rurek777 Napisano 1 Styczeń 2010 Napisano 1 Styczeń 2010 jak to jest z o określaniem d .m .c zespołu w autobusach miejskich lub międzymiastowych ? Cytuj
Jacdiag Napisano 1 Styczeń 2010 Napisano 1 Styczeń 2010 XXX chyba ze producent określił to na tabliczce znam Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Regan55 Napisano 1 Styczeń 2010 Napisano 1 Styczeń 2010 d .m .c zespołu w autobusach A na dzisiaj takie coś jeszcze występuje....???? Cytuj
rurek777 Napisano 2 Styczeń 2010 Autor Napisano 2 Styczeń 2010 napiszę dokładniej , poj. ciężarowy (bus) przerobiony na autobus , wiadomo że na tabliczce będzie dmc zespołu , ale czy jako autobus też ma mieć i może ciągać przyczepy? Cytuj
abcs Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Jeśli będzie miał w dowodzie wpisany hak to może. Z tego co pamiętam to jedyny problem z autobusami to ten, że nawet te powyżej 3,5 t muszą mieć wpisany hak w dowód aby móc ciągnąć przyczepę. Bardziej mnie jednak zastanawia ta przeróbka ciężarowego na autobus. Cytuj
blakop Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Nic powyżej 3,5t nie będzie miało wpisanego HAKa do DR Cytuj
zbigi Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Nic powyżej 3,5t nie będzie miało wpisanego HAKa do DR Art. 71. 1. Ust.4 PORD wyraznie o tym mowi: 4. Zespoł pojazdow składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy moze być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla. I od ‘zawsze’ tak było poczytaj proszę najnowsza wersje PORD Cytuj
andmat Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Nic powyżej 3,5t nie będzie miało wpisanego HAKa do DR Dla autobusu nie ma ograniczenia do 3,5t. Hak zamontowany w każdym autobusie powinien być wpisany w DR. Cytuj
abcs Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Warunki dopuszczenia pojazdów do ruchu Art. 71. .... 4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla. Koledzy byli szybsi.... Cytuj
rurek777 Napisano 2 Styczeń 2010 Autor Napisano 2 Styczeń 2010 co tak cię zastanawia, co trzeci w kraju mały autobus to przerobiony wiem że pow 3.5t itd. przerabiają busy pow. 3.5 t na autobusy i chcą żeby im przyczepy dmc. zespołu wpisać a jak zespół to póżniej założy haka i jedzie na przegląd i chce żeby przyczepy mu określić , cały pic polega na tym że jakby tzreba to pakuje sie ludzi zapina się przyczepe ciężarową i do włoch się śmiga ,według mnie autobus ma przedział na bagaż i żadnych przyczep ciągnąć nie powinien choć widziałem małe autobusiki ładnie przeszklone z hakami czy jest na to przepis ?zabraniający albo nie zabraniający? Cytuj
blakop Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 A przepraszam - autobus to wyjątek - mają koledzy rację, a mi się zapomniało Cytuj
abcs Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 co tak cię zastanawia, co trzeci w kraju mały autobus to przerobiony ... I mają oryginalne punkty do mocowania foteli? Cytuj
rurek777 Napisano 2 Styczeń 2010 Autor Napisano 2 Styczeń 2010 no co ty ? w zagnańsku pod kielcami jest firma które to robi w nowym sączu fima hitbus i dużo innych . [ Dodano: 02-01-2010, 19:35 ] płyta podłogowa jest z cieżarowego ,podobno jakąś listwę wstawiają . Cytuj
abcs Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Nigdy takiego nie widziałem na badaniu, ale to jest zgodne z przepisami? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Hak to nie jest problem lecz DMC zespołu musi być określony ,,, Cytuj
sterowiec40 Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Czy takim Busikom robicie też badanie 100km? Cytuj
zbigi Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Hak to nie jest problem lecz DMC zespołu musi być określony ,,, gdy jest to przebudowany dostawczy robi sie problem bo nie ma takowych danych w zadnych dokumentach ani na tabl. znam. Cytuj
rurek777 Napisano 2 Styczeń 2010 Autor Napisano 2 Styczeń 2010 firma hitbus jest w starym sączu, sory za błąd ja takie przeróbki raczej omijam , ale schodzimy z tematu Cytuj
JANUSZ60 Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 Czy takim Busikom robicie też badanie 100km? Nie ma prawa spełnić warunków,,, choćby zaświadczenie producenta o stateczności,, [ Dodano: 02-01-2010, 19:59 ] jak to jest z o określaniem d .m .c zespołu w autobusach miejskich lub międzymiastowych ? Jeśli brak DMC zespołu określonej przez producenta to nie może ciągnąć przyczepy ,,, Cytuj
rurek777 Napisano 2 Styczeń 2010 Autor Napisano 2 Styczeń 2010 no nareszcie zbigi zuważył że jest to przeróbka o to cały czas mi chodzi dalej panowie Cytuj
bohdang Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Nie ma prawnego zakazu dotyczącego ciągnięcia przyczep przez autobusy. Nie można tylko przewozić ludzi w przyczepach (oczywiście z pewnymi wyjątkami). Tak więc, jeśli producent przewidział możliwość ciągnięcia przyczepy przez autobus i określił wymagania, to wszystko jest OK. Jeżeli jest to autobus "stworzony z dostawczaka", to zachowuje on możliwość ciągnięcia takiej przyczepy jaką określił producent. Chyba, że jakiś "pomysłowy Dobromir" coś tam wstawił czy wyciął, czyli dokonał ingerencji w konstrukcję nośną. Trzeba dokładnie przyjrzeć się temu i wyciągnąć stosowne wnioski. Cytuj
sterowiec40 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Czy takim Busikom robicie też badanie 100km? Nie ma prawa spełnić warunków,,, choćby zaświadczenie producenta o stateczności,, A są busiki co spełniają warunki 100km tzn: mają zaśw.o przeprowadzonym badaniu stateczności? Cytuj
rurek777 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 wydaje się że bohdnang .rozwiał wątpliwości moje i kolegów też . piwko stawiam Cytuj
ketiw38 Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 To ja jeszcze przypomnę słowo ogórek, a co za tym idzie przyczepę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi