Sebastian ZG Napisano 31 Sierpień 2006 Share Napisano 31 Sierpień 2006 Od raptem miesiąca zaczeły przeobrażać się reguły pozycji 44 w DIP-ie Mianowicie od zawsze poz 44 zostawiałem bez żadnych skreśleń; gdy była wątpliwość dot roku produkcji klient kierowany był do rzeczoznawcy i wszystko grało.....do czasu. Teraz ja mam określić się w sprawie roku produkcji lub roku modelowego, i nie byłoby w tym nic tragicznego, gdyby.......gdy określiłem rok modelowy, klient wrócił do mnie ze SKIEROWANIEM z WK aby określić rok produkcji (gdybym był w stanie go określić zrobiłbym to za pierwszym badaniem,ale mniejsza o to) i zaczeły się dodatkowe wydatki: bo ja nie określe roku produkcji, więc mogę oprzeć się opinią rzeczoznawcy, a z tą opinią klient nie może stawić się w WK bo jest wyraźne skierownie na SKP, musi przyjść do mnie ja na podstawie rzeczoznawcy wystawie zaświadczenie i wszystko gra....... Lecz jest nowy problem, podczas zakreślania poz 44 (przez program oczywiście) produkcji lub modelu WK ŻĄDA mojej parafki i pieczątki. Tyle wstępu. Pytania: 1. czy wszyscy zareślacie rok produkcji lub modelu, czy może zostawiacie to pole nieskreślone 2. czy mieliście już może skierowanie z WK na ustalenie roku produkcji (podkreślam nie jest to skierowanie do rzeczoznawcy tylko do SKP) 3. czy jak zakreślacie wybór poz 44 to też musicie przybijać parafkę i pieczątke (oczywiście zakreślacie nie ręcznie tylko programem) Bo ja zgłupiałem fakt że były to raptem trzy przypadki ale zawsze i teraz nie wiem czy jest to może chwilowa burza czy może już będzie taka reguła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muchozol Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 No przeciez z ZG jestes, i wiesz jaki WK jest tam u Was to jeszcze zdziwiony jestes ? Pozdrawiam i zycze wytrwalosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian ZG Napisano 12 Październik 2006 Autor Share Napisano 12 Październik 2006 to jeszcze zdziwiony jestes Zdzwiony, każdego dnia coraz bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 W Szczecinie WK żąda określenia roku produkcji,więc skreślam rok modelowy podpisuje i przybijam pieczątke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 Do tej pory udawało mi się ustalić rocznik.Albo na podstawie brieefu albo dołączonym do niego dokumencie , albo tabliczki z VIN. Ale w razie takiej niemożności , to należałoby wpisać do zaświadczenia , do uwag , że roku produkcji nie ustalono . Wtedy WK może posiłkować się np : rzeczoznawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Październik 2006 Share Napisano 16 Październik 2006 Znam taki przypadek: Pierwsza rejestracja za granicą to 03.01.2000. Podczas rejestracji w WK P-ń pan w okienku powiedział, że nie zarejestruje tego auta ponieważ chociaż w DIPie jest określony rok produkcji jako 2000 to w/g niego nie jest możliwe wyprodukowanie auta w ciągu 3 dni i w/g niego na chłopski rozum jest to rok prod. 1999. Urząd poważył diagnostę. W niemieckim dowodzie rejestracyjnym chyba nie ma określonego roku produkcji. Z tego co wiem to fabryka mogła wyprodukować w 1999 auto jako rok modelowy 2000. Mnie nie zdażył się jeszcze podobny przypadek, ale w/g Was kto ma rację? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly Napisano 16 Październik 2006 Share Napisano 16 Październik 2006 wg mnie diagnosta, a nie urzedas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k2ryszard Napisano 16 Październik 2006 Share Napisano 16 Październik 2006 A może to ta pani również nadzoruje proces technologiczny podukcji samochodów w tej fabryce i wie, że to niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 16 Październik 2006 Share Napisano 16 Październik 2006 No i ta pani miała całkowitą racje . To że masz rok modelowy to nie jest to rok produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 16 Październik 2006 Share Napisano 16 Październik 2006 rok modelowy to nie jest to rok produkcji. Dokładnie tak a na dodatek 01-01-2000 jest dniem wolnum od pracy a 02-01-2000 to niedziela więc kiedy go zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 16 Październik 2006 Share Napisano 16 Październik 2006 Niektóre fabryki już od września lub października w VIN wbijają następny rok .Kierując się tylko VIN można popełnić błąd.Jeśli mam rejestracje za granicą w początkowych dniach roku , to wpisuję rok produkcji z poprzedniego roku .W w/w przypadku pani z WK miała rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stacja Diagnost Napisano 16 Październik 2006 Share Napisano 16 Październik 2006 My wpisujemy rok produkcji, jeśli nie z VIN u to pozostają jeszcze szyby, pasy bezpieczeństwa. Mieliśmy "owocną" dyskusję z WK, my że możemy pisać rok produkcji lub modelowy, oni że muszą rok produkcji i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej3 Napisano 17 Październik 2006 Share Napisano 17 Październik 2006 Mieliśmy zwroty DIPu z Urzędu Celnego w celu wyreślenia w poz.44 ....Jako, że w "patronacie" nie ma na razie takiej opcji, wpisujemy dodatkowo w uwagach "rok produkcji". ....zadowoleni są wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanioowski Napisano 17 Marzec 2007 Share Napisano 17 Marzec 2007 Mam podobny problem z ustaleniem roku produkcji w volkswagenie w vin 2002 pasy 2002 pierwsza rejestracja w niemczech 14.03 2002 szyby 2001 , wpisałem 2002 i cofneli klienta z W.K. powiedzieli że diagnosta celowo żawyżył rok produkcji bo volkswagen nabija rok do przodu . Co mam zrobic poprawic dla swiętego spokoju czy sprawdzic w serwisie volkswagena . wmoim W.K. nie ma tego problemu ale klient z obcego terenu i tam problem mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 17 Marzec 2007 Share Napisano 17 Marzec 2007 Co mam zrobic poprawic dla swiętego spokoju czy sprawdzic w serwisie volkswagena . Sprawdzić w serwisie i wpisać prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 17 Marzec 2007 Share Napisano 17 Marzec 2007 W WK nie cofnęli z własnego widzimisie - widocznie z dokumentów wynikało, ze to jednak 2001. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
08/15 Napisano 17 Marzec 2007 Share Napisano 17 Marzec 2007 W WK nie cofnęli z własnego widzimisie - widocznie z dokumentów wynikało, ze to jednak 2001. Znasz tę konkretną sprawę dokładnie czy zgadujesz? Z pytania kooniowskiego nie wynika nic takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 18 Marzec 2007 Share Napisano 18 Marzec 2007 Siedzę w tym na tyle długo, że znam zasadę działania - to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanioowski Napisano 20 Marzec 2007 Share Napisano 20 Marzec 2007 Serwis volkswagena określa rok modelowy , jeżeli chcę okreslić rok produkcji odsyła mnie do importera - Kulczyk Tradex w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiS Napisano 20 Marzec 2007 Share Napisano 20 Marzec 2007 Serwis volkswagena określa rok modelowy , jeżeli chcę okreslić rok produkcji odsyła mnie do importera - Kulczyk Tradex w Poznaniu. Zobacz na tej stonie http://www.abvwc.org.uk/vw_vin.htm Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 20 Marzec 2007 Share Napisano 20 Marzec 2007 Podaj pełny VIN to ci zdekodujemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 20 Marzec 2007 Share Napisano 20 Marzec 2007 A z doświadczenia Ci powiem, że firma o której tu mowa raczej nie udziela takich informacji za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi1979 Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 Witam.moze ktos juz spotkał sie z taka sytuacja.Wydział komunikacji w Szczecinie zarządał od nas wykreslania w Dokumencie Identyfikacyjnym Pojazdu sprowadzonego w pozycji 44 słów "lub modelu" ma pozostac aby" Rok modelowy " . czy takie postępowanie jest prawidłowe. dzięki za podpowiedz . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michu Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 W DIP -e okreslasz rok produkcji, rok modelu moze byc dla przykladu 1994 ale rok produkcji 1993. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian ZG Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2007 Na moim terenie jest to norma. Dodatkowo w miejscu przekreślenia słowa rok produkcji lub modelu musze się podpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi