Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

SQL demo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jakie Ty badanie robisz IVVO dla tego auta?

Wariant i wersja jest, a gdzie typ??

• Odpowiedzi 118
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Paprock

20

• Psuj

18

• blakop

16

• IVVO

15

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Wariant i wersja jest, a gdzie typ??

Źle patrzysz... W tych dowodach to tak śmiesznie troszku jest, tu będzie tak

typ DA3

wariant SHDC1P

wersja 5ABCLE

I to jest pojazd z załącznika.

ScreenShot072.thumb.jpg.75b79743c61e929faf65dc8b150074a8.jpg

Napisano

Psuju - wskaż mi z którego miejsca owego skanu DR wynika typ wskazany przez Ciebie.

Napisano
A potrafisz patrząc od dołu stwierdzić jaki jest rodzaj katalizatora? Ilu drożny? Albo czy pdf nie jest wybebeszony(nawiasem mówiąc pdf to nie dopalacz katalityczny)...
- nawiasem 'ilu drożny' też brzmi niepoprawnie politycznie.

Bardziej szło mi o obrazowe zaznaczenie w co wyposażony jest wydech pojazdu. Dlatego jeżeli nie potrafię określić ilu funkcyjny jest katalizator, to stosuję podział na regulowane lub nie. Z resztą dla mnie wyposażenie układu w sondę lambda jest równoznaczne z katalizatorem trójfunkcyjnym. Ale jak już wspomniałem o obrazowości, to w DiP może to przyjmować przykładową formę:

36. Rodzaj dopalacza katalicznego................ katalizator nieregulowany / regulowany, z sondą λ / bez sondy λ, z filtrem FAP/DPF / bez filtra FAP/DPF.

No przynajmniej dla mnie taki sens ma punkt 36.

Co do wybebeszonych bebechów jak w załączniku, to na szczęście tyle odróżnić potrafię jeszcze.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy z twórców oprogramowania stara się to w jakiś sensowny sposób ogarnąć, jednym wychodzi lepiej drugim gorzej, ale był czas przywyknąć...
– no przywykłem do takiego jak poniżej rozwiązania, a teraz mus odwyknąć, bo w pracy będzie stosowane inne oprogramowanie, dlatego zadaję pytania.

KAT..gif.93ad2a35c39a6763b7f79686d4d5fd1d.gif

5ae1a74173860_Typ-Wariant-Wersja4.gif.e4a9d37741a4f6e55f873a5bbb6650d7.gif

Napisano
Psuju - wskaż mi

Jak jesteś ślepy i nawet podkreślonego nie widzisz, to cóż ja mam uczynić. Może Ci polecę dobrego okulistę...

Napisano
A oznaczenie z punktu D2.1?

Trudno mi powiedzieć. Ale typ wariant i wersja jest na pewno ciurkiem w D.2. W niektórych dr zagranicznych tak już jest. Nie pytaj mnie dlaczego...

Napisano
Ale typ wariant i wersja jest na pewno ciurkiem w D.2

rav.thumb.jpg.4c0ea7a584fc590ddbca2aa862cc77ad.jpg

Napisano

Koledzy powiedzcie mi ,bo nie wiem jak to można zrobić ,aby jedno badanie okresowe w rejestrze zapisać dwa razy pod rząd - zastanawiam się jak.... :D:shock:

Napisano

Normalnie, wystarczy nie czytać komunikatu o wykonanym już badaniu dla tego pojazdu,,,

Napisano
Normalnie
no właśnie dla mnie nie jest to normalne ......................... :D

to świadczy o umiejętnościach.......................

Napisano
to świadczy o umiejętnościach.......................
kowal nie ma co się dziwić użytkownikowi, diagnoście, że czasami może pogubić się w gąszczu administracyjnych wynalazków...

np. jeden z programów ma tak rozbudowaną administrację, że aby przez nią przebrnąć i wybierając tylko niezbędne i właściwe opcje trzeba mieć nerwy ze stali i w niektórych momentach zatrzymujesz się i zastanawiasz co "poeta miał na myśli:

pkt.23 Obliczaj 3-letni termin następnego badania wg. daty I rejestracji...

23a - priorytet dla daty I rej. na świecie

23b - priorytet dla daty I rej. w Polsce

Uwaga: powyższa funkcja działa tylko przy włączonym CENNIKU STANDARDOWYM (p. pkt 49a).

ver. 15.12.01a

W jakim celu te obliczenia w dodatku o powyższe rozbicie na miejsce rejestracji??? skoro w warunkach SKP najdłuższy termin jaki można wyznaczyć to 2 lata co więcej liczony on jest od daty pierwszej rejestracji bez względu czy pojazd zarejestrowany był w kraju lub nie. Pomijam już sam fakt, że cennik nie znajduje się pod wskazanym w uwadze punkcie :shock: no i sam cennik standardowy i rozwinięty to są dopiero ...

Także kowal nie dziw się zbytnio, że można zaplątać się i coś "pozajączkować"... ;)

Napisano

Normalnie, wystarczy nie czytać komunikatu o wykonanym już badaniu dla tego pojazdu,,,

Nie bardzo wiem w czym problem. Jeśli jest dwa razy pod rząd TO SAMO badanie z TYM SAMYM numerem, to jest błąd systemu.

A jeśli jest dwa razy pod rząd TEN SAM pojazd z INNYM numerem badania to z punktu widzenia programu wszystko jest ok - bardziej to świadczy o zdrowiu psychicznym właściciela pojazdu lub diagnosty. Chociaż w zasadzie, to kto bogatemu zabroni zrobić sobie dwa badania, pod rząd w jednym aucie?

Napisano
Jeśli jest dwa razy pod rząd TO SAMO badanie z TYM SAMYM numerem
nie każde ze swoim kolejnym numerem...........
to kto bogatemu zabroni zrobić sobie dwa badania
niestety ale to diagnosta tak postąpił,że jakoś tak wyszło ....... :D:D
  • 4 weeks later...
Napisano

Czy w SQL idzie zrobić zapis w zaświadczeniu i rejestrze, że się wykonało badanie [dodatkowe + dodatkowe], czy może mam se sam lub przy pomocy zdalnej takie badania w słowniku/liście dopisać?

Idzie mi o bliźniaczy zapis w stosunku do [okresowe + dodatkowe].

A jak się trafi [dodatkowe VAT] i [dodatkowe HAK] to da radę takie coś zapisać w rubryce [Rodzaj badania, czynności: dodatkowe VAT + dodatkowe HAK] no i skąd regułki VAT wtedy zassać, a skąd do spełniania przez pojazd dodatkowych warunków dla HAKA?

Napisano

Wszystko jest w uwagach - każde dodatki - vat gaz hak - można je sumować - robi to sam program - mozna to wyłączyć lub włączyć - opcji jest wiele

[ Dodano: 27-02-2016, 13:55 ]

Na pierwszej stronie będziesz widział np okresowe, dodatkowe - a w uwagach jakie dodatkowe - może być ich kilka

[ Dodano: 27-02-2016, 13:58 ]

Dla vat jest oddzielne zaświadczenie - z takim samym nr - tylko przed nr badania "VAT"

Napisano

A jak będą to dwa różne dodatkowe to na pierwszej stronie będzie "dodatkowe + dodatkowe"? Bo chyba o to Paprockowi chodzi.

Napisano

O to mi własnie chodzi i jak na razie w tym programie jeden raz miałem przypadek, że zaistniała potrzeba dodatkowego (skierowany za niewłaściwe G wedle ITD) i dodatkowego (ustalenie danych na wniosek klienta) za jednym zamachem w tym samym aucie.

Z tym ustalaniem niezbędnych danych do rejestracji pojazdu zarejestrowanego to takie trochę masło maślane. Ale mniejsza o to.

Wracając do problemu. Jak jest na pierwszej stronie [okresowe + dodatkowe] to powinno też być [dodatkowe + dodatkowe].

Dla vat jest oddzielne zaświadczenie - z takim samym nr - tylko przed nr badania "VAT"
- i uważasz, że to jest wporzo?

A jak mam okresowe plus VAT plus HAK to co mi się tam porobi???

Wyjdą mi różne zaświadczenia z jakimś przedrostkiem w przypadku VAT i z tym samym numerem w rejestrze???

Napisano
uważasz, że to jest wporzo

Jak najbardziej - skarbówkę interesuje - czy vat się należy czy nie - a nie co robiłeś dodatkowo - haki, ustalenie danych czy tam ci jeszcze chcesz - w oknie wyboru rodzaju czynności wrzucasz co chcesz - a jak coś jest nie halo to program tobie o tym zasygnalizuje - możesz to zbagatelizować -ale program o tym powiadomi

Napisano

No OK, a jeszcze takie mi potrzebne info. Czy można bez szwanku skasować, zdelejtować, usunąć ostatnie zapisane badanie. Oczywiście przed utworzeniem dokumentu płatności do niego.

Napisano

Nigdy nie usuwałem - ale z tego co wiem - jeśli zakończysz badanie - to nie - zostaje wpis - przed zakończeniem nie ma problemu

Napisano

No dzięki Ivvo za wsparcie. Za szybki jest ten program dla mnie jak na razie.

Brakuje mi czegoś takiego jak "zapisz", a dopiero potem "zatwierdź" równa się amen!

A do czego służy "poczekalnia"???

Napisano
A do czego służy "poczekalnia

Robisz badanie a tu zonk czegoś brakuje albo przygotować sobie badanie na podstawie dr - to dajesz do poczekalni - po chyba trzech dniach - samoczynnie jest usuwane

Napisano

Za chwil parę - z dniem 1 stycznia 2017 - możliwe dziś zapisy pt. okresowe + dodatkowe + VAT w ramach jednego wpisu stracą rację bytu. CEP 2.0 nie pozwala na takie kombinacje :-)

Aby zostać dobrze zrozumianym: od stycznia będzie tak, że jedno badanie to jedna pozycja w rejestrze --> czyli okresowe + (jakieś) dodatkowe + VAT będą widziane jako 3 kolejne wpisy w rejestrze. I - będą od SKP "pobrane" trzy opłaty ewidencyjne :-)

Słowem - wzrośnie Wam liczba badań :-)