Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Odmowa wykonania badania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie:

Czy jako diagnosta mając wszystkie uprawnienia pracując na OSKP mogę odmówić wykonania badania bez podania przyczyny.

• Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Regan55

14

• Psuj

7

• DARIO64

7

• Demart

6

Napisano
mogę odmówić wykonania badania bez podania przyczyny.

A jak myślisz osobiście Ty????? :razz:

Napisano

Wg. mnie nie możesz no bo niby dlaczego?

Musisz podac powód i to jakis konkretny

Napisano

SKP to jest zazwyczaj przedsiębiorstwo prywatne. Każdy (właściciel) może sobie wybrać klientów jakich chce obsługiwać. Tak mi się wydaje.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

np stacja czynna do 18;00 a klient pojawia się 17;59 :razz:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Każdy (właściciel) może sobie wybrać klientów jakich chce obsługiwać

A ktory to prywaciarz krzywo patrzy na$$$$$$$$$$$....i nie chce kasować?

Wskaz mi takiego bo ja nie znam!!!! :razz:

a klient pojawia się 17;59

Kiedyś miałem taką sytuację.Ile było pretensji i mamrotania!!!Oczywiscie p.własciciel

był i klienta obsłuzył!! :razz:

Napisano
A ktory to prywaciarz krzywo patrzy na$$$$$$$$$$$....i nie chce kasować?

Nie patrzymy pod tym kątem tylko czy można odmówić badania, ot bo tak...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

witam

moim skromnym zdaniem można odmówić wykonania badania, ponieważ jest to usługa,

a przecież można odmówić wykonania usługi z różnych względów.

konkurencja na tym rynku jest tak duża, że na pewno ktoś tą usługę wykona ku zadowoleniu klienta.

pozdrawiam

Napisano
Nie patrzymy pod tym kątem

Jezeli nie bierzemy tego pod uwagę to nie widzę zadnego powodu dlaczego mialbym

nie wykonać OBT itp.itd.

mogę odmówić wykonania badania bez podania przyczyny

Napisane wyraznie odmowa bez podania przyczyny-nie ma takiego uzasadnienia!!! :razz:

Napisano
np stacja czynna do 18;00 a klient pojawia się 17;59 :razz:

w normalnych krajach ludzie sie umawiaja na taka wizyte, ale u nas koles specjalnie moze przyjechac za pieć minut koniec pracy, diagnosta bedzie sie spieszył to moze przeoczy usterki. ja bym odmówił i powód jest , nikt mi nie płaci za nadgodziny a nawet jesli płaci to nadgodziny nie sa obowiazkowe

Napisano
ja bym odmówił

Andy,Ty wyraznie podajesz powód-czas!!!

Nowicjusz napisał wyraznie-odmawia wykonania OBT bez powodu!!! :razz:

Przykladowo:Ty pracujesz do 18,00.Klient jest u Ciebie ok.16,00 a Ty odmawiasz mu

wykonania OBT,nie przedstawiając klientowi powddu odmowy wyk.OBT!!! :razz:

Napisano

Wg mnie nie można odmówić wykonania badania bez podania przyczyny,bo pośrednio podlegamy pod Starostwo i co jeśli klient się poskarży?LIPA.Badanie może być P albo N

Napisano
mogę odmówić wykonania badania bez podania przyczyny.

Osobiście uważam, że tak. Żyjemy w wolnym kraju i my decydujemy o tym co robimy. Nie jesteśmy urzędnikami i nie musimy uzasadniać decyzji.

Trochę dziwne to pytanie :? Zawsze coś jest powodem, że podejmujemy taką, a nie inną, decyzję.

Napisano
bo pośrednio podlegamy pod Starostwo i co jeśli klient się poskarży

A no właśnie - co wtedy dalej? :?

Napisano

dawno temu jak zaczynałem tą "przygodę" to była wyraźna zasada może i przepis, że SKP nie może odmówić wykonania badania (jeśli nie ma podstaw do odmowy)

Podobnie jak lekarz-pomocy

policjant interwencji itd

Napisano

Odmówic mozesz ale moim zdaniem musisz podac przyczyne dlaczego. Po cześci my diagności jestesmy trakotwani jako "urzednicy" czyli musimy miec jakąś podstawe do odmowy wykonania jakies czynności okreslonej w działaniu SKP.

Napisano
"urzednicy" czyli musimy miec jakąś podstawe do odmowy wykonania jakies czynności okreslonej w działaniu SKP.

Ale przeciez OSKP moze robić wszystko/no oprócz samolotów i lodzi podwodnych/!! :razz:

Napisano
SKP to jest zazwyczaj przedsiębiorstwo prywatne. Każdy (właściciel) może sobie wybrać klientów jakich chce obsługiwać. Tak mi się wydaje.

Jest niedziela ,Psuj i rodzinka udaje się do sklepu "wielogabarytowego" :D ,a tu ochrona mówi "dzis pan panie "Psuj" nie ma tu wstępu :nook:-P .Znając Psuja dociekliwość pyta sie dlaczego itp,"właściciel panie ma taki kaprys" odpowiada ochrona -czy tak wolno i czy to zgodne z prawem??? :?:

Kiedyś ,nie wiem jak teraz zamykając SKP na dzień trzeba było zgłosić do WK?

Masz zgłoszone godziny otwarcia .Jak się to ma do kodeksów: pracy ,handlowego czy jeszcze innego -nie wiem

Napisano
Jest niedziela ,Psuj i rodzinka udaje się do sklepu "wielogabarytowego"

A jak się zagubi-to co bez niego poczniemy? :x

Napisano
,"właściciel panie ma taki kaprys" odpowiada ochrona -czy tak wolno i czy to zgodne z prawem??? :?:

No właśnie... gość mówi "ty u mnie nie kupujesz... bo nie" i co?mi się wydaje, że nic. Jeśli ktoś nie chce mi czegoś sprzedać to ja nie mogę go do tego zmusić. Tak mi się wydaje - zaznaczam, wydaje...

Napisano
Tak mi się wydaje - zaznaczam, wydaje...

Tobię się tak wydaje czy jesteś tego pewny.W przypadku TAK lub NIE to niestety dwa

rózne pojęcia!

Jesteś pewny jaka byłaby faktycznie Twoja reakcja!! :razz:

Napisano
bo pośrednio podlegamy pod Starostwo i co jeśli klient się poskarży

Taksiarz też ma koncesje od Starostwa ,a klienta nie musi zabierać jak mu nie pasi

Napisano
a klienta nie musi zabierać jak mu nie pasi

Czyli co:jak zobaczę klienta i jego fizjonomia mi nie pasi to won za bramę!

Czemu nie mozna i tak!

Napisano

Ale przecież jak klienta nie chce się obsługiwać - to można nawet wykonując przegląd zniechęcić go do przyjeżdzania na tą stację :evil:

Napisano
to można nawet wykonując przegląd zniechęcić go do przyjeżdzania na tą stację

Mozna i w ten sposób.Ale wg.mnie nie o to chodzi!! :razz: