Wynik negatywny - termin nastepnego badania.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na kanwie ostatnich zmian w programie mam pytanie:

Jaką datę i gdzie wpisujecie w dówch przypadkach:

A. Samochód niesprawny technicznie.

B. Samochód sprawny - niezgodność w DR.

Piotr

• Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Norbert Jezierski

18

• Piotr Barczuk

13

• janko

13

• jaka

7

Napisano

No właśnie - i proszę o dokładne umotywowanie odpowiedzii :D

• 3 weeks later...
Napisano

W przypadku gdy wynik badania jest negatywny , uprawniony diagnosta wystawia zaświadczenie o negatywnym wyniku badania technicznego.

par 12.2 pkt 1.2.3 Dz.U 227

[ Dodano: 08-07-2005, 13:14 ]

B. Dz.U 227 par.11.3 W przypadku stwierdzenia niezgodności ceh identyfiakcyjnych umieszczonych w pojeździe z zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumemcie stacja zatrzymuje dowód rejestracyny .............

Napisano

D.U NR. 227 par.12 pkt. 3 -zatrzymuje dowód jeżeli usterki zagrażają bezpieczeństwu ruchu lub środowiska i wysyła w terminie trzech dni do organu który dowód wydał.

jacek

Napisano

w takim razie co robisz, jeżeli masz niezgodność stanu faktycznego z zapisem w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano

tak jak jest zapisane w ustawie zabieramy dowód rejestracyjny

Napisano

Nie należy mylić pojęć; dowód rejestracyjny zatrzymujemy oczywiście w przypadku niezgodności cech identyfikacyjnych pojazdu (numery), natomiast w przypadku niezgodności innych danych np. ilości miejsc, dopuszcz. ładown., dowodu rejestracyjnego zatrzymać nie możemy.

Napisano

D.U NR. 227 par.12 pkt. 3 -zatrzymuje dowód jeżeli usterki zagrażają bezpieczeństwu ruchu lub środowiska i wysyła w terminie trzech dni do organu który dowód wydał-diagnosta podejmuje decyzję czy usterki zagrażają i zabiera dow.rej. czy nie - i daje na 14 dni a jeśli chodzi o cechy iden.oczywiście zabiera i przesyła /jeśli jest dowód z naszego starostwa to dzwonię do dziewczyn i najpierw sprawdzam czy tam nie ma pomyłki jest tak w 90 procentach - trzeba sobie pomagać a ie odrazu robić aferę w końcu każdy się kiedyś myli/

Napisano

Problem jest tego typu, że niektóre SKP w zaświadczeniu dot. badania (negatyw) w dacie następnego BTP wpisują datę - 7 lub 14 dni od dnia przeglądu. Oczywiście w programie taka możliwośc pojawiła się na zasadzie "nasz Klient nasz Pan" ale poczyniłem to totalnie bez przekonania.

Jak na to patrzycie ? Moim zdaniem data następnego BTP jest w tym momencie nieokreślona - prawda ?

Napisano

W przypadku wyniku negatywnego z badania technicznego, daty następnego badania nie określa się niezależnie od tego czy dowód jest zatrzymany czy też nie.

Informuje się tylko właściciela (użytkownika) pojazdu o 14 dniowym terminie następnego badania. Dotyczy to tylko i wyłącznie rodzaju następnego badania (sprawdzenie usunięcia usterek) i ceny za to sprawdzenie.

Wynik negatywny nie dopuszcza pojazdu do ruchu, a dopuszczenia warunkowego obecnie nie ma.

Napisano

Termin 14 dni dotyczy tylko i wyłącznie opłaty za badanie techniczne, jeśli pojazd jest niesprawny to pod żadnym pozorem nie może się poruszać, ustawodawca obecnie nie przewidział dopuszczeń warunkowych :D

Napisano

No cóż - w chwili wolnej odszukam Wam i przedstawię argumentację Klienta. Od razu mówię, że się z nią nie zgadzam. Ale to w wolnej chwili (kiedykolwiek ona nastąpi) :D

• 2 weeks later...
Napisano

Przecież wyraźnie mówi ustawa jeżeli zatrzymujemy dowód za niezgodność ceh identyfikacyjnych , apojazd jest sprawny technicznie to zatrzymujemy dow.rej.i wynik badania N2 i termin nas.bad.tech .7 dni.

