Bratus2000 Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Witam panowie, jak w temacie , klient chce zmienić silnik w motorze z 150 cm3 na 49 cm3 - myślę że z wiadomego powodu . będzie miał fakturę na silnik z zapisem mocy i kw. Jakbyście podeszli do tematu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 I pewnie zmienić rodzaj pojazdu na MOTOROWER a później założy z powrotem 150-kę i hulaj duszo ... Oczywiście zgodnie z przepisami może dokonać takiej zmiany - będzie potrzebował faktury z zakładu dokonującego przekładki silnika. Wykonasz badanie po zmianach, ewentualnie możesz zażyczyć opinii rzeczoznawcy z listy ministerialnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 ewentualnie możesz zażyczyć opinii rzeczoznawcy z listy ministerialnej. A najlepiej, jeśli od razu poszuka głupszego od siebie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 I pewnie zmienić rodzaj pojazdu na MOTOROWER a później założy z powrotem 150-kę i hulaj duszo ... A najlepiej, jeśli od razu poszuka głupszego od siebie ,,, My, mając fotki z BT po zmianach itd, jesteśmy kryci, dalej to pole do popisu ma KRD. Jakbyście podeszli do tematu . Normalnie, opinia rzeczoznawcy, (kwit na zmianę rodzaju z odpowiedniej firmy), BT po zmianach, kasa do księgowej, premia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryczynski A Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 (kwit na zmianę rodzaju z odpowiedniej firmy) Faktura lub oświadczenie to raczej do WK jest potrzebna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Faktura lub oświadczenie to raczej do WK jest potrzebna . - oj drażliwy temat rozbierany wielokrotnie tutaj, niestety nie jestem debeściak abym podał właściwego linka na teraz, ale na bank w tym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1 Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Faktura lub oświadczenie to raczej do WK jest potrzebna . No bez tego, to jak stwierdzisz, że te zmiany są wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryczynski A Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Raczej sposób wykonania tej zmiany i powinien nas interesować , każda firma jak ma odpowiedni wpis PKD może dokonać tej zmiany i weryfikacja tego to w WK .Choć zapis w PRD o zmianie rodzaju jest chory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Raczej sposób wykonania tej zmiany i powinien nas interesować , każda firma jak ma odpowiedni wpis PKD może dokonać tej zmiany i weryfikacja tego to w WK Niby tak, ale z drugiej strony to diagnosta stwierdza, że pojazd spełnia art. 66. A gdyby okazało się, że zmiany nie dokonał odpowiedni przedsiębiorca to diagnosta mógłby odpowiadać za wydanie zaświadczenia niezgodnego ze stanem faktycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1 Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 .Choć zapis w PRD o zmianie rodzaju jest chory . Jest normalny. Tylko uprawniony przedsiębiorca może dokonać takich zmian! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Jest normalny.Tylko uprawniony przedsiębiorca może dokonać takich zmian! Pic na wodę. Rozszerzam na 5 minut działalność, dokonuję zmian, a później likwiduję ten rodzaj działalności - bo jestem wielkim uprawnionym przedsiębiorcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryczynski A Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 michal_k, Pic na wodę. Rozszerzam na 5 minut działalność, dokonuję zmian, a później likwiduję ten rodzaj działalności - bo jestem wielkim uprawnionym przedsiębiorcą I to przez całą dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1 Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Rozszerzam na 5 minut działalność, dokonuję zmian, a później likwiduję ten rodzaj działalności - bo jestem wielkim uprawnionym przedsiębiorcą No! I to wszystko,w pełnym majestacie prawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janmarek Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Jestem ciekaw jak w Hincach poznacie że to jest piędziesiątka ,a nie 100 piędziesiątka A opinię rzeczoznawcy to mozna sobie w ---- wsadzić , tyle jest warta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 A opinię rzeczoznawcy to mozna sobie w ---- wsadzić , tyle jest warta Kolego bez obrazy ale nie wrzucaj wszystkich do jednego wora.W każdym zawodzie trafia się "czarna owca" Podobnie jak z zaświadczeniami z OBT+opis zmian, gdzie citroen C1 ma G-530kg i S1-2 miejsca i na podstawie tego są tak później rejestrowane To wszystko zależy od człowieka.Nie oznacza to że wszyscy (rzeczoznawcy,diagności)tacy są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janmarek Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Nie oznacza to że wszyscy (rzeczoznawcy,diagności)tacy są. Pardom Wiem że nie wszyscy , ale z moich doświadczeń to na razie wszyscy.Nie spotkałem jeszcze tego uczciwego. Kasa,kasa , to się tylko liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Wiem że nie wszyscy , ale z moich doświadczeń to na razie wszyscy.Nie spotkałem jeszcze tego uczciwego. Ja mam inne zdanie.Z moich doświadczeń to klient jest najbardziej nieuczciwy (oczywiście nie każdy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bratus2000 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Czy któryś z was zmieniłby rodzaj pojazdu na motorower ?? i na jakiej podstawie ?? [ Dodano: 14-04-2014, 08:13 ] kolejne pytanie jak wasze wydziały komunikacji do takich przeróbek podchodzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker100 Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 to klient jest najbardziej nieuczciwy (oczywiście nie każdy) "Jezus, schyliwszy się, pisał palcem po ziemi, a potem podniósł się i rzekł: - Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamieniem. A gdy oni to usłyszeli i sumienie ich ruszyło, wychodzili jeden za drugim. Kiedy zostali sami, Jezus rzekł do owej kobiety: - Idź i odtąd już nie grzesz." Ewangelia według Św. Jana. Rozdział 8. Więc w moim rozumowaniu po takiej przeróbce nadal będzie to motocykl tylko z pojemnością 49 cm3 a nie 150 cm3. no nie będzie zgodnie z PORD:45) motocykl – pojazd samochodowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej przekraczającej 50 cm3, dwukołowy lub z bocznym wózkiem – wielośladowy; określenie to obejmuje również pojazd trójkołowy o symetrycznym rozmieszczeniu kół; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 A gdy oni to usłyszeli i sumienie ich ruszyło, wychodzili jeden za drugim. No to ja wychodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bratus2000 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2014 no racja po zmianach będzie to motorower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Analogia do wymiany silnika w samochodzie / jeśli producent przewidział w danym modelu / a tu jeszcze dochodzi zamiana rodzaju pojazdu - żadna opinia nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bratus2000 Napisano 15 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2014 to jak te zmiany robić nie robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 15 Kwiecień 2014 Share Napisano 15 Kwiecień 2014 to jak te zmiany robić nie robić ? Sam musisz ocenić... Jest t zmiana rodzaju - nikt nie mówi, że niedozwolona, ale... W zasadzie wszystko na ten temat zostało już na forum powiedziane - poszukaj sobie, poczytaj i sam zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcs Napisano 15 Kwiecień 2014 Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Ja bym go poprosił o opinię rzeczoznawcy zawierającą szczegółowe wyliczenia wytrzymałościowe (w tym zmęczeniowe) dla uchwytów nowego silnika, do tego precyzyjne wyznaczenie współrzędnych środka ciężkości pojazdu po zmianach, wykres trakcyjny pojazdu po zmianach dla jazdy z jedną i z dwoma osobami oraz wykres/wydruk* (* niepotrzebne skreślić) z hamowni podwoziowej wykonany na pojeździe po zmianach. Jeśli dostanę taką opinię to zrobię zmiany konstrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi