Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Skrócenie terminu badania w taksówce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taka akcja. We Wro kompania taksiarska kupuje przez leasing renówki, które są rejestrowane na PC w Wawie. W międzyczasie kompania przystosowuje pojazdy jako TAXI, wykonuje dodatkowe badania na stacji, dostarcza zaświadczenie do WK i ZONK jak przychodzi pora stały dowód odebrać, bo w nim naniesiona adnotacja ---TAXI---, lecz 3-letni termin badania nie tknięty.

W spersonalizowanym dowodzie (czy jaka tam jego poprawna nazwa) termin badania widnieje trzy lata! Nie wiem, może za szybko składają zamówienie na stały (spersonalizowany) dowód rejestracyjny...

No i rodzi się pytanie kto w Dowodzie Rejestracyjnym ma wpisać poprawną datę kolejnego badania: urząd czy stacja?

Jest aferka bo urząd warszawski nie poczuwa się do obowiązku, podobnie jak wrocławska stacja.

• Odpowiedzi 147
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Paprock

26

• blakop

13

• Solaris

13

• cezary

11

Napisano
No i rodzi się pytanie kto w Dowodzie Rejestracyjnym ma wpisać poprawną datę kolejnego badania: urząd czy stacja?
organ, który wydał DR na wniosek właściciela pojazdu zgłaszającego do 30 dni wszelkie zmiany.

W Gliwicach o tym wiedzą: ;)

"Jeżeli termin następnego badania technicznego pojazdu zapisany w dowodzie rejestracyjnym przekracza rok od daty: montażu instalacji gazowej, przystosowania pojazdu do nauki jazdy, przystosowania pojazdu jako taksówka to termin następnego badania technicznego zostanie skrócony w dowodzie rejestracyjnym do roku."

https://bip.gliwice.eu/strona=50,112,10

Napisano
urząd czy stacja?

urząd

dostarcza zaświadczenie do WK i ZONK jak przychodzi pora stały dowód odebrać, bo w nim naniesiona adnotacja ---TAXI---, lecz 3-letni termin badania nie tknięty.

Art. 82. 1. Organ dokonujący rejestracji pojazdu wpisuje do dowodu rejestracyjnego termin badania technicznego pojazdu.

np:

http://bip.poznan.pl/bip/sprawy/wydzialy/wydzial-komunikacji,20/dokonanie-adnotacji-o-przystosowaniu-pojazdu-do-zasilania-gazem,1938/

Inne informacje

W przypadku, gdy termin następnego badania technicznego pojazdu zapisany w dowodzie rejestracyjnym przekracza rok od daty montażu instalacji gazowej, istnieje konieczność skrócenia terminu następnego badania technicznego do roku. W takim wypadku organ rejestrujący zgodnie z przepisami zamieszcza w dowodzie rejestracyjnym termin następnego badania technicznego, ustalając ten termin na rok od dnia montażu instalacji.

Napisano
organ, który wydał DR na wniosek właściciela pojazdu zgłaszającego do 30 dni wszelkie zmiany.

I tylko tak powinno być to załatwiane, pomijając fakt, iż WK nie powinien wydać DR bez uprzedniej korekty terminu ,,,

[ Dodano: 12-02-2016, 10:08 ]

adnotacja ---TAXI---, lecz 3-letni termin badania
urząd warszawski nie poczuwa się do obowiązku,

Czyli przepisów tam nie czytają?

Napisano
Czyli przepisów tam nie czytają?

A może u nich się ten przepis nie przyjął. :D:D:D

Napisano

Jest jeszcze jedna kwestia - w jaki sposób technicznie ten termin skrócić, jak dowód ma już wydrukowaną datę w PWPW? :)

Są dwie szkoły podpowiem ;)

Napisano

zmarnować jedno miejsce i wpisać w drugim albo przekreślić i walnąć wyżej datę+okrągłą pieczątkę ;)

To tak wracając do ostatnich moich zk w przyczepie rolniczej ;)

A co do tematu - osoba rejestrująca powinna poinformować że w pojeździe będą zmiany/przystosowanie i żeby nie zamawiać DR bo będzie inna data OBT. Ja mimo że tak zrobiłem to i niestety zamówili i tak ze złą datą ;)

Napisano

Tylko, że skrócony termin OBT, w związku z wprowadzonymi zmianami to "kolejny" termin OBT wyznaczony dla takiego pojazdu - a WK może dokonać tylko "pierwszego" wpisu - kolejnych dokonuje SKP. Tyle przepisy.

Napisano
a WK może dokonać tylko "pierwszego" wpisu
A który to jest wpis jak dokument jeszcze nie został wydany i odbierający dokument po raz pierwszy stwierdzi niezgodność?
Napisano

Jeden powie, że to nie jest pierwszy, dopóki nie pojawi się bieżąca data, parafka i pieczęć WK. Inny powie, że skoro data została już nadrukowana przez PWPW na owym dowodzie, to ona była pierwsza. I co Ty na to?

Fakt jest jeden. Po przysłaniu takiego DR z PWPW WK musiałby anulować pierwszą rubrykę (wykreślić ją?) i dokonać ręcznie nowego wpisu w nowej rubryce. Dla wielu WK to już właśnie kolejny wpis - bo fizycznie faktycznie tak jest.

Napisano
Dla wielu WK to już właśnie kolejny wpis - bo fizycznie faktycznie tak jest.

Czyli co? Lepiej zostawić "błędny" wpis i wypuścić taki DR?

Czy jednak mniejszym złem będzie nowy wpis w kolejnej rubryce?

Napisano

A nie prościej drukować DR w magistracie albo przejść na "plastik" z chipem również kodowanym w magistracie? :x (w sensie treść, dane zawarte w DR).

Tylko co na to PWPW S.A.???

Napisano
Czyli co? Lepiej zostawić "błędny" wpis i wypuścić taki DR?

No skąd... Należy zamówić nowy DR na koszt właściciela 8) Z nowym, poprawnym "pierwszym" terminem OBT.

A nie prościej drukować DR w magistracie albo przejść na "plastik" z chipem również kodowanym w magistracie? :x (w sensie treść, dane zawarte w DR).

Tylko co na to PWPW S.A.???

Biker - no napisał bym, że przemawia przez Ciebie naiwność dziecka, ale... Po pierwsze to coś jeszcze bardziej naiwnego, po drugie dobrze wiem, że o tym wiesz, tylko się droczysz :evil:

Napisano
Fakt jest jeden. Po przysłaniu takiego DR z PWPW WK musiałby anulować pierwszą rubrykę (wykreślić ją?) i dokonać ręcznie nowego wpisu w nowej rubryce. Dla wielu WK to już właśnie kolejny wpis - bo fizycznie faktycznie tak jest.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie jakie ostatnio widziałem przy skracaniu terminu OBT pojazdu zasilanego LPG. Urzędnik przekreślił nieaktualna rubrykę a nowy termin OBT wpisał w uwagach pod adnotacja GAZ . Przyznam, że na 15 lat pracy w tym zawodzie pierwszy raz widziałem taki sposób korekty OBT :? Sprytne rozwiązanie, którego oczywiście nasze przepisy nie przewidują :cool:

Napisano

Termin OBT w adnotacjach to sprytne? Raczej głupie bym powiedział...

To może i diagności powinni tam wbijać pieczątki OBT, jak skończy się miejsce w rubrykach np.? Czy to tez sprytne by było? :?

Napisano

Też i mi głupie to się wydało...

To może i diagności powinni tam wbijać pieczątki OBT, jak skończy się miejsce w rubrykach np.?

Wiele takich DR widziałem z pieczątkami w adnotacjach. Dawniej notorycznie je stawiano w starych różowych DR gdzie pod kratkami na pieczątki z terminami OBT były dwie wąskie rubryki (chyba na jakieś adnotacje) a ponieważ łączna ich szerokość odpowiadała rubryce na pieczątki diagnosty to co niektórzy diagności je tam stawiali.

Napisano
diagności powinni tam wbijać pieczątki OBT, jak skończy się miejsce w rubrykach np.? Czy to tez sprytne by było? :?

Trafił nam się niebieski DR, w którym właściciel domalował sobie kratki w adnotacjach. Oczywiście wymiarami odpowiadające tym prawdziwym kratkom :cool:

Napisano
Urzędnik przekreślił nieaktualna rubrykę a nowy termin OBT wpisał w uwagach pod adnotacja GAZ .

Chciałem o tym napisać ale nie pamiętam kiedy takie cudo widziałem .

Trafił nam się niebieski DR, w którym właściciel domalował sobie kratki w adnotacjach.

Na forum jest gdzieś fotka takiego stempla z sześcioma rubrykami . :lol:

Napisano
dobrze wiem, że o tym wiesz, tylko się droczysz :evil:
no i masz mnie ;-)
Napisano

Też i mi głupie to się wydało...

To może i diagności powinni tam wbijać pieczątki OBT, jak skończy się miejsce w rubrykach np.?

Wiele takich DR widziałem z pieczątkami w adnotacjach. Dawniej notorycznie je stawiano w starych różowych DR gdzie pod kratkami na pieczątki z terminami OBT były dwie wąskie rubryki (chyba na jakieś adnotacje) a ponieważ łączna ich szerokość odpowiadała rubryce na pieczątki diagnosty to co niektórzy diagności je tam stawiali.

A jak to jest z terminem w adnotacjach?

Da się z tym legalnie jeździć (i trafić na misiaka przepisowego)?

Albo czy da się diagnoście narobić problemu?

Napisano
Albo czy da się diagnoście narobić problemu?

Nie wiesz że jak się chce , to się da ?

Napisano

Wszystko się da ale nie wszystko warto ;)

Pytanie od drugiej strony - w takiej przyczepie rolniczej gdzie przegląd jest na 2 lata a na dodatkowe adnotacje są dwie strony to w jeden dowód można by ich wbić ponad 15 czyli jeden dowód na 30 lat ;)

Napisano
jeden dowód na 30 lat

Jednakże ustawodawca dba o urzędy i zapewnia stały dopływ kasy z wymiany skończonych DR.

Dwie strony na adnotacje to porażka, gdyż jeszcze nie widziałem DR, który miał by zapełnioną jedną stronę adnotacji i to nawet wtedy, gdy urzędncy wpisują je z reki wielkimi wołami :(

Napisano
nie widziałem DR, który miał by zapełnioną jedną stronę adnotacji

Widziałem .

Napisano

No jak jakiś WK sobie funduje pieczątkę "HAK" o wymiarach np. 5x5cm :evil: