rafii Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Witam, mam pytanie odnośnie różnicy między kategorią B+E a T.Obecnie chodzę na kurs na kategorię T bo posiadam ciągnik ciągnik ciężki(4620kg),wykonuję nim prace w gospodarstwie rolnym. Instruktor przekonuje mnie abym zrobił zamiast Kategorii T kategorię B+E. Moje pytanie czy na kategorię B+E będę mógł jeździć ciągnikiem z przyczepą wieloosiową (6 ton) lub 2 dwoma przyczepami wieloosiowymi. Cytuj
Jacdiag Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 PoRDArt. 88. 1. Dokumentem stwierdzajacym silnikowym jest prawo jazdy okreslonej kategorii. 3. Prawo jazdy: 1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów okreslonych w kategorii B+E; 2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów okreslonych w kategorii D+E; 3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepa lekka; 4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciagnikiem rolniczym z przyczepa (przyczepami). powinneś to znać Cytuj
rafii Napisano 7 Kwiecień 2009 Autor Napisano 7 Kwiecień 2009 czyli zgodnie z tym co mówi kolega GEE na kategorię B+E, nie mogę kierować zestawem pojazdów którego rmc wynoś ponad 4,25t. A co najlepsze że WORD w Toruniu twierdzi że na kategorię B+E mogę kierować ciągnikiem z przyczepami. I kto ty ma rację? Cytuj
adam1501 Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 I kto ty ma rację? Racje ma "Prawko" bo ono mówi, że posiadając kat B+E możesz kierować ciągnikiem z przyczepami bez limitu kg jak dla kategorii B, przejrzyj dokładnie art. 88. Cytuj
Jacdiag Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 Jeszcze inaczej, prościej- Prawo jazdy KAT B+E uprawnia: ( . . . ) zamiast prościej wyszło krzywo punkty a) i b) dotyczą zakresu kategorii B mając B+E można jechać poj o DMC 3,5t z przyczepą np. 2 t DMC Cytuj
rafii Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 Koledzy w woli wyjaśnienia. Obdzwoniłem kilka Komend Wojewódzkich Policji oraz Komendę główną Policji w Warszawie i wszyscy twierdzą że posiadając Kategorię B+E, modę kierować ciągnikiem rolniczym z przyczepami bez względu na masę całego zestawu.Waga 3,5t masy całkowitej dotyczy tylko samochodów a nie ciągników, takie otrzymałem wyjaśnienia .Wyjątkiem okazała się tylko Komenda Wojewódzka Policji w Bydgoszczy, która twierdziła że nie mogę kierować na to prawo jazdy.Policjanci z innych komend twierdzili że widocznie Bydgoszcz jest nie doinformowana Poniżej zamieszczam treść maila od WRD w sprawie wyjaśnienia kwestii kategorii B+E: OD WRD – KWP W BYDGOSZCZY "W odpowiedzi na Pana pytanie w sprawie kategorii prawa jazdy B + E dotyczącej kierowania ciągnikiem rolniczym poniżej przedstawiam obowiązując przepisy prawa w tym zakresie. Zgodnie z art. 2 pkt 44 - ustawy prawo o ruchu drogowym / Dz. U. nr 108 poz. 908 wraz z późniejszymi zmianami/: ciągnik rolniczy – pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych. Na mocy art. 88 ust. 3 pkt 4 ustawy prawo o ruchu drogowym: - prawo jazdy kategorii B + E uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami). Reasumując, kategoria prawa jazdy - B - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, - T - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) - B + E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami). Opracowano: WRD – KWP w Bydgoszczy." Cytuj
Niedzwiedz Napisano 16 Czerwiec 2009 Napisano 16 Czerwiec 2009 witam nawiązując do tematu : jak pojde na kurs kategorii B+E i zdam egzamin to w prawie jazdy będę miał wbite B+E i kategorię T ? Cytuj
adam1501 Napisano 16 Czerwiec 2009 Napisano 16 Czerwiec 2009 Podejrzewam, że tylko będzie figurowało B+E, natomiast posiadanie tych kategorii upoważnia do poruszania się ciągnikiem z przyczepami. Cytuj
Niedzwiedz Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 Podejrzewam, że tylko będzie figurowało B+E, natomiast posiadanie tych kategorii upoważnia do poruszania się ciągnikiem z przyczepami. Jeżeli upoważnia do poruszania się ciągnikiem z przyczepami to wg tabeli którą widziałem gdzieś na forum to łączna masa może być większa niż 6250kg bo chyba traktor z przyczepą lub przyczepami waży więcej Cytuj
adam1501 Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 Nie ma w przepisach ograniczenia masowego dla ciągników prowadzonych na kategorii B+E (nie ma też podziału masowego ciągników), powiedziane jest, że na takiej kategorii można kierować ciągnikiem rolniczym z przyczepami. Cytuj
rafantek Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 a w prawku po zrobieniu B + E pojawi sie rowniez T z automatu. Cytuj
Niedzwiedz Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 a w prawku po zrobieniu B + E pojawi sie rowniez T z automatu. raczej się nie pojawi ja niedawno robiłem pj w/w kategorii i nie mam wbitej kategorii T Cytuj
Nowicjusz Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 a w prawku po zrobieniu B + E pojawi się również T z automatu. Oczywiście że się nie pojawi Można prowadzić ciągnik rolniczy z przyczepami ale nie jest to kategoria T. Cytuj
zjc Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Można prowadzić ciągnik rolniczy z przyczepami ale nie jest to kategoria T. witam! wydaje mi się, że różnica jest taka: B+E - ciągnik rol. z p-pą T - jak wyżej , ale z p-pami pozdrawiam Cytuj
Nowicjusz Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 grupa33.jgora.pl/Article69.phtml wydaje mi się, że różnica jest taka:B+E - ciągnik rol. z p-pą T - jak wyżej , ale z p-pami No niestety nie Kat. B+E uprawnia też z przyczepami np; http://www.grupa33.jgora.pl/Article69.phtml itp: Cytuj
ponti Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 róznica jest taka: B+E - sam do 3,5 t + przyczepa i ciągnik rolniczy z jedną przyczepa T - Ciągnik rolniczy z dwiema przyczepami max 24m albo 22m nie pamiętam dokładnie Cytuj
ponti Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 a mnie sie T pojawiło, wiec jak? gdzie sie pojawił ?? Cytuj
ponti Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 No to możesz swobodnie wsiadać na traktor i grzać z dwiema przyczepami Cytuj
rafantek Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 mnie o nic, nie ja zakładałem wątek, nie ja dyskutowałem ze sie nie pojawi. Ja stwierdzam tylko ze mnie sie pojawiło. Czyli pojawia sie. Cytuj
TOSPOL Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 Ustawa PRAWO O RUCHU DROGOWYM. - KIERUJĄCY - Dział IV Art. 88 punkt 10 - Prawo jazdy - punkt 4. Szerokiej drogi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi