jurek014 Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 Panowie miałem BT Toyoty Land crusier rok 2007 sprowadzonej z Belgi 5 miejsc siedzących bez przegrody. W tłumaczeniu DR ma wpis: kat M-1 , samochód ciężarowy małej ładowności. Rodzaj pojazdu wpisałem jako osobowy na podstawie tłumaczenia (kat M-1) i stanu faktycznego pojazdu . Pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłam bo WK w PC napisało ciężarowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 - kurde może jakiś belgijski osobowo-ciężarowy - a może z tego opisu po belgijsku jakiś podrodzaj wychodzi (wielozadaniowy) - po naszemu byłby M1G/N1G - ale masz... UNIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 W Danii ciężarowe "osobówki" mają ścianę wyłącznie za fotelem kierowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 W Danii ciężarowe "osobówki" mają ścianę wyłącznie za fotelem kierowcy A w Belgii? Tak z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 W Danii ciężarowe "osobówki" mają ścianę wyłącznie za fotelem kierowcy - spotkałem z parę razy, przed wjazdem skończyło się badanie, tylko że to były dwuosobowe autka (jakieś tam cudaki Combo, Partnery tak jak piszesz z pól-przegrodą tylko za plecami kierowcy), lecz trochę takich porejestrowanych wynalazków jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 A w Belgii?Nie wiem. Mam do czynienia tylko z ciężarowymi z Danii jeśli chodzi o sprowadzone.spotkałem z parę razy' date=' przed wjazdem skończyło się badanie, tylko że to były dwuosobowe autka (jakieś tam cudaki Combo, Partnery tak jak piszesz z pól-przegrodą tylko za plecami kierowcy )[/quote']Podałem jako przykład różnic, które mogą wystąpić. Można uznać, że zagranicą stan rzeczy jaki u nas jest nie do przyjęcia, tam jest normą. Oczywiście po sprowadzeniu dostosowanie do przepisów krajowych albo zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 31 Maj 2014 Share Napisano 31 Maj 2014 Podałem jako przykład różnic- no ja podobnie jako przykład, tylko jak rozkminić ten M1 przez ciężarowy (małej ładowności) - bo sposób postąpienia jurka014 zdaje się był... życiowy - oby nie zaczęły się akcyzy = klienta kłopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek014 Napisano 1 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Klient zdziwił się że w PC wpisany ma ciężarowy. Z drugiej strony myślę,że PC było wystawione po łepkach aby dojechać do OSKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1 Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 WK w PC napisało ciężarowy. Ciekawe skąd wzięli ładowność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Ciekawe skąd wzięli ładowność... że PC było wystawione po łepkach aby dojechać do OSKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Ciekawe skąd wzięli ładowność... Jezeli w DR jest wpisana DMC i G/masa własna/to myślę ze nawet w WK potrafia liczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 to myślę ze nawet w WK potrafia liczyć... żebyś się nie zdziwił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Jezeli w DR jest wpisana DMC i G/masa własna/to myślę ze nawet w WK potrafia liczyć.. W tym sęk, że nie wolno im tego robić, muszą mieć wpisaną wartość w DR bądź zaświadczeniu z badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 W tym sęk, że nie wolno im tego robić, To szlag wie jak na to kukac.U mnie jezeli mają dane to wpisują na PC i co najwyzej wysyłają na ustalenie roku produkcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 .U mnie jezeli mają dane to wpisują na PC No właśnie, jeżeli mają. A jeśli nie, to my musimy te dane ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 W tym sęk, że nie wolno im tego robić A niby czemu? Skończyłem podstawówkę to mogę odejmować F.2-G oraz przeliczać kg na KN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Skończyłem podstawówkę Proszę proszę jaki skromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Skończyłem podstawówkę to mogę odejmować F.2-G oraz przeliczać kg na KN Ale nie masz uprawnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Ale nie masz uprawnień Do używania kalkulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 Skończyłem podstawówkę to mogę odejmować F.2-G oraz przeliczać kg na KN Ale nie masz uprawnień A jesteś pewny ze nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 Jak najbardziej takie rzeczy jak ładowność, masę własną czy tam inne brakujące elementy (w tym przeliczenie kg na kN) powinno być dokonywane przez WK - o ile ustalenie to wymaga wyłącznie prostego przeliczenia na podstawie pozostałych danych w oparciu o zapisy/definicje ustawowe lub z rozporządzeń. Żaden przepis tego nie zabrania pracownikom WK. Kierowanie w takim przypadku do SKP jest łamaniem prawa w mojej ocenie. Zgodnie z Kodeksem Postępowania Administracyjnego (art.220 paragraf 1 pkt 2 - w szczególności litera d) urząd nie może wymagać poświadczania danych (a zaświadczenie z DBT to właśnie takie poświadczenie) jeżeli dane są mu znane z urzędu lub może sam je ustalić. W mojej ocenie, jeśli WK ma część urzędowych danych (np. MW i DMC), a z kolei definicja ustawowa jasno podaje czym jest ładowność (różnicą powyższych) to należy przyjąć, że są to dane znane, czy też możliwe do ustalenia "z urzędu" i kierowanie na DBT jest bezprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fredek Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 i kierowanie na DBT jest bezprawne. Kierowanie w takim przypadku do SKP jest łamaniem prawa w mojej ocenie. W takim razie więcej jak połowa WK łamie prawo , co najmniej połowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 W takim razie więcej jak połowa WK łamie prawo , co najmniej połowa- ja też naginam, naciągam, przymykam oko i takie tam...- ale klienci to łykają, stacje (diagności) się nie sprzeciwiają i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 - ale klienci to łykają, stacje (diagności) się nie sprzeciwiają i jest ok Dziwne, żeby miały się sprzeciwiać. Przecież to kasa dla SKP... W takim razie więcej jak połowa WK łamie prawo , co najmniej połowa Oczywiście. Żeby tylko na tym polu. Tylko co z tego, skoro z tego stanu rzeczy większość jest tak naprawdę zadowolona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 W takim razie więcej jak połowa WK łamie prawo , co najmniej połowa Nie sądzę. W 90% przypadków brakuje roku produkcji, a że przy okazji diagnosta ustali naciski to cena DBT i tak pozostaje jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi