Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Auto z USA brak daty pierwszej rej.?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy przyjechał Golf 4 2000r z certyfikatem z USA pomijam zupełny brak danych ale jest to popularne auto więc nie ma problemu za to brak jest daty pierwszej rejestracji . Pytanie brzmi co robicie z takim klientem czy wpisujecie mu brak danych ( poz. data pierwszej rej.)i jak podchodzą do tego wasze WK?

Napisano

Miałem niedawno JEEPA i ten sam problem,skonsuttowałem to telefonicznie z WK.Na zaświadczeniu w uwagach wpisałem brak danych odnośnie daty pierwszej rejestracji za

granicą,uzgodniono telefonicznie z panią ????????? z WK w Poznaniu. ;)

Napisano

PT Cruiser. Ta sama sytuacja - w uwagach adnotacja "daty pierwszej rej. pojazdu nie ustalono z powodu braku jej w oryginalnych dokumentach"

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Ja wpisałem również brak danych i poszło ale słyszałem że niektóre WK nie rejestrują jak to jest u innych bo unas na 3 sąsiednie WK w2 tak w1 nie.

(Ten sam kraj te same przepisy a co WK to inaczej i to mnie najbardziej dobija)

Napisano

Moim osobistym zdaniem najlepiej dowiedzieć sie numeru telefonu na informacji,sąsiedniego wydziału komunikacji i wtedy skonsultować to z w/w.Pracuje na stacji koło jednostki wojskowej i robię przeglądy samochodów z całej POLSKI,i staram się w sytuacjach dyskusyjnych (czy coś wpisać dodatkowo,bo w tym mieście wymagają),konsultować się zawsze z WK w danej miejscowości,zawsze się dowiem coś nowego i odpukać w niemalowane,nie miałem zwrotów ;)

Napisano

Miałem taki przypadek z Golfem I kabrio z Francji, brak daty pierwszej rej. w dokumentach mała konsultacja telefoniczna z WK i nie było cofnięcia.

Napisano

Miałem podobny przypadek. Po konsultacji z WK za datę pierwszej rejestracji przyjąłem pierwszy dzień roku produkcji pojazdu czyli 01 stycznia . Wszystko klient załatwił bez problemu.

Napisano
za datę pierwszej rejestracji przyjąłem pierwszy dzień roku produkcji pojazdu czyli 01 stycznia

I potem w dowodach rejestracyjnych kwiatuszki wyskakują ... :lol:

Dziwne nie jest - prawda ?

Żeby zostać dobrze zrozumianym - piję tu w stronę WK :lol:

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

michuszczecin napisał/a:

za datę pierwszej rejestracji przyjąłem pierwszy dzień roku produkcji pojazdu czyli 01 stycznia

I potem w dowodach rejestracyjnych kwiatuszki wyskakują

ale u nas WK właśnie tak przyjmuje, inaczej nie zarejestrowali by wcale...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

A co jest w DR wpisane ? 2001/01/01 ? Przecież to śmieszne nie uważasz ?

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Napisano

Zgadza się ale w papierach z usa nie ma tej daty a coś wpisać trzeba, mniejsze zło...

Napisano
Zgadza się ale w papierach z usa nie ma tej daty a coś wpisać trzeba, mniejsze zło...

Ale w DR powinno być 2001 - a nie 2001/01/01 ...

Napisano

tyż prawda :D

Napisano

Zawsze w takiej sytuacji wpisuję rok produkcji nigdy nie miałem zwrotów z tego powodu. Chociaż uważam , że lepsza jest adnotacja "nie ustalono"

Napisano

No to u mnie dla przyzwoitości wpisuje się 02 stycznia roku produkcji i wszyscy są zadowoleni. Jak się nie podoba to zawsze mozna uzyskać z USA datę pierwszej rejstracji :)

Napisano

W moim rejonie przyjęta data 01 styczeń i rok produkcji.

Odkupione z MON-u ,data wpisu do ewidencji kwater.

• 10 years later...
Napisano

Odgrzebuje temat.

Pytanie czysto teoretyczne.

Na pierwsze badanie przyjeżdża auto, nieważne z jakiego kraju, z prawidłowym zagranicznym DR w którym nie występuje data pierwszej rejestracji (DPR) lub nie została ona wpisana. Jest rok produkcji. Zwyczajowo (?) przyjmuje się się wtedy za DPR 1 stycznia roku produkcji. Czy jest na to jakaś podstawa prawna? Czy są jakieś oficjalne wytyczne co robić w takiej sytuacji?

Pozdr.

Napisano

Chwilę później zatrybiłem o co chodziło.

Dzięki za pomoc.

Napisano
Chwilę później zatrybiłem

Powiedz kto nam starym pomoże, jeśli Wy młodzi przestaniecie czytać przepisy i objaśnienia ,,,

Napisano

Jestem także stary i to bardziej niż się wydaje :)

Na forum szukałem, tylko zadałem pytanie w kontekście aut z USA dlatego znalazłem/kontynuowałem w tym wątku.

Czytam przepisy, tylko w tym przypadku nie wiedziałem konkretnie który.

Jeszcze raz dziękuję i do następnego pytania ::hey

Napisano
Jeszcze raz dziękuję i do następnego pytania
a może czasami "wpaść" na forum i w którymś z problemów poruszanych podzielić się swoja wiedzą i doświadczeniem?
Napisano

Koledzy u Was też drastyczny spadek aut sprowadzonych,chyba czekają na Nowy Rok ,zniesienie opłaty recyklingowej.