Nowicjusz Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Mam takie pytanie: Czy jako diagnosta mając wszystkie uprawnienia pracując na OSKP mogę odmówić wykonania badania bez podania przyczyny. Cytuj
Regan55 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 mogę odmówić wykonania badania bez podania przyczyny. A jak myślisz osobiście Ty????? Cytuj
JACEK GUZ Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Wg. mnie nie możesz no bo niby dlaczego? Musisz podac powód i to jakis konkretny Cytuj
Psuj Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 SKP to jest zazwyczaj przedsiębiorstwo prywatne. Każdy (właściciel) może sobie wybrać klientów jakich chce obsługiwać. Tak mi się wydaje. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Jacdiag Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 np stacja czynna do 18;00 a klient pojawia się 17;59 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Regan55 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Każdy (właściciel) może sobie wybrać klientów jakich chce obsługiwać A ktory to prywaciarz krzywo patrzy na$$$$$$$$$$$....i nie chce kasować? Wskaz mi takiego bo ja nie znam!!!! a klient pojawia się 17;59 Kiedyś miałem taką sytuację.Ile było pretensji i mamrotania!!!Oczywiscie p.własciciel był i klienta obsłuzył!! Cytuj
Psuj Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 A ktory to prywaciarz krzywo patrzy na$$$$$$$$$$$....i nie chce kasować? Nie patrzymy pod tym kątem tylko czy można odmówić badania, ot bo tak... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
zjc Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 witam moim skromnym zdaniem można odmówić wykonania badania, ponieważ jest to usługa, a przecież można odmówić wykonania usługi z różnych względów. konkurencja na tym rynku jest tak duża, że na pewno ktoś tą usługę wykona ku zadowoleniu klienta. pozdrawiam Cytuj
Regan55 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Nie patrzymy pod tym kątem Jezeli nie bierzemy tego pod uwagę to nie widzę zadnego powodu dlaczego mialbym nie wykonać OBT itp.itd. mogę odmówić wykonania badania bez podania przyczyny Napisane wyraznie odmowa bez podania przyczyny-nie ma takiego uzasadnienia!!! Cytuj
andy68 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 np stacja czynna do 18;00 a klient pojawia się 17;59 w normalnych krajach ludzie sie umawiaja na taka wizyte, ale u nas koles specjalnie moze przyjechac za pieć minut koniec pracy, diagnosta bedzie sie spieszył to moze przeoczy usterki. ja bym odmówił i powód jest , nikt mi nie płaci za nadgodziny a nawet jesli płaci to nadgodziny nie sa obowiazkowe Cytuj
Regan55 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 ja bym odmówił Andy,Ty wyraznie podajesz powód-czas!!! Nowicjusz napisał wyraznie-odmawia wykonania OBT bez powodu!!! Przykladowo:Ty pracujesz do 18,00.Klient jest u Ciebie ok.16,00 a Ty odmawiasz mu wykonania OBT,nie przedstawiając klientowi powddu odmowy wyk.OBT!!! Cytuj
mirek.g Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Wg mnie nie można odmówić wykonania badania bez podania przyczyny,bo pośrednio podlegamy pod Starostwo i co jeśli klient się poskarży?LIPA.Badanie może być P albo N Cytuj
Jackow Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 mogę odmówić wykonania badania bez podania przyczyny. Osobiście uważam, że tak. Żyjemy w wolnym kraju i my decydujemy o tym co robimy. Nie jesteśmy urzędnikami i nie musimy uzasadniać decyzji. Trochę dziwne to pytanie Zawsze coś jest powodem, że podejmujemy taką, a nie inną, decyzję. Cytuj
Regan55 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 bo pośrednio podlegamy pod Starostwo i co jeśli klient się poskarży A no właśnie - co wtedy dalej? Cytuj
Rowan Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 dawno temu jak zaczynałem tą "przygodę" to była wyraźna zasada może i przepis, że SKP nie może odmówić wykonania badania (jeśli nie ma podstaw do odmowy) Podobnie jak lekarz-pomocy policjant interwencji itd Cytuj
luk Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Odmówic mozesz ale moim zdaniem musisz podac przyczyne dlaczego. Po cześci my diagności jestesmy trakotwani jako "urzednicy" czyli musimy miec jakąś podstawe do odmowy wykonania jakies czynności okreslonej w działaniu SKP. Cytuj
Regan55 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 "urzednicy" czyli musimy miec jakąś podstawe do odmowy wykonania jakies czynności okreslonej w działaniu SKP. Ale przeciez OSKP moze robić wszystko/no oprócz samolotów i lodzi podwodnych/!! Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 SKP to jest zazwyczaj przedsiębiorstwo prywatne. Każdy (właściciel) może sobie wybrać klientów jakich chce obsługiwać. Tak mi się wydaje. Jest niedziela ,Psuj i rodzinka udaje się do sklepu "wielogabarytowego" ,a tu ochrona mówi "dzis pan panie "Psuj" nie ma tu wstępu .Znając Psuja dociekliwość pyta sie dlaczego itp,"właściciel panie ma taki kaprys" odpowiada ochrona -czy tak wolno i czy to zgodne z prawem??? Kiedyś ,nie wiem jak teraz zamykając SKP na dzień trzeba było zgłosić do WK? Masz zgłoszone godziny otwarcia .Jak się to ma do kodeksów: pracy ,handlowego czy jeszcze innego -nie wiem Cytuj
Regan55 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Jest niedziela ,Psuj i rodzinka udaje się do sklepu "wielogabarytowego" A jak się zagubi-to co bez niego poczniemy? Cytuj
Psuj Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 ,"właściciel panie ma taki kaprys" odpowiada ochrona -czy tak wolno i czy to zgodne z prawem??? No właśnie... gość mówi "ty u mnie nie kupujesz... bo nie" i co?mi się wydaje, że nic. Jeśli ktoś nie chce mi czegoś sprzedać to ja nie mogę go do tego zmusić. Tak mi się wydaje - zaznaczam, wydaje... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Regan55 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Tak mi się wydaje - zaznaczam, wydaje... Tobię się tak wydaje czy jesteś tego pewny.W przypadku TAK lub NIE to niestety dwa rózne pojęcia! Jesteś pewny jaka byłaby faktycznie Twoja reakcja!! Cytuj
wiesław Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 bo pośrednio podlegamy pod Starostwo i co jeśli klient się poskarży Taksiarz też ma koncesje od Starostwa ,a klienta nie musi zabierać jak mu nie pasi Cytuj
Regan55 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 a klienta nie musi zabierać jak mu nie pasi Czyli co:jak zobaczę klienta i jego fizjonomia mi nie pasi to won za bramę! Czemu nie mozna i tak! Cytuj
ketiw38 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Ale przecież jak klienta nie chce się obsługiwać - to można nawet wykonując przegląd zniechęcić go do przyjeżdzania na tą stację Cytuj
Regan55 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 to można nawet wykonując przegląd zniechęcić go do przyjeżdzania na tą stację Mozna i w ten sposób.Ale wg.mnie nie o to chodzi!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi