azot14 Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Mam "dobrą" passę na amerykańskie pojazdy dzisiejszy przypadek Jeep Grand Cherokee sprowadzony z USA 1-rej za granicą 01.01.2004 r 1-rej w kraju 09.01.2006 r termin następnego BT wyznaczony w DR 27.12.2006 r Na rok czy na dwa - coś jakby skłaniam się ku dwu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chinek Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Witam ja bym zrobil na rok i moim zdaniem moze nie mam racji to pierwszy przeglad w kraju powinien byc na dwa a ktos zrobil na rok. Ale to tylko moje skromne zdanie niedoswiadczonego diagnosty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes100 Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Ja też bym zrobił na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 1-rej za granicą 01.01.2004 r 3 lata od pierwszej wypada 2007 01 01 przyjechał na OBT przed upływem 3 lat następny termin OBT zgodnie z ustawą 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Ktoś zamieszał przy pierwszym przeglądzie i teraz ja bym zrobił na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 1-rej za granicą 01.01.2004 Od tej daty powinien w ciągu trzech lat stawić się na bad tech. i stawił się około 1-rej w kraju 09.01.2006 Dlaczego około - bo data p rej w kraju nie pokrywa się z datą badania prawie nigdy. Podejrzewam, że był na badaniu 27.12.2005 i tu diagnosta dał ciała, bo powinien wyznaczyć termin dwuletni. Ale ponieważ wyznaczył na rok klamka zapadła i roczek jest klient w plecy. Jest to drugi już przegląd pojazdu zarejestrowanego, więc dajesz na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Ja też nastepne badanie za 2-latka.Dla nas ważna(jeżeli chodzi o następny termin bad.) data pierwszej rej.(nie ważne czy w kraju czy za granicą).A tych kilka dni to chyba mogla być nawet pomyłka wk przy wpisie w dowód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Ja też nastepne badanie za 2-latka To nie trzymasz się zasady 3-2-1 ??? Przecież to jego juz drugi przegląd po pierwszej rejestracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Toć pierwsza rej.2004-01-01 i powinien dostać do 2007-01-01 ale że przyjedzie(bo tak ma w dowodzie ciut wcześniej to mam mu zabrać rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Przecież to jego juz drugi przegląd po pierwszej rejestracji. Jeżeli ma ten sam DR to można to stwierdzić ale jak ma wymieniony (zmiana właściciela / adresu) to skąd niby mamy to wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian ZG Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Jeżeli ma ten sam DR to można to stwierdzić ale jak ma wymieniony (zmiana właściciela / adresu) to skąd niby mamy to wiedzieć Mówimy o przypadku auta "sprowadzonego". Poznasz to po dacie następnego przeglądu. Auto jak zostaje wyprodukowane to ma w sobie: jeden bilet uprawnijacy do badania na 3 lat; jeden na 2 lata; i nieskończenie wiele na rok. Tak więc bilet na 3 lata został zabrany podczas rejestracji (czy to w kraju czy gdzie indziej) następny bilet(ten 2 letni) zabiera diagnosta podczas BTP (np. podczas pierwszej rejestracji sprowadzonego) i w tym wypadku już zostały tylko badania roczne. Po prostu Ktoś zamieszał przy pierwszym przeglądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 że przyjedzie(bo tak ma w dowodzie ciut wcześniej ciut wcześniej to on przyjechał na pierwsze i tam powinien dostać 2 lata (albo dożywocie ) . Ale ktoś dał ciała, a każdy następny już na rok i taka jest tutaj sytuacja. Patrz post Sebastiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 to mam mu zabrać rok) To nie Ty mu zabierzesz rok, tylko diagnosta który robił pierwsze i nie dał mu 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Oczywiście - dokładnie tak jak "Psuj" i inni. Diagnosta dysponuje następującymi, ustawowymi terminami BTP - (w zależności od rodzaju pojazdu): 2 lata, 1 rok, 1/2 roku i "BEZTERMINOWO". Żadnych innych wyliczeń i kalkulacji, póki co przeprowadzać nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Jest ok.Ale błąd zrobił ten kto robil bad. tech pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Ale błąd zrobił ten kto robil bad. tech pierwsze. yess... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Ja bym dał na 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Ja bym dał na 2 lata a czym to podeprzesz?? Przekonaj mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes100 Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Jest jeszcze jeden mały "szczególik", a mianowicie 01.01. ...., obojętnie jakiego roku nikt samochodu nie zarejestrował, ani nie zrobił badania. No chyba, że jakiś diagnosta "zawiany" po Sylwestrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Pierwszy przegląd - do 3 lat , drugi przegląd do 2 lat , każdy następny 1 rok . Skoro 1 rejstr. była w 2004 a diagnosta podczas pierwszego przeglądu dał na 2 lata , do 2006 r [ powinien dać do 3 lat ], to następny jest drugim badaniem , czyli do 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 jeden bilet uprawnijacy do badania na 3 lat; jeden na 2 lata; i nieskończenie wiele na rok.Tak więc bilet na 3 lata został zabrany podczas rejestracji (czy to w kraju czy gdzie indziej) następny bilet(ten 2 letni) zabiera diagnosta podczas BTP Jak ci się znudzi praca diagnosty to na kontrolera biletów wal śmiało masz predyspozycje A wracając do tematu obowiązuje zasada 3,2,1 a nie 3,1,2 więc dał bym na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Dodam tylko , że pierwszy diagnosta popełnił błąd , dając na niepełny rok [ najmniejszy w takich wypadkach stosowany termin jest 1 rok ]. Skoro do 3 lat jest mniej jak rok , to powinien dać na 2 lata . Ale skoro się pomylił i dał do niepełnych 3 lat , to następny termin jest 2 lata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 powinien dać do 3 lat Pokaż mi zapis w Dz.U, że mam dać "do trzech lat" diagnosta podczas pierwszego przeglądu dał na 2 lata Właśnie tu diagnosta dał ciała, bo tak powinien dać - a dał na rok. to następny jest drugim badaniem Zgadza się jest już drugim badaniem - więc rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian ZG Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Pierwszy przegląd - do 3 lat , drugi przegląd do 2 lat , każdy następny 1 rok . Skoro 1 rejstr. była w 2004 a diagnosta podczas pierwszego przeglądu dał na 2 lata , do 2006 r [ powinien dać do 3 lat ], to następny jest drugim badaniem , czyli do 2 lat. Tak pierwszy przegląd na 3 lata ALE jak przyjade po tygodniu (bo jestem Twój post jest niezgodny z zasadami - popraw, co masz do poprawienia - inaczej dostajesz ostrzeżenie ! ) to dasz mi na dwa, upłynie następny miesiąc a ja pojade znowu na BTP (widać leki nie skutkują) to dasz mi rok. Jak pierwsza rejestracja "auta zarejestrowanego za granicą" w kraju i diagnosta powinien dać na 3 lata przecież auto "bilecik 3 latek już wykorzystało". Prosze o wyjaśnienia bo się gubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 (bo jestem Twój post jest niezgodny z zasadami - popraw, co masz do poprawienia - inaczej dostajesz ostrzeżenie ! ) (widać leki nie skutkują) Wyznanie publiczne... [ Dodano: 21-12-2006, 17:26 ] Ale za to mamy coś wspólnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi