Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• adam1501

12

• wrc69

9

• zjc

5

• arafal25

5

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Przecież nie zaszły żadne zmiany w zapisach -jedynie dodano rodzaj pojazdu MEMO

Napisano

doszło w zaświadczeniach "typ zwalniacza" i "klasyfikacja układu przeciwpoślizgowego"

Napisano

a gdzie pisze że od 01-01-2010 przecierz w Dz U. z 21-09-2009r jest wzór zaświadczenia ADR a rozporządzenie w nim zawarte weszło z dniem 22-09-2009 . Tylko nie wiem skąd brać typ zwalniacza "serwis nie wie o co mi chodzi" z wyciągu homologacji nic nie moge ustalić a jeszcze do tego układ przeciwposlizgowy kategorii ??????? Może ma ktoś jakieś "katalogi" z tymi typami i kategoriami czym się różnią.

Napisano

1. Przyczepy, naczepy przyczepy z osią centralną powinny być wyposażone w układ przeciw poślizgowy - kategorii A

- pojazdy silnikowe - kategorii I.

2. Zwalniacz powinien spełniać wymagania stosowane do badania Typu IIA.

Napisano

andrew oki to jakie musi spełniać to ja wyczytałem , tylko nie mogę znajść innych typów i kategorii i porównać różnicę . np Różnica IIA a jakiś inny np IA , IIB?

Napisano

na te rodzaje abs-u i typ zwalniacza powinno być jakieś zaswiadczenie od producenta czy też wpisujemy poprostu jak wyzej?

Napisano
1. Przyczepy, naczepy przyczepy z osią centralną powinny być wyposażone w układ przeciw poślizgowy - kategorii A

- pojazdy silnikowe - kategorii I.

2. Zwalniacz powinien spełniać wymagania stosowane do badania Typu IIA.

Zgadzam sie.

Napisano
Koledzy znalazłem taką publikację w necie na temat kategorii w/w pojazdów.

Może się komuś przyda.

A mama mówiła uczyć się języków obcych :D:D:D

No to czas się wziąść za naukę :D:D

Napisano

Według mnie to generalnie chodzi oto i czujników i modulatorów posiada układ ABS. Ale mogę się mylić.

Napisano
na te rodzaje abs-u i typ zwalniacza powinno być jakieś zaswiadczenie od producenta czy też wpisujemy poprostu jak wyzej?

Powinno być zaświadczenie ponieważ tylko producent wie jakiego typu jest zwalniacz i jakiej kategorii układ przeciwpoślizgowy. Dla zainteresowanych zamieszczam wzór takiego zaświadczenia:

5ae1a3cbc33cc_ZawiadczenieADR.thumb.jpg.3b08c535615094169fbe545b2c64a0be.jpg

Napisano

jakie samochody podciągnięte są pod obowiązek określenia typu abs i zwalniacza? Jest np cieżarowy z cysterną dmc 17t I rejestr. 09.1990 - na pasku jest zaznaczony zwalniacz do 35t ale nie ma zaświadczenia o jego typie.

A od 1 stycznia wszystkie niebezpieczne maja mieć abs i zwalniacz

Napisano
od 1 stycznia wszystkie niebezpieczne maja mieć abs i zwalniacz

Na dzień dzisiejszy jeśli pojazd nie jest wyposażony w ABS i zwalniacz to może być dopuszczony do ruchu do końca roku???

Od 1 stycznia 2010r nie będzie spełniał wymagań.

Napisano
od 1 stycznia wszystkie niebezpieczne maja mieć abs i zwalniacz

Na dzień dzisiejszy jeśli pojazd nie jest wyposażony w ABS i zwalniacz to może być dopuszczony do ruchu do końca roku???

Dobrze ale badanie wykonujemy na rok a nie na dwa czy trzy miesiace. O tym ze pojazd nie bedzie się mógł poruszać po drogach po 01.01.2010r. powinien wiedzieć kierowca bo to on za to odpowiada. Czy może się mylę?

Napisano

To chyba jak ci przyjedzie 1.01.2010r dostanie negatyw. Przed tą datą chyba spełnia wymagania 8) .

• 3 weeks later...
Napisano

Macie Panowie jakieś źródło gdzie można więcej poczytać o tych kategoriach abs-u i zwalniaczy (po polsku) Przecież to bez sensu żebyśmy przepisywali jak małpy jakieś symbole bez poznania ich znaczenia..... Dołączam ciekawy dokument na temat MEMU -dosyć przystępnie i po polsku :)

2008 01 Samochody Specjalne - MEMU.pdf

Napisano

Diagnosta w samochodzie powyżej 16t. i mogacego ciągnąć przyczepe pow. 10t. daje przegląd na rok ale TDT czerwony pasek wystawia tylko do końca 2009

[ Dodano: 26-10-2009, 20:18 ]

Oczywiście zapomniałem napisać pojazd bez ABS i zwalniacza.

Napisano

dziś miałem tel od osoby wydającej "czerwony pasek" w sprawie samochodu o którym pisałem powyzej. Ponieważ nie ma on abs-u i brak jest informacji o typie zwalniacza czerwony pasek dostaje tylko do konca roku. Od nowego roku wszystkie niebezpieczne bez względu na datę pierwszej rejestracji musza mieć abs typu ... i zwalniacz typu .... Oczywiście nieco odmienne zdanie miał pan z informacji technicznej PISKP :-D , wg niego nowe przepisy dotyczą tylko samochodów rejestrowanych po raz pierwszy po 1 st. 2010. Kolejny rebus do rozwiązania :roll:

Napisano

Jeśli Ktoś z tu obecnych robi ADR-y na co dzień, proszę o dwa zdania , jakie dokumenty idą obecnie przy okresowym cysterny FL.

Napisano

Wystawiasz zswiadczenie z bad dodatkowego o przewozie materjałów niebezpiecznych trzeba mieć dozur na cysterne w zaswiadczeniu określasz co to za auto czy lf ox at określasz skuteczność zwalniacza typ ABS i układu antyposlizgowego.

Napisano

Dzięki , czyli świadectwo dopuszczenia Cię nie interesuje w ogóle ???