szyszon Napisano 20 Październik 2010 Share Napisano 20 Październik 2010 witam. mam pytanie jak wystawiacie zaświadczenie o badaniu technicznym ponieważ zabrany jest dowód za brak przeglądu to drukujecie cepik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 20 Październik 2010 Share Napisano 20 Październik 2010 Pewnie chodzi o to czy pobieramy opłatę na cepik? Odp NIE - bo ta opłatę pobieramy przy podbiciu DR. Więc klient dostaje zaświadczenie, idzie odebrać DR i jeśli wróci na SKP po pieczątkę to dopiero wtedy pobieramy 1 zł na cepik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 20 Październik 2010 Share Napisano 20 Październik 2010 Jaka zwięzła i krótka odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 Jaka zwięzła i krótka odpowiedź Choć rozmijająca się bardzo z praktyką ,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 Choć rozmijająca się bardzo z praktyką ,,, Nie rozumiem...Kasujesz "full"przy pierwszym podejściu...??? No,no... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ijm Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 Kasujesz "full"przy pierwszym podejściu. Ja tak robie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 Ja tak robie. a gdy ma DR do wymiany - np cały zastęplowany opłata pobrana bezprawnie http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=39020#39020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 Nie rozumiem...Kasujesz "full"przy pierwszym podejściu...??? Przy tym bałaganie w przepisach to najlepsza metoda ,,, a gdy ma DR do wymiany - np cały zastęplowany no tyle to jeszcze chyba widzisz ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 no tyle to jeszcze chyba widzisz ??? w tym przypadku nie ponieważ zabrany jest dowód za brak przeglądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 w tym przypadku nie a tu faktycznie masz rację, myślałem o braku miejsca na wpis, kiedy widzisz DR,,, oznacza to tylko, że są przypadki podwójnego pobranie opłaty i nikt z tego powodu nie cierpi specjalnie ,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 oznacza to tylko, że są przypadki podwójnego pobranie opłaty i nikt z tego powodu nie cierpi specjalnie ,,, Ciekawe czy działa to w druga stronę, tz. czy ktoś ucierpi jak zaniecha sie pobierania opłat na CEP-a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 Ciekawe czy działa to w druga stronę, obyśmy tylko za takie przekręty (z niewiedzy czy niepewności )siedzieli ,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 A nie jest to tak, że to pobieranie opłaty "na zapas" jest czystym wygodnictwem ? Przecież to nie problem w systemie wprowadzić korektę z adnotacją, kiedy pobrano opłatę. Zawsze też zostaje ślad mówiący o tym, czy Klient wbił sobie przegląd w DR i - kiedy to zrobił. Przestańcie wreszcie wszystko tłumaczyć bałaganem czy niejednoznacznością - bo tu przepisy są klarowne i jednoznaczne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 Dobra, tylko jak to zrobić, bo sposobów może być kilka ,,, [ Dodano: 23-10-2010, 10:20 ] a panowie na kontroli, zawsze mogą mieć obiekcje ,, [ Dodano: 23-10-2010, 11:29 ] bo tu przepisy są klarowne i jednoznaczne ... będę wdzięczny za cytat konkretnego zapisu w tym temacie ,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 będę wdzięczny za cytat konkretnego zapisu w tym temacie ,,, Ależ proszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kwatermistrz Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 W systemie Stacja widać pobrany CEPIK i wystawione zaświadczenie -jest nieprawidłowość która może być wychwycona podczas kontroli i od kontrolującego zależy co z tym fantem uczyni. Najlepiej zrobić tak jak to robi Psuj . Wystawiamy zaświadczenie bez CEPIKU. W tym przypadku korektę CEPIKU po powrocie klienta w celu wstawienia pieczątki łatwo wytłumaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 będę wdzięczny za cytat konkretnego zapisu w tym temacie ,,, Ależ proszę... Dzięki, ale nie o to wyżej chodziło,,, chodzi o sposób pobrania opłaty w późniejszym terminie ,,,w patronacie na przykład jest problem ze stworzeniem pliku z pojedynczego badania po korekcie,,, mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu, aby ten problem przeskoczyć,,, Sposób z korektą w rejestrze wydaje się najbardziej prawidłowy, trzeba by jeszcze ustalić czy i jaką drukować po zmianach fakturę ,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 FV na samą opłatę w zasadzie nie idzie wystawić (PO korekcie wpisu w rejestrze), bo opłata ewidencyjna to opłata specjalna i jako taka nie podlega ewidencjonowaniu w zakresie podatku VAT czy dochodowego. Chyba, że skorygujesz całą FV, która wystawiłeś poprzednio (w zasadzie idzie o obecność lub nie ramki z dodatkowym podsumowaniem). Ale to długa historia, bo co kraj to obyczaj i opłata jest inaczej pobierana ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 FV na samą opłatę w zasadzie nie idzie wystawić Próbowałem, i jest to u nas możliwe, jest faktura na kwotę zero z oddzielną ramką na 1 zł OE ,,, Myślę, że warto też rozważyć możliwość założenia nowej pozycji w rejestrze , mielibyśmy wtedy wypełnione wszystkie pozycje w rejestrze z aktualną datą, natomiast w pozycji rodzaj badania moglibyśmy wpisywać np." Wpis do DR",,ważne abyśmy robili wszyscy podobnie,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 Myślę, że warto też rozważyć możliwość założenia nowej pozycji w rejestrze , mielibyśmy wtedy wypełnione wszystkie pozycje w rejestrze z aktualną datą, natomiast w pozycji rodzaj badania moglibyśmy wpisywać np." Wpis do DR",,ważne abyśmy robili wszyscy podobnie,,, Nie wiem czy dobrze mówię ale z księgowego punktu widzenia nie możesz tego zrobić w pozycji faktury bo jak będziesz fiskalizował to kasa fiskalna nie przepuści takiego dokumentu z pozycją nie podlegającą VATowi, dlatego jest to w postaci dodatkowego zapisu na fakturze poza punktami faktury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 Próbowałem, i jest to u nas możliwe, jest faktura na kwotę zero z oddzielną ramką na 1 zł OE ,,, To, że idzie wcale nie znaczy, że jest to dozwolone. Zresztą - po co komu FV / paragon na 0 zł ? Swoja drogą, jak pisał adam1501, w żadna stronę tego nie idzie ufiskalnić. Myślę, że warto też rozważyć możliwość założenia nowej pozycji w rejestrze [...] Tylko - w jakim celu, skoro wystarczy zrobić korektę odpowiedniego badania i zaznaczyć pozycję: dnia X pobrano opłatę ewidencyjną ? Wszystko w jednym miejscu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 Dzięki, ale nie o to wyżej chodziło,,,chodzi o sposób pobrania opłaty w późniejszym terminie No właśnie to Ci podałem Opłatę pobierasz "za wpisanie do DR" z nie za wydanie zaświadczenia. Klient przychodzi miesiąc później i pobierasz opłatę za wpis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 Opłatę pobierasz "za wpisanie do DR" z nie za wydanie zaświadczenia. Klient przychodzi miesiąc później i pobierasz opłatę za wpis Czyli wchodzisz "korektą "w rejestr bt,zaznaczasz "opłata ewidencyjna", pytanie:czy uzupełniasz(uzupełniacie) też w rejestrze bt -nr DR,datę I rej w kraju ,lub za granicą,jak nie była wpisana w zaświadczeniu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 Czyli wchodzisz "korektą "w rejestr bt,zaznaczasz "opłata ewidencyjna", Tak czy uzupełniasz(uzupełniacie) też w rejestrze bt -nr DR,datę I rej w kraju ,lub za granicą,jak nie była wpisana w zaświadczeniu??? Nie nie uzupełniam, ale patrząc na wymagania cep-a chyba zacznę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 czy uzupełniasz(uzupełniacie) też w rejestrze bt -nr DR, A niby dlaczego mam wpisyac nr.DR skoro OBT było robione na podstawie skierowania a wiec nr.skierowania itd.. ,datę I rej w kraju ,lub za granicą,jak nie była wpisana w zaświadczeniu??? Oczywiscie ze tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi