-
Aktualne tematy
-
-
Aktywni użytkownicy
-
1
aboz
3 -
2michal_k
3 -
3Solaris
2 -
4
Rafi90
1 -
5dominik_z
1
-
-
Aktualne posty
-
Przez qba · Napisano
sprostowanie... na pieczątce z przeglądu istnieje inny numer niż na wykazie w starostwie... ale właściciel jest ten sam -
Przez michal_k · Napisano
Czy stacja, która robiła badanie, jeszcze istnieje? Tzn. nie czy budynek stoi, ale czy stacja ma ten sam numer? -
Przez LimonQi · Napisano
Jak udowodnisz oczywistą omyłkę? stan faktyczny? -
Przez qba · Napisano
Mój problem może i jest podobny do innych, ale zaryzykuje utworzenie nowego wątku... Na przegląd pojechałem 23.10.2025r. Wynik przeglądu był pozytywny, pieczątka w dowodzie rejestracyjnym została przybita. Niestety nie otrzymałem zaświadczenia z przeglądu. Obecnie jestem na etapie sprzedaży auta. Chcąc sprawdzić i potwierdzić moją wiedzę o aucie poprosiłem o raport w jednym z dostępnych w internecie portali. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że moje auto w dniu wspomnianego badania technicznego miało przebieg 185262 mile (298151 km wg danych z cepiku). Mając faktury np. z wymiany oleju lub innych "zasobów" eksploatacyjnych auta porównałem je ze stanem licznika w dniu feralnego przeglądu. I tak: - na fakturze z 04.07.2025 (przed przeglądem) jest przebieg: 148200 mil - na fakturze z 05.11.2025r. (po przeglądzie) jest przebieg 151000 mil. Pracownik stacji kontroli pojazdów podczas dwóch moich rozmów z nim stwierdził, że nie jest w stanie fizycznie zmienić danych w bazie cepik przez siebie wpisanych z powodu "zmiany prawnej spółki". Zaproponował mi nowy przegląd auta i wpisanie nowego (obecnego) przebiegu do systemu. Boję się jednak, że stare dane w systemie zostaną, a przez to mogą być widoczne dla ewentualnych kupujących, co znacznie obniży wartość auta oraz da powody do braku mojej uczciwości. Obecnie auto ma przebieg 157200 mil i stoi na parkingu, bo strach nim gdziekolwiek wyjechać z obawy przed kontrolą. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Proszę o pomoc. Pozdrawiam -
Przez Arton · Napisano
krążą słuchy, że ten przepis jest tylko przy klasyfikowaniu na cieżarowy. Przy zmianie na osobowy te cztery miejsca mogą zostać. Zresztą zmiana juz zrobiona na innej stacji 3. Kryteria kwalifikowania pojazdów do kategorii N 3.1. Zakwalifikowanie typu pojazdu do kategorii N zależy od właściwości technicznych pojazdu, o których mowa w pkt 3.2–3.6. 3.2. Co do zasady przedziały, w których znajdują się miejsca siedzące, są zupełnie oddzielone od przestrzeni ładunkowej. 3.3. W drodze odstępstwa od wymogu określonego w pkt 3.2 osoby i towary mogą być przewożone w tym samym przedziale pod warunkiem że przestrzeń ładunkowa jest wyposażona w elementy zabezpieczające przeznaczone do ochrony przewożonych osób w przypadku przemieszczenia się ładunku w czasie jazdy, w tym przy gwałtownym hamowaniu lub pokonywaniu zakrętu. 3.4. Elementy zabezpieczające – urządzenia do mocowania – przeznaczone do zabezpieczenia ładunku zgodnie z wymogami określonymi w pkt 3.3, jak również systemy przegród, przeznaczone dla pojazdów do 7,5 tony, są projektowane zgodnie z przepisami sekcji 3 i 4 międzynarodowej normy ISO 27956:2009 „Pojazdy drogowe – Zabezpieczanie ładunku w samochodach dostawczych – Wymogi i metody badań”. 3.4.1. Wymogi, o których mowa w pkt 3.4, mogą być weryfikowane przez poświadczenie zgodności przedstawione przez producenta. 3.4.2. Alternatywnie do wymogów określonych w pkt 3.4 producent może wykazać przed organem udzielającym homologacji, że zamontowane urządzenia zabezpieczające zapewniają poziom ochrony równoważny poziomowi przewidzianemu we wspomnianej normie. 3.5. Liczba miejsc siedzących poza miejscem siedzącym kierowcy nie może przekroczyć: a) 6 w przypadku pojazdów kategorii N1; b) 8 w przypadku pojazdów kategorii N2 lub N3. 3.6. Pojazdy muszą wykazać zdolność przewozu ładunków równą lub wyższą niż zdolność przewozu osób wyrażona w kg. 3.6.1. Do tego celu, we wszystkich konfiguracjach, szczególnie w przypadku gdy wszystkie miejsca siedzące są zajęte, spełnione muszą być następujące równania: a) gdy N = 0: P – M ≥ 100 kg b) gdy 0 < N ≤ 2: P – (M + N × 68) ≥ 150 kg; c) gdy N > 2: P – (M + N × 68) ≥ N × 68; gdzie litery oznaczają: „P”– maksymalną masę całkowitą; „M”– masę pojazdu gotowego do jazdy; „N”– liczbę miejsc siedzących poza miejscem siedzącym kierowcy. 3.6.2. M obejmuje także masę wyposażenia zamontowanego w pojeździe w celu przechowywania towarów (np. cysterna, nadwozie itp.), przenoszenia towarów (np. żuraw, platforma załadunkowa itp.) i zabezpieczenia towarów (np. urządzenia zabezpieczające ładunek). 3.6.3. Do celów stosowania wzorów, o których mowa w pkt 3.6.1, M nie obejmuje masy wyposażenia, które nie jest wykorzystywane do celów, o których mowa w pkt 3.6.2 (takiego jak sprężarka, wyciągarka, prądnica, sprzęt nadawczy itp.). 3.7. Wymogi, o których mowa w pkt 3.2–3.6, muszą być spełnione w przypadku wszystkich wariantów i wersji w ramach typu pojazdu. 3.8. Kryteria kwalifikowania pojazdów do kategorii N1. 3.8.1. Pojazd zalicza się do kategorii N1, gdy spełnione są wszystkie obowiązujące kryteria. Jeżeli co najmniej jedno z tych kryteriów nie jest spełnione, pojazd kwalifikuje się do kategorii M1. 3.8.2. Oprócz ogólnych kryteriów, o których mowa w pkt 3.2–3.6, spełnione muszą być kryteria określone w niniejszym punkcie do zakwalifikowania do tej kategorii pojazdów, w których przedział, gdzie znajduje się kierowca, oraz ładunek znajdują się w obrębie jednej jednostki (tj. nadwozie „BB”).
-
-
Najbliższe urodziny
Brak użytkowników do pokazania
-
Statystyki użytkowników
-
Użytkowników11 237
-
Najwięcej online1 667
Najnowszy użytkownik
qba
Rejestracja -
![IT.NORCOM [FORUM] - wszystko o ... Badaniach Technicznych ...](https://forum.norcom.pl/uploads/monthly_2025_11/logo2.png.c689d23b12ad8c649152fe931b6193ff.png)