Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Toyota Land Crusier z Belgi Kat. M1 - ciężarowy?

jurek014

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie miałem BT Toyoty Land crusier rok 2007 sprowadzonej z Belgi 5 miejsc siedzących bez przegrody. W tłumaczeniu DR ma wpis: kat M-1 , samochód ciężarowy małej ładowności. Rodzaj pojazdu wpisałem jako osobowy na podstawie tłumaczenia (kat M-1) i stanu faktycznego pojazdu . Pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłam bo WK w PC napisało ciężarowy.

- kurde może jakiś belgijski osobowo-ciężarowy :?

- a może z tego opisu po belgijsku jakiś podrodzaj wychodzi (wielozadaniowy)

- po naszemu byłby M1G/N1G

- ale masz... UNIA

W Danii ciężarowe "osobówki" mają ścianę wyłącznie za fotelem kierowcy 8)

A w Belgii? Tak z ciekawości.

W Danii ciężarowe "osobówki" mają ścianę wyłącznie za fotelem kierowcy

- spotkałem z parę razy, przed wjazdem skończyło się badanie, tylko że to były dwuosobowe autka (jakieś tam cudaki Combo, Partnery tak jak piszesz z pól-przegrodą tylko za plecami kierowcy), lecz trochę takich porejestrowanych wynalazków jeździ

A w Belgii?
Nie wiem. Mam do czynienia tylko z ciężarowymi z Danii jeśli chodzi o sprowadzone.
spotkałem z parę razy' date=' przed wjazdem skończyło się badanie, tylko że to były dwuosobowe autka (jakieś tam cudaki Combo, Partnery tak jak piszesz z pól-przegrodą tylko za plecami kierowcy )[/quote']Podałem jako przykład różnic, które mogą wystąpić. Można uznać, że zagranicą stan rzeczy jaki u nas jest nie do przyjęcia, tam jest normą. Oczywiście po sprowadzeniu dostosowanie do przepisów krajowych albo zmiany.

Podałem jako przykład różnic
- no ja podobnie jako przykład, tylko jak rozkminić ten M1 przez ciężarowy (małej ładowności) :?

- bo sposób postąpienia jurka014 zdaje się był... życiowy :ok

- oby nie zaczęły się akcyzy = klienta kłopoty

Klient zdziwił się że w PC wpisany ma ciężarowy.

Z drugiej strony myślę,że PC było wystawione po łepkach aby dojechać do OSKP.

Jezeli w DR jest wpisana DMC i G/masa własna/to myślę ze nawet w WK potrafia liczyć..

W tym sęk, że nie wolno im tego robić, muszą mieć wpisaną wartość w DR bądź zaświadczeniu z badania.

W tym sęk, że nie wolno im tego robić,
To szlag wie jak na to kukac.U mnie jezeli mają dane to wpisują na PC i co najwyzej wysyłają na ustalenie roku produkcji...

W tym sęk, że nie wolno im tego robić

A niby czemu? Skończyłem podstawówkę to mogę odejmować F.2-G oraz przeliczać kg na KN :cool:

Jak najbardziej takie rzeczy jak ładowność, masę własną czy tam inne brakujące elementy (w tym przeliczenie kg na kN) powinno być dokonywane przez WK - o ile ustalenie to wymaga wyłącznie prostego przeliczenia na podstawie pozostałych danych w oparciu o zapisy/definicje ustawowe lub z rozporządzeń.

Żaden przepis tego nie zabrania pracownikom WK.

Kierowanie w takim przypadku do SKP jest łamaniem prawa w mojej ocenie.

Zgodnie z Kodeksem Postępowania Administracyjnego (art.220 paragraf 1 pkt 2 - w szczególności litera d) urząd nie może wymagać poświadczania danych (a zaświadczenie z DBT to właśnie takie poświadczenie) jeżeli dane są mu znane z urzędu lub może sam je ustalić. W mojej ocenie, jeśli WK ma część urzędowych danych (np. MW i DMC), a z kolei definicja ustawowa jasno podaje czym jest ładowność (różnicą powyższych) to należy przyjąć, że są to dane znane, czy też możliwe do ustalenia "z urzędu" i kierowanie na DBT jest bezprawne.

i kierowanie na DBT jest bezprawne.
Kierowanie w takim przypadku do SKP jest łamaniem prawa w mojej ocenie.

W takim razie więcej jak połowa WK łamie prawo , co najmniej połowa

- ja też naginam, naciągam, przymykam oko i takie tam...

- ale klienci to łykają, stacje (diagności) się nie sprzeciwiają i jest ok

- ale klienci to łykają, stacje (diagności) się nie sprzeciwiają i jest ok

Dziwne, żeby miały się sprzeciwiać. Przecież to kasa dla SKP...

Oczywiście. Żeby tylko na tym polu. Tylko co z tego, skoro z tego stanu rzeczy większość jest tak naprawdę zadowolona?

Nie sądzę. W 90% przypadków brakuje roku produkcji, a że przy okazji diagnosta ustali naciski to cena DBT i tak pozostaje jedna.