Napisano

Pytanie - czy można do tego mieszać termin nastepnego badania technicznego pojazdu ? Wg mnie - nie - termin nie zostaje określony !

Napisano

Panowie mam przd sobą informacje techniczna z I.T.S

ITS/ZDO/2718/313/2004

pkt3 -cechy identyfikacyjne pojazdu są niezgodne z danymi w D.W.,w zaswiadczeniu z badania dokonuje sie wpisu "zatrzymano D.W NR.....W takim przypadku uprawniony diagnosta ,zgodnie z par.12 ust2 pkt2 i ust.3 rozporządzenia,zatrzymuje D.W i ustala siedmiodniowy termin następnego badania w wydanym zaświadczeniu,zgodnie z art.132 ust.2 i 4 ustawy.jednocześnie przypominamy ,że termin następnego badania ustala sie w tym przypadku zgodnie z par.3 ust.3 rozporzadzenia,od dnia przeprowadzenia badania stwierdzajacego usunięcie tych niezgodności i uzyskania pozytywnego wyniku badania.

Tyle informacji technicznej w dosłownym brzmieniu.

Napisano

Według mnie przy negatywnym wyniku badania (nie ważne z jakiego powodu) klient otrzymuje zaświadczenie z badania z wypisanymi usterkami. Auto jest niedopuszczone do ruchu (niesprawnym autem nie może się poruszać) i ma 14 dni na usunięcie usterek. Nie jest to data następnego badania. Cały bajer rozchodzi się o to, że jeśli naprawi auto i przyjedzie w czasie 14 dni robimy badanie poprawkowe i klient płaci za daną usterkę (np. ponowne sprawdzenie hamulców - 20pln), jeśli nie zdąży w ciągu 14 dni, life is brutal, wykonujemy pełne badanie okresowe i klient płaci 98pln + opł. ewid. jeśli oczywiście przejdzie przegląd. Przypominam jednocześnie, że przy neg. wyniku nie pobieramy opł. ewid. (jest ona pobierana za podbicie dowodu)

Napisano

Podpisuję sie pod tym w całej rozciągłości - dla mnie termin na usunięcie usterek nie jest tożsamy z data następnego BTP. :D

Napisano

jak jest gdy badanie jest negatywne a pojazd nie zagrarza bezpieczeństwu na ile dni można pojazd dopuścić do ruchu

Napisano

Rajmund - przeniosłem Twój post do odpowiedniego tematu. Odpowiadać Ci nie będę, wszystko znajdziesz w postach powyżej. Pozdro.

Napisano

A policja jak gdyby nigdy nic. Oni nawet nie zauważyli, ze juz niedługo miną dwa lata jak stacje nie mogą dawać warunków nawet na jeden dzień. A najśmieszniejsze jest to, że Policjant może dać warunek :):):) . Czyli diagnosta (człowiek wyszkolony i przegzaminowany) wyposazony w narzedzia nie moze dać "warunku" a policjant bez wiedzy technicznej przygotowania i narzedzi może dać warunek. O co w tym chodzi ?

Piotr Barczuk

p.s.

Gdzieś w necie jest forum "glin" jaby ktoś widział to mozna by czasem z nimi na neutralnym grunice rozstrzygnąć problemy. Mój ostatni problem kosztował 200 ale na diagnostę zeszło na 100.

Piotr

• 3 weeks later...
Napisano

to jednak są diagności lubiący zażywac władzy a raczej pseudowładzy. Od zabierania dowodów jest policja. Jak trafi mi się błąd w diowodzie (prawdziwy bład) to wystawiam zaświadczenie z poprawnym numerem, właściwą adnotacją i oczywiście negatyw. Klient jedzie, wyjaśnia i wraca. Sprawdzam, uzupełniam i przedłużam dowód i rozchodzimy się w pokoju.

Napisano

Ale gdy jest OCZYWISTA pomyłka (czyli 'czeski błąd'-literówka) w DR (np. B pomylone z 8-ósemką) to ja wystawiam zaświadczenie wynik badania pozytywny (bez wbijania pieczątki) adnotacje w uwagach i informuje klienta, aby udał się do WK i tam skorygują błąd wtedy powrót i bedzie pieczątka

PS jaki pisze 8 to pojawia się mordka więc napisałem słownie :):P

Napisano

Twoja wola, a kolezeńskiej uprzejmości chcę zauważyć ze ewidentnie łamiesz Dz.U. 227.

Piotr Barczuk