Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Homologacja e13*2002/24*0167*00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebuje pomocy mam quada z francji yamaha grizzly a w dowodzie francuskim jest napisane quaddy zamiast yamaha

dane z dowodu francuskiego

D.1 Quaddy

D.2 QDY700UWD

D.2.1 LYD93L90U023

J : L7e

K :e13*2002/24*0167*00

dałby rade ktos sprawdzic ?

da sie to wgl zarejestrowac w PL ?

z góry dziękuje.

Napisano
Godzinę temu, Krissusax napisał:

da sie to wgl zarejestrowac w PL ?

Najpewniej tak. A co do danych z homo trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać. Nie ma sensu w większej ilości tematów, tego zamieszczać

Napisano

Ciekawi mnie czemu w dowodzie jest Marka quaddy zamiast Yamaha , może to firma co robi homologację ? 

Napisano (edytowane)

We Włoszech firma Quaddy na legalu homologuje te wszystkie Yamahy Griezzly które bez homologacji trafiły do Europy - nadaje swój nr VIN / poczytaj ten temat / zapewne nr VIN nie zaczyna się na "J" - trzeba sprawdzić czy jest nabity ten nowy numer VIN po nowej homologacji lub czy nie występuje problem dwóch nabitych numerów/ pozostawiony oryginalny Yamahy/

Edytowane przez nesiasps
Napisano

Czyli jak będzie drugi numer to trza będzie go usunąć ? Żeby nie było problemu z przeglądem ?

Napisano
27 minut temu, Krissusax napisał:

Czyli jak będzie drugi numer to trza będzie go usunąć ? Żeby nie było problemu z przeglądem ?

Zostaw go. Ważna jest tez tabliczka znamionowa i co na niej się znajduje.

Napisano

Nie będzie diagnosta problemu robił jak zobaczy dwa nabite numery ? 

Napisano

Diagnosta nie jest od robienia problemów, jest od przestrzegania przepisów.

Problemy to robią sobie właściciele, kupią coś bez rozumnie, a później lament, jak to diagnosta niby robi problemy. 

Widziały gały co brały.

Napisano

A czy ja mówię że robi ?? Porostu dopytuje bo nie miałem takiej sytuacji wcześniej.
chyba to forum jest od tego żeby sobie pomagać ? Czy krytykowania ? 

Napisano (edytowane)

Dobrze by było gdybyś nam tu zapodał vin ten z dowodu bo jak już ustalone ma ramie mogą być 2. A jeszcze lepiej gdybyś zrobił foto tego dowodu i nam tu wkleił, i zdjęcie tabliczki.  Po wygooglowaniu hasła Quaddy jakiś sklep ze sprzętem rolniczym mi wyskakuje. Oczekujesz pomocy to naświetl nam odpowiednio sprawę bo to nie forum jasnowidzów.

Edytowane przez wojteczek
Napisano

IMG_3094.jpeg

Z tego co wygooglowalem to quaddy to firma włoska co robi homologacje .

Napisano
Godzinę temu, Krissusax napisał:

chyba to forum jest od tego żeby sobie pomagać ? Czy krytykowania ? 

Owszem, od pomagania, ale i krytykowania, by chociaż następnym razem, już przy zakupie ktoś pomyślał choć trochę głową. 

Napisano

Zacytuję „mądry Polak po szkodzie ”

Napisano
2 godziny temu, Krissusax napisał:

Nie będzie diagnosta problemu robił jak zobaczy dwa nabite numery ? 

Napewno nie będzie zadowolony jeżeli zobaczy próbę maskowania numeru a obok drugi. Samemu nie ingeruj w nic. Możesz zapodać jeszcze zdjęcie tabliczki, chyba, że też są podwójnie. 

Napisano (edytowane)

Nie mam zdjęcia jej a na dodatek jestem za granicą więc ciężko będzie , dopiero w piątek będę w domu .

Edytowane przez Krissusax
Napisano

Vin przeczy że to Yamaha. Gdyby to była Yamaha to vin powinien się zaczynać od JY... lub 5Y...

Napisano

Zapewne firma quaddy nadała swój vin , muszę sprawdzić czy jest drugi od yamahy czy został usunięty , ale to dopiero w piątek sprawdzę . 

Napisano

Ten numer zapewne znajdziesz - ale jak dla mnie - nie jest on w tym przypadku największą zagadką - mnie bardziej interesuje jak włosi ograniczyli moc tego 50 KM silnika do 20 KM - dlatego sprawdziłbym w tym przypadku czy ograniczenie istnieje poprzez opinię rzeczoznawcy - bo ta kwestia akurat ma wpływ na bezpieczeństwo poruszania się tym pojazdem  - szczerze wątpię w taki kaganiec z zachowaniem właściwości jezdnych tego wynalazku.

• 1 month later...
Napisano

Dlaczego przeszkadzają Wam dwa numery VIN zamieszczone na pojeździe? Wiele samochodów z zabudowa wieloetapowa takie numery posiada. Zwłaszcza autobusy budowane na podwoziu Mana lub Mercedesa. 

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 13.05.2024 o 09:02, nesiasps napisał:

mnie bardziej interesuje jak włosi ograniczyli moc tego 50 KM silnika do 20 KM

Zapewne tak samo jak ogranicza się moc w motocyklach do 35 kW. Zmiana mapy, ograniczenie maksymalnej prędkości obrotowej itd... Na bezpieczeństwo poruszania się pojazdem raczej to nie wpływa bo przy mniejszych prędkościach obrotowych pojazd będzie zachowywał się tak samo, dostanie tylko kaganiec na wyższe obroty, przez co zmniejszy się jego moc maksymalna.

Napisano (edytowane)

Często tak się ogranicza, że wystarczy niecałe pięć minut by, ten kaganiec zdjąć. 

Edytowane przez Mecher