Skocz do zawartości

Zmiany konstrukcyjne a pierwsze badanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,krótkie pytanie,czy przy pierwszym badaniu można zrobić zmiany konstrukcyjne,wg mnie nie, proszę o opinię.( przebudowa skrzyni ładunkowej sam ciężarowy)

Napisano

dlaczego uważasz, że nie?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Napisano

W mojej ocenie nie jest możliwe dokonanie zmian w pojeżdzie niezarejestrowanym na terenie Polski,czyli pierwsze badanie a następnie rejestracja,potem OBT+ Zmiany.

Napisano
W mojej ocenie nie jest możliwe dokonanie zmian w pojeżdzie niezarejestrowanym na terenie Polski,czyli pierwsze badanie a następnie rejestracja,potem OBT+ Zmiany.

:ok

Napisano

wystarczy że jest zarejestrowany za granicą , mój wk dopuszcza takie coś. :)

Napisano

Osobiście dopuszczam taką możliwość, gdyż pod pojęciem pojazd zarejestrowany rozumiem taką sytuację pojazdu, w której przeszedł on już pierwsze dopuszczenie do ruchu - niezależnie od tego w jakim kraju miało to miejsce. Ale przyznaję bez bicia, że teoria to bardziej pod klienta ;)

Napisano

Gdzie jest zapis o tym,może wskażesz przepis,bo moja wiedza jest z kursu ,natomiast gdzie to jest napisane nie wiem

Napisano

Z tego co mnie uczono i co wiem to najpierw jest pierwsze z zza granicy a dopiero po zarejestrowaniu robimy zmiany konstrukcyjne i innej drogi nie ma

No chyba że ktoś rządzi się swoimi prawami

Napisano

Bynajmniej unas też tak jest najpierw 1-sze badanie a potem zmiany konstrukcyjne

Napisano

Tak jest,tylko gdzie jest to napisane,by pokazać klienowi

Napisano

a jak sobie już przebuduje i przyjedzie na badanie. to wtedy co ???

Napisano

Jest to określone pośrednio w Dz.227 przy par 3 ust 1 pkt 8 gdzie aby wykonać badanie po zmianach konstrukcyjnych należy wykonać badanie okresowe, a nie możemy wykonać badania okresowego dla pojazdu niezarejestrowanego i stąd przy pierwszym nie powinniśmy wykonać takowego badania aczkolwiek niektóre WK to honorują.

Robisz badanie z tego co widzisz a później niech klient tłumaczy się w WK.

Napisano

Robisz pierwsze badanie z natury. Ewentualnie można zlecić zważenie pojazdu aby mieć pewność. Co do wpisywanych danych.

Napisano
Jest to określone pośrednio w Dz.227 przy par 3 ust 1 pkt 8 gdzie aby wykonać badanie po zmianach konstrukcyjnych należy wykonać badanie okresowe, a nie możemy wykonać badania okresowego dla pojazdu niezarejestrowanego i stąd przy pierwszym nie powinniśmy wykonać takowego badania aczkolwiek niektóre WK to honorują.

Robisz badanie z tego co widzisz a później niech klient tłumaczy się w WK.

Tego mi brakowało,czyli zapisu o obowiązku badania okresowego :ok:ok:ok

Napisano

Niech tam honorują ale robiąc pierwsze włączając w to zmiany konstrukcyjne mijamy się z prawdą zapisaną w DR. z zza granicy i jak znam życie to WK od razu się do tego przyczepi nie mówiąc już o US

Mówiąc prosto wg. mnie nie ma to sensu i trzymam się starych zasad

Napisano

Pierwsze z natury,miękki dowód ,przebudowa,protokoł zmian na krajowych tablicach,WK z protokołem po twardy dowód.

Napisano

Koledzy ,jakie zmiany konstrukcyjne przy pierwszym badaniu. Pierwsze polega na opisie stanu faktycznego pojazdu jeśli jest inny niż w dokumentach to właściciel ma pecha bo albo przywruci stan faktyczny albo będzie miał wpisany stan rzeczywisty na chwilę wykonania badania . I myślę tu o wpisie RODZAJU POJAZDU zamiast ciężarowego wpisujecie osobowybo nie ma tylnej przegrody.

[ Dodano: 23-07-2009, 09:02 ]

Nie zapominajcie że w pojeździe nie można dokonywać żadnych zmian konstrukcyjnych poza homologacją dla danego typu modelu .Czyli jeżeli był ciężarowym a model ten był homologowany jako i osobowy to możemy dokonać zmian konstrukcyjnych , a nie jeśli zamontował sobie skrzynie ładunkową

Napisano
Tego mi brakowało,czyli zapisu o obowiązku badania okresowego :ok :ok :ok

Właśnie tu jest pies pogrzebany bo czy zakres badania okresowego jest badaniem okresowym? Przy pierwszym badaniu również wykonujemy zakres badania okresowego i patrząc na to z punktu widzenia czynności wykonujemy wszystko to co musimy wykonać przy zmianach konstrukcyjnych dodając do tego opis zmian.

Napisano

Temat jest niejednoznaczny. Osobiście stoję na stanowisku iż powinno się zarejestrować pojazd a następnie wykonać zmiany konstrukcyjne ale jakiś czas temu (dwa lata??) wykonywałem badanie pojazdu już przebudowanego. Wyjaśniłem klientowi swoje stanowisko a on, że mam wykonać je razem z opisem zmian i w razie komplikacji w WK przebuduje pojazd z powrotem i przyjedzie raz jeszcze na badanie pierwsze. Po dwóch tygodniach zajechał do mnie i powiedział, że w WK nawet nie zająknęli się na taki stan rzeczy i dokonali rejestracji pojazdu przebudowanego. Po czymś takim nie do końca jestem pewien czy to co zrobiłem było zgodne z prawem i/lub moje wyobrażenie o badaniu przebudowanego pojazdu przed pierwszym badaniem jest mylne.

Napisano

też robiłem takie zmiany przed pierwszą rejestracją w Polsce i bez problemu rejestrowano to w WK.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Napisano

Koledzy tworzycie nowe prawo . A to że WK przyjmują wasze dzieła to tylko świadczy o ich niewiedzy i zaufaniu do was którzy tą wiedzę posiadać powinni.

Napisano
Koledzy tworzycie nowe prawo

Możesz nas w związku z tym oświecić jak podejść do tematu podając paragrafy i jednoznaczną drogę?