Skocz do zawartości

motocykl wymiana silnika z 150 cm3 na 49 cm3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam panowie, jak w temacie , klient chce zmienić silnik w motorze z 150 cm3 na 49 cm3 - myślę że z wiadomego powodu . będzie miał fakturę na silnik z zapisem mocy i kw.

Jakbyście podeszli do tematu .

Napisano

I pewnie zmienić rodzaj pojazdu na MOTOROWER :) a później założy z powrotem 150-kę i hulaj duszo ...

Oczywiście zgodnie z przepisami może dokonać takiej zmiany - będzie potrzebował faktury z zakładu dokonującego przekładki silnika. Wykonasz badanie po zmianach, ewentualnie możesz zażyczyć opinii rzeczoznawcy z listy ministerialnej.

Napisano
ewentualnie możesz zażyczyć opinii rzeczoznawcy z listy ministerialnej.

A najlepiej, jeśli od razu poszuka głupszego od siebie ,,,

Napisano
I pewnie zmienić rodzaj pojazdu na MOTOROWER :) a później założy z powrotem 150-kę i hulaj duszo ...
A najlepiej, jeśli od razu poszuka głupszego od siebie ,,,

My, mając fotki z BT po zmianach itd, jesteśmy kryci, dalej to pole do popisu ma KRD.

Jakbyście podeszli do tematu .

Normalnie, opinia rzeczoznawcy, (kwit na zmianę rodzaju z odpowiedniej firmy), BT po zmianach, kasa do księgowej, premia... :D

Napisano

(kwit na zmianę rodzaju z odpowiedniej firmy)

Faktura lub oświadczenie to raczej do WK jest potrzebna .

Napisano

- oj drażliwy temat rozbierany wielokrotnie tutaj, niestety nie jestem debeściak abym podał właściwego linka na teraz, ale na bank w tym dziale.

Napisano

No bez tego, to jak stwierdzisz, że te zmiany są wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami?

Napisano

Raczej sposób wykonania tej zmiany i powinien nas interesować , każda firma jak ma odpowiedni wpis PKD może dokonać tej zmiany i weryfikacja tego to w WK .Choć zapis w PRD o zmianie rodzaju jest chory .

Napisano
Raczej sposób wykonania tej zmiany i powinien nas interesować , każda firma jak ma odpowiedni wpis PKD może dokonać tej zmiany i weryfikacja tego to w WK

Niby tak, ale z drugiej strony to diagnosta stwierdza, że pojazd spełnia art. 66. A gdyby okazało się, że zmiany nie dokonał odpowiedni przedsiębiorca to diagnosta mógłby odpowiadać za wydanie zaświadczenia niezgodnego ze stanem faktycznym.

Napisano
.Choć zapis w PRD o zmianie rodzaju jest chory .

Jest normalny.

Tylko uprawniony przedsiębiorca może dokonać takich zmian!

Napisano
Jest normalny.

Tylko uprawniony przedsiębiorca może dokonać takich zmian!

Pic na wodę. Rozszerzam na 5 minut działalność, dokonuję zmian, a później likwiduję ten rodzaj działalności - bo jestem wielkim uprawnionym przedsiębiorcą ;)

Napisano

michal_k,

Pic na wodę. Rozszerzam na 5 minut działalność, dokonuję zmian, a później likwiduję ten rodzaj działalności - bo jestem wielkim uprawnionym przedsiębiorcą

I to przez całą dobę :cool:

Napisano
Rozszerzam na 5 minut działalność, dokonuję zmian, a później likwiduję ten rodzaj działalności - bo jestem wielkim uprawnionym przedsiębiorcą ;)

No!

I to wszystko,w pełnym majestacie prawa!

Napisano

Jestem ciekaw jak w Hincach poznacie że to jest piędziesiątka ,a nie 100 piędziesiątka :cool:

A opinię rzeczoznawcy to mozna sobie w ---- wsadzić , tyle jest warta :evil:

Napisano
A opinię rzeczoznawcy to mozna sobie w ---- wsadzić , tyle jest warta :evil:

Kolego bez obrazy ale nie wrzucaj wszystkich do jednego wora.W każdym zawodzie trafia się "czarna owca" :( Podobnie jak z zaświadczeniami z OBT+opis zmian, gdzie citroen C1 ma G-530kg i S1-2 miejsca i na podstawie tego są tak później rejestrowane :( To wszystko zależy od człowieka.Nie oznacza to że wszyscy (rzeczoznawcy,diagności)tacy są.

Napisano
Nie oznacza to że wszyscy (rzeczoznawcy,diagności)tacy są.

Pardom :hug:

Wiem że nie wszyscy , ale z moich doświadczeń to na razie wszyscy.Nie spotkałem jeszcze tego uczciwego.

Kasa,kasa , to się tylko liczy :razz:

Napisano
Wiem że nie wszyscy , ale z moich doświadczeń to na razie wszyscy.Nie spotkałem jeszcze tego uczciwego.

Ja mam inne zdanie.Z moich doświadczeń to klient jest najbardziej nieuczciwy :( (oczywiście nie każdy)

Napisano

Czy któryś z was zmieniłby rodzaj pojazdu na motorower ?? i na jakiej podstawie ??

[ Dodano: 14-04-2014, 08:13 ]

kolejne pytanie jak wasze wydziały komunikacji do takich przeróbek podchodzą ?

Napisano
to klient jest najbardziej nieuczciwy :( (oczywiście nie każdy)

"Jezus, schyliwszy się, pisał palcem po ziemi, a potem podniósł się i rzekł:

- Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamieniem.

A gdy oni to usłyszeli i sumienie ich ruszyło, wychodzili jeden za drugim.

Kiedy zostali sami, Jezus rzekł do owej kobiety:

- Idź i odtąd już nie grzesz."

Ewangelia według Św. Jana. Rozdział 8.

Więc w moim rozumowaniu po takiej przeróbce nadal będzie to motocykl tylko z pojemnością 49 cm3 a nie 150 cm3.
no nie będzie zgodnie z PORD:

45) motocykl – pojazd samochodowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej przekraczającej 50 cm3, dwukołowy lub z bocznym wózkiem – wielośladowy; określenie to obejmuje również pojazd trójkołowy o symetrycznym rozmieszczeniu kół;

Napisano
A gdy oni to usłyszeli i sumienie ich ruszyło, wychodzili jeden za drugim.

No to ja wychodzę.

Napisano

Analogia do wymiany silnika w samochodzie / jeśli producent przewidział w danym modelu / a tu jeszcze dochodzi zamiana rodzaju pojazdu - żadna opinia nie pomoże

Napisano
to jak te zmiany robić nie robić ?

Sam musisz ocenić...

Jest t zmiana rodzaju - nikt nie mówi, że niedozwolona, ale... W zasadzie wszystko na ten temat zostało już na forum powiedziane - poszukaj sobie, poczytaj i sam zdecyduj.

Napisano

Ja bym go poprosił o opinię rzeczoznawcy zawierającą szczegółowe wyliczenia wytrzymałościowe (w tym zmęczeniowe) dla uchwytów nowego silnika, do tego precyzyjne wyznaczenie współrzędnych środka ciężkości pojazdu po zmianach, wykres trakcyjny pojazdu po zmianach dla jazdy z jedną i z dwoma osobami oraz wykres/wydruk* (* niepotrzebne skreślić) z hamowni podwoziowej wykonany na pojeździe po zmianach.

Jeśli dostanę taką opinię to zrobię zmiany konstrukcyjne.