Psuj Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 że klient co rusz pod.. la go do WK? No to trzeba wykonać badanie okresowe od A do Z. Jeśli są odpowiednie dokumenty, jest auto to i badanie będzie. Takie badanie trawa około 45 minut i zazwyczaj kończy się wynikiem negatywnym lub zatrzymanym dowodem (nie w tej sytuacji) Co do konkretnej sytuacji: Konkretnie klient chce okresowe i twierdzi ,że zgubił dowód. 1) identyfikację pojazdu, w tym:a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi w: – karcie pojazdu dla pojazdu zarejestrowanego, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 18 czerwca 2014 r. w sprawie centralnej ewidencji pojazdów (Dz. U. poz. 816), Więc karta, dane z cepiku, robimy badanie, punkt po punkcie z wykazem i kończymy wynikiem negatywnym. Kasujemy 98 złotych od klienta, dajemy paragon i życzymy szerokiej drogi Cytuj
Psuj Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 Diagnosta jako poważna osoba nie może sobie pozwolić na niegrzeczne lub złośliwe zachowanie wobec klienta, ale na zachowanie dokładnie zgodne z prawem juz tak Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 . Kasujemy 98 złotych od klienta, dajemy paragon i życzymy szerokiej drogi Ja byłbym bardziej powściągliwy odnośnie ceny za badanie-na razie wiemy ,że jest klient,nie ma DR,a jeszcze nie wiemy co to za pojazd. Cytuj
Psuj Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 Ja byłbym bardziej powściągliwy odnośnie ceny za badanie Domyślnie przyjąłem, że do 3,5t. Cytuj
blakop Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 No właśnie - wynik N, czyli pojazd NIE JEST DOPUSZCZONY do ruchu, względnie NIE SPEŁNIA warunków technicznych, aa jednocześnie życzycie szerokiej drogi? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 aa jednocześnie życzycie szerokiej drogi? Jak się "nawali" z rozpaczy to musi być szeroka.... Cytuj
adam1501 Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 czyli pojazd NIE JEST DOPUSZCZONY do ruchu Co nie zmienia stanu rzeczy, że klient może nim dalej pojechać. My nie policja i nie mamy prawa zatrzymać komuś pojazdu. Cytuj
megalex Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 Żeby było śmieszniej, ów klient jest min.czynnym diagnostą.... Cytuj
aboz Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 To przynajmniej będzie wiedział za co dostanie negatywa I tu powstaje pytanie. Czym żeś się owemu jegomościu naraził, że Cię tak nie lubi? Zwłaszcza, że również jest diagnostą. Cytuj
rurek777 Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 a jak dok. będą i pojazd sprawny to co Cytuj
aboz Napisano 31 Marzec 2016 Napisano 31 Marzec 2016 Parafrazując znane powiedzonko "dajcie mi pojazd, a znajdę na niego paragraf" Cytuj
Demart Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Odświeżę temat. Koledzy potrzebuję porady. Mianowicie klient kupił auto, stwierdził że auto to złom i poszedł do sądu. W sądzie sprawę przegrał i się odwołał. Następnie przyjechał do nas na badanie gdzie dostał wynik N i zatrzymanie PC. Teraz chce przyjechać z biegłym sądowym, który ma sprawdzić auto. Jak wiadomo bez wpisu do rejestru badania nie można nam wykonać więc na pewno będzie chciał okresowe. I pytanie czy mamy obowiązek wpuścić biegłego na stację i czy możemy odmówić wykonania badania ze względu na obecność osoby trzeciej? Prosił bym o radę najlepiej podpartą przepisami. Z góry dzięki. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Jeśli Ci zależy, aby gość w badaniu nie uczestniczył, to wystarczy tabliczka z informacją kto podczas badania może przebywać na stanowisku kontrolnym,,, Cytuj
Skobel Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Na stanowisku kontrolnym obowiązują przepisy BHP, więc wystarczy wyznaczyć miejsce oczekiwania klienta z osobami towarzyszącymi i po sprawie. Cytuj
Demart Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 A są jakieś paragrafy na to że mogę im odmówić wstępu na stanowisko kontrolne? Cytuj
Jacdiag Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 mogę im odmówić wstępu a w czym problem klient kupił auto' date=' [b']stwierdził[/b] że auto to złom dostał wynik N on stwierdził, że to złom, a i diagnosta to potwierdził N-ką to następna N-ka nie powinna w tym przypadku mieć znaczenia Cytuj
Paprock Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Ja sprawa śmierdzi to żadnych dobrych uczynków, żadnych świadków w tym biegłych. W myśl zasady "cokolwiek zrobisz/powiesz może zostać wykorzystane przeciwko tobie". Jakoś tak z amerykańskich filmów to znam. Cytuj
Demart Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 W myśl zasady "cokolwiek zrobisz/powiesz może zostać wykorzystane przeciwko tobie". Różnie to jest już byli u mnie i było pytanie dlaczego zadymienie wyszło N jak nie przekraczało wartości z WT. Tylko że biegły miał stare przepisy i nie wiedział że jak na TZ są niższe to te się bierze. Później w sądzie może być czemu tak, a nie tak więc po co mi to potrzebne. Zamiast latać po sądach wole sobie pić. Cytuj
DARIO64 Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Teraz chce przyjechać z biegłym sądowym, Jeżeli sąd wystawi pismo na waszą stację to udostępnisz , a jak nie to twoja wolna wola czy ich wpuścisz . A na gębę to ja mogę powiedzieć że jestem prezydentem . Cytuj
Demart Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Jeżeli sąd wystawi pismo na waszą stację to udostępnisz Tak tylko że oni chcą kolejne badanie okresowe. Czy mogę im odmówić? Ewentualnie wykonać bez patrzenia na ręce? Cytuj
DARIO64 Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Czy mogę im odmówić? Nie możesz. Możesz za godzinę wykonać to co dostałeś na PW ? Cytuj
michal_k Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 Czy mogę im odmówić? Art. 138. Kto, zajmując się zawodowo świadczeniem usług, żąda i pobiera za świadczenie zapłatę wyższą od obowiązującej albo umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia świadczenia, do którego jest obowiązany, podlega karze grzywny. Nie wiem, czy odmowa wykonania badania mogłaby się zawierać w powyższym art. z kodeksu wykroczeń. Ewentualnie wykonać bez patrzenia na ręce? Jak najbardziej. Poinformowałbym klienta, że ze względów bezpieczeństwa lub organizacyjnych nie może "patrzeć na ręce" i niech zdecyduje, czy zamawia "usługę". Cytuj
adam1501 Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 A czego przepraszam boi się diagnosta? Klient przyjechał na OBT, to je wykonuję. Życzy sobie wydruki z przyrządów, to je otrzymuje, lub ewentualnie wyniki do zaświadczenia i po sprawie. Na tej podstawie otrzymuje wynik BT i diagnosta ma sen spokojny. Tylko że biegły miał stare przepisy i nie wiedział że jak na TZ są niższe to te się bierze. Później w sądzie może być czemu tak, a nie tak więc po co mi to potrzebne. W trakcie BT, jak są obiekcje, to się podpierasz odpowiednimi paragrafami i nikt nie będzie Cię ciągał po sądach. Chyba, że masz problemy z prawidłowym wykonywaniem czynności i nie potrafisz się odnieść do swoich wyników pomiarów. Cytuj
cortez76 Napisano 1 Październik 2016 Napisano 1 Październik 2016 Chyba, że masz problemy z prawidłowym wykonywaniem czynności i nie potrafisz się odnieść do swoich wyników pomiarów. Takie właśnie odniosłem wrażenie czytając posty , że kolega Demart nie jest pewny swoich umiejętności dlatego kombinuje jak uniknąć badania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi