rafi8406 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Wiatm mam pytanko jak to wyglada z przerobieniem samochodu osobowego volkswagen caddy na cieżarowy.Gośc chce go przerobic na dwu osobowy z kratką wiadomo do vatu. Jak wy to robicie i co wymagacie przy badaniu? wystarczy samo zaswiadczenie od zakładu o przebudowie i kratka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Potrzeba jeszcze homo,że auto było ciężarowym,ja to wymagam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 z osobowego na ciężarowy można przerobić poj. który ma w podrodzaju van albo wielozadaniowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Czyli musi być homologacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Jaka homologacja? Na używany pojazd??? Czy chodzi Ci o pierwotna homologację? Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Wyciąg z homo ,skąd będę wiedział iż w/w pojazd jest van lub wielozadaniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 A jak homologacja sprzed 2001 i nie ma tych oznaczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 A jak homologacja sprzed 2001 i nie ma tych oznaczeń? To klient ma pecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Czyli nie wolno przebudowywać Waszym zdaniem pojazdów sprzed 2001, a w praktyce sprzed 2004 roku?? Odważna teza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 wolno , trzeba policzyć czy poj. jest wielozadaniowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waga50 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Wyciąg z homo ,skąd będę wiedział iż w/w pojazd jest van lub wielozadaniowymam przed oczami homo Suzuki Swift 1.0, 3 drzwi - ciężarowe na 2 osoby. Czy, gdyby ktoś chciał przerobić taką osobówkę na ciężarowy to można? To jest heczbek. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Czyli nie wolno przebudowywać Waszym zdaniem pojazdów sprzed 2001, a w praktyce sprzed 2004 roku?? Odważna teza... Kto powiedział, że nie można? Chodzi tylko o to, że aby jakiś pojazd mógł być przebudowany to trzeba sprawdzić zgodność zapisów z Dz.U. 238 w stosunku do tego co zrobił klient. Dla przykładu jak trafi do Ciebie pojazd wielozadaniowy M1 przebudowany z 6 na 9 osób to dokonasz zmian bez szemrania? Czy też wykonasz delikatny telefon do diagnosty który się pod tym podpisał? Teraz skąd on ma wiedzieć jaki jest to podrodzaj skoro jest to parametr określany przez producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Ja napisałem wprost, do czego sprowadza się Twój wymóg. Co do przebudowy... Trudno mi zanegować wielozadaniowego na 9 miejsc z SKP, skoro MI udziela takich homologacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Trudno mi zanegować wielozadaniowego na 9 miejsc z SKP Czy na pewno "...AF - wielozadaniowe :pojazd o nadwoziu innym niż opisane w kodzie od AA do AE, przeznaczony konstrukcyjnie do przewozów osób i ładunków w tym samym nadwoziu ; jeżeli taki pojazd spełnia jednak następujące warunki: 1. liczba dostępnych miejsc siedzących jest nie większa niż 6 (po za kierowcą)... to nie jest on uznawany za pojazd kategorii M1..." skoro MI udziela takich homologacji... Tylko na podstawie jakich przepisów?? Skoro przytoczony przepis jest z dziennika o homologacji pojazdów to jakim cudem wielozadaniowy samochód osobowy może posiadać 9 miejsc? Chyba, że źle zinterpretowałem zapis i się mylę lub istnieje inny który przytoczony znosi albo odbywa się to standardowo po polsku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Skąd masz ten cytat, mój jest inny ,,, 1. liczba dostępnych miejsc siedzących jest nie większa niż 6 (poza kierowcą), 2. spełniona jest zależność: P-(M+Nx68) > Nx68 to nie jest on uznawany za pojazd kategorii M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Skąd masz ten cytat, mój jest inny ,,, 1. liczba dostępnych miejsc siedzących jest nie większa niż 6 (poza kierowcą), Przepraszam, źle przepisałem, oczywiście Twoja wersja jest prawidłowa. Poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daak Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 witam jezeli samochod nie jest jeszcze zarejestrowany w PL to mozna to bez problemu w niemczech zmienic na ciezarowy przerabiam pare samochodow tygodniowo wiec jestem w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 mozna to bez problemu w niemczech zmienic na ciezarowy przerabiam pare samochodow tygodniowo czyli, Polak wszystko potrafi ? nawet w Niemczech ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjc Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 A diagności w Niemczech też Polacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Niemiec też podbije, wiedząc, że auto wyjeżdża za granicę bezpowrotnie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi8406 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2011 no to jak mam volkswagena caddy osobowego to raczej jest niemożliwe przerobienie go na ciężarowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjc Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 jezeli samochod nie jest jeszcze zarejestrowany w PL to mozna to bez problemu w niemczech zmienic na ciezarowy przerabiam pare samochodow tygodniowo wiec jestem w temacie A jeśli miał by jeździć w Niemczech, też przerabiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 też przerabiacie? pewnie na "konfetti" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjc Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 pewnie na "konfetti" przeczytaj poprzednie posty będziesz w temacie. pytanie dotyczy czy przeróbki są robione na teren Polski, czy też może przerabiane są pojazdy w ten sposób i jeżdżą w Niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoned44 Napisano 2 Kwiecień 2011 Share Napisano 2 Kwiecień 2011 Czyli, żeby przerobić Partnera z 2005r. z osobowego na ciężarowy. Dodam, że tabliczka wygląda mniej więcej tak: 1745 2745 800 960 Potrzebuję: 1.Przegrodę oddzielającą za przednim rzędem siedzeń 2.Miejsca z 5 do 2 3.Zaświadczenie od zakładu który dokonał przeróbki 4.oraz przede wszystkim wyciąg ze świadectwa homologacji. Jeżeli tam jest wpisany van lub wielozadaniowy i wszystkie powyższe warunki są spełnione to wtedy może być przerobiony z osobowego na ciężarowy. Aha jeszcze pytanie czy są jakieś dodatkowe wymogi odnośnie ścian bocznych. Czy ciężarówka może mieć szyby boczne tylne. Tak z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi