Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy od 1-go nie trzeba wymieniać DR po wyczerpaniu miejsc na pieczątkę?

Napisano

Trzeba wymieniać . Zniesienie wymiany DR jest w słynnym projekcie UC65 .

• Piwo 1
Napisano

Inna sprawa, że brak wymiany DR nie będzie już powodem do jego zatrzymania, więc de facto nikt nikogo nie zmusi do wymiany.

Ciekawi mnie jednak jak będzie w praktyce wyglądało funkcjonowanie kontroli policyjnej, bo:

- jest jeszcze pewna ilość starszych pojazdów, których w ogóle nie ma w CEP (nie przeszły tzw. migracji, a były rejestrowane jeszcze w gminach)

- jest jeszcze pewna ilość starszych pojazdów, które co prawda przeszły migrację, ale dane w CEP nie odpowiadają danym w DR (rodzaj pojazdu, dane techniczne)

- jest pewna grupa pojazdów, których status w CEP (np. wycofanie z ruchu) nie odpowiada stanowi faktycznemu (zostały już przywrócone "ręcznie"), bo DXC (firma "obsługująca" WK) nie jest w stanie sobie poradzić z większością zgłaszanych problemów, a WK musi "kombinować" żeby załatwiać sprawy

- są pewne adnotacje w DR (choćby HAK), które nie są widoczne w CEP z powodu złego funkcjonowania programu do rejestracji (patrz DXC) - w WK wpisane są w "notatkach"

- jeśli SKP wykonała badanie w trybie awaryjnym to policjant nie będzie go widział w CEP do czasu aż zostanie tam przekazane

- pewna ilość rejestracji czasowych (na czerwone tablice) odbywa się ręcznie z powodu złego funkcjonowania programu do rejestracji - takich pojazdów w ogóle nie ma w CEP.

To tylko kilka problemów, a będzie ich znacznie więcej. Minister, który podjął taką decyzję, nie ma pojęcia o rzeczywistości, w której urzędy muszą funkcjonować od 13.11.2017 r.

• Piwo 2
Napisano

Jeszcze dodatkowy problem będzie przy kolizji drogowej... Nawet nie jesteś w stanie spisać oświadczenie ze sprawcą. Jedyne wyjście to wezwać policje

Napisano (edytowane)

Przypadki zaprezentowane przez Michała są następstwem nieprawidłowości w systemie i po jakimś czasie zapewne zostaną wyeliminowane lub zmarginalizowane ale przypadek wykonanie BT w trybie awaryjnym jak najbardziej jest przewidziany prawnie.

32 minuty temu, michal_k napisał:

Minister, który podjął taką decyzję, nie ma pojęcia o rzeczywistości,

Temat BT i terminów przekazania ich do CEP jest nam znany, a co z OC.

Może ktoś się orientuje kto wprowadza informacje do CEP o zawarciu umowy OC i po jakim czasie jest ona widoczna w systemie?

Edytowane przez danielg539
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, danielg539 napisał:

i po jakim czasie jest ona widoczna w systemie?

Dla mojego samochodu przy zmianie ubezpieczyciela dane o polisie pojawiły się w CEP po kilku dniach. Czyli przez około 3-4 dni policjant nie widział by w ogóle ważnej polisy.

24 minuty temu, danielg539 napisał:

i po jakimś czasie zapewne zostaną wyeliminowane lub zmarginalizowane

Tak, niektóre za kilkadziesiąt lat nawet - np. stare przyczepy lekkie, które nie podlegają OBT, a nie ma ich w CEP, bo nie zostały zmigrowane i dopóki właściciel nie przyjdzie do urzędu zmienić coś w DR - dopóty się nie pojawią w CEP.

Edytowane przez michal_k
Napisano
10 minut temu, michal_k napisał:

Dla mojego samochodu przy zmianie ubezpieczyciela dane o polisie pojawiły się w CEP po kilku dniach. Czyli przez około 3-4 dni policjant nie widział by w ogóle ważnej polisy

Takiej odpowiedzi się spodziewałem.

Ja mam pojazd, którego OC zawarłem 11 miesięcy temu (była to kontynuacja ubezpieczenia) kasę wpłaciłem na rachunek bankowy TU i do dzisiejszego dnia nie ma informacji o ważności polisy w CEPIK-u a wszystkie dane w polisie zgadzają się z tymi z DR.

Oj będzie się działo za kilka dni. A jak służby mundurowe dogadzają się z ministerstwem odnośnie podwyżek pensji to będzie się działo ze zdwojoną siłą.

Napisano

Mojego OC nie widać od lipca, a była to też kontynuacja, która była wcześniej widoczna. Dzwoniłem do ubezpieczyciela i mieli wyjaśnić sprawę, ale niestety olali temat bo minęło już 1,5 miesiąca i dalej nic. Będzie jazda.

Napisano

ale czy powyższe problemy dotyczą w jakiś sposób skp i tego do czego są powołane ? nie.

Napisano
13 godzin temu, Demart napisał:

Mojego OC nie widać od lipca, a była to też kontynuacja, która była wcześniej widoczna. Dzwoniłem do ubezpieczyciela i mieli wyjaśnić sprawę, ale niestety olali temat bo minęło już 1,5 miesiąca i dalej nic. Będzie jazda. 

W moim regionie była taka sytuacja że ubezpieczyciel dawał świstek z pieczątką i podpisem (że niby OC ważne), a pieniążki faktycznie szły do kieszeni.

Wyszło szydło z worka:silent: jak doszło do pierwszej kolizji.... Podobno siedzi...

Napisano

Myśle że po tych mądrych zmianach spadnie sporo ilość badań technicznych dużo ludzi zacznie to olewać a policja no na pewno będzie im się chciało łączyć z cepikiem i sprawdzać już to widze jak w ogóle się połączą no i odejdą badania dodatkowe zatrzymanych dowodów szok oby tak dalej panowie ministrowie u mnie w rejonie znowu wracają promocje na badania darmowe talony na paliwo,płyny aby tylko przyjechać na badanie .

Napisano
6 minut temu, keymil7 napisał:

W moim regionie była taka sytuacja że ubezpieczyciel dawał świstek z pieczątką i podpisem (że niby OC ważne), a pieniążki faktycznie szły do kieszeni.

To nie był ubezpieczyciel tylko agent/broker ubezpieczeniowy.

Napisano

Przypadków, jaki miałem wczoraj chyba jest niewiele,,,

Zatrzymany DR pojazdu -  I rej. 06.1998,

TNBO 06.2001 i dotychczas ani jednego badania ,,,

Napisano

Ja się obawiam, że zaraz na SKP przyjadą "mędrcy", co będą na siłę chcieli BT bez DR.

Napisano
14 minut temu, aboz napisał:

To nie był ubezpieczyciel tylko agent

Parę lat temu stuknął do mnie Czech z Pragi,

też miał niezarejestrowaną polisę Generali,

po pół roku dopiero UFG wypłacił ,,,

Napisano

Kilka dni temu robiłem OBT pewnego pojazdu , był on również 3 lata temu w  mojej stacji . W systemie CEPiK jako ostatnie było badanie właśnie z przed 3 lat , natomiast nie było informacji o poźniejszych badaniach mimo ,że w dowodzie były pieczątki z innych stacji. Nie jest to odosobniony przypadek,że badania nie trafiły do cepiku.

Napisano
9 minut temu, wadi napisał:

Nie jest to odosobniony przypadek,że badania nie trafiły do cepiku.

Tylko, że w moim przypadku nie chodziło o brak w cepie, lecz o to, że faktycznie nie robił badań przez 20 lat ...

Napisano

Teraz takich będzie więcej dużo cwaniaczków nie będzie robiło przeglądów a szczególnie słabszych pojazdów bo co mu zrobi dowodu  nie zabierze no zrobi adnotacje może w cepie że nie ma przeglądu no ale i tak go niemiał i dalej będzie hulał

Napisano

Dopóki nie będzie solidnej kary na drodze za brak badania to tak będzie.

• Lubię 1