Skocz do zawartości

Odmowa wykonania badania

Nowicjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu nie mozna i tak!

Kodeks wykroczeń

Art. 138. Kto, zajmując się zawodowo świadczeniem usług, żąda i pobiera za świadczenie zapłatę wyższą od obowiązującej albo umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia świadczenia, do którego jest obowiązany,

podlega karze grzywny. 8)

Art. 135. Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,

podlega karze grzywny.

• Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Regan55

14

• Psuj

7

• DARIO64

7

• Demart

6

w 1971r.Ostatnia zmiana 20 09 2008

Art. 153. § 1. Kto w nienależącym do niego lesie:

1) wydobywa żywicę lub sok brzozowy, obrywa szyszki, zdziera korę, nacina drzewo lub w inny sposób je uszkadza,

2) zbiera mech lub ściółkę,

3) zbiera gałęzie, korę, wióry, trawę, wrzos, szyszki lub zioła albo zdziera darń,

4) zbiera grzyby lub owoce leśne w miejscach, w których jest to zabronione, albo sposobem niedozwolonym,

podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

:shock:8/

"śmieszny" ten kodeks wykroczeń ;)

4) zbiera grzyby lub owoce leśne w miejscach, w których jest to zabronione, albo sposobem niedozwolonym,

np. przy użyciu grabii przewraca 5 m2 mchu bo znalazł jednego grzybka i szuka następnych :razz:

Moze jednak wie co robi,widząc "wypociny"przekladkowe!!!! :razz:
No może, ale jeżeli wszystko jest ok, rzeczoznawca, faktura od mechanika, który dokonał przekładki, homo na prawą i lewą stronę, to ja jako klient gdzie mam jechać? Czy tak samo właściciel może zabronić przeglądów np. przyczepę?

No może, ale jeżeli wszystko jest ok, rzeczoznawca, faktura od mechanika, który dokonał przekładki, homo na prawą i lewą stronę
A na jakiej podstawie stwierdzasz że kierownica była z prawej???? :evil::evil: Czy auta z Japonii tez tak sprawdzasz ???? Miałem BMW z angli i tam jeżdziła z kierownicą po lewej / udowodnione / czy również mam wymagać opini rzeczoznawcy????Biegniesz pod górkę i to na własne życzenie :shock::shock: Ty masz określić stan pojazdu a nie jego dokumentację chyba że twoja wiedza jest taka że musisz się opierać na decyzji rzeczoznawcy :cool::cool: w tedy to przepraszam :razz:

No może, ale jeżeli wszystko jest ok, rzeczoznawca, faktura od mechanika, który dokonał przekładki, homo na prawą i lewą stronę
A na jakiej podstawie stwierdzasz że kierownica była z prawej???? :evil::evil: Czy auta z Japonii tez tak sprawdzasz ???? Miałem BMW z angli i tam jeżdziła z kierownicą po lewej / udowodnione / czy również mam wymagać opini rzeczoznawcy????Biegniesz pod górkę i to na własne życzenie :shock::shock: Ty masz określić stan pojazdu a nie jego dokumentację chyba że twoja wiedza jest taka że musisz się opierać na decyzji rzeczoznawcy :cool::cool: w tedy to przepraszam :razz:
Ja o niebie , ty o chlebie.Ja się pytam z pozycji klienta. Czy klient pojawiający się na stacji pojazdem przerobionym z Anglii na przegląd może usłyszeć- "nie proszę pana nie wykonujemy przeglądu takich aut bo właściciel nam zabronił" Klient może dostać N może P ale moim zdaniem nie powinien usłyszeć takiej odpowiedzi. pozdr.

wersja A

Odpowiedź na str. 2 SKP POZNAŃ - w sumie jasno na temat i bez dyskusji.

wersja B

Jak patrze na stan Pańskiego auta to proszę by wezwał Pan karetkę bo mdleje a na badanie proszę podjechać do kolegi , he he he :-P

• 2 weeks later...

Apropo Anglików u nas w PAbianicach jest tylko jedna stacja która robi przeglądy w anglikach a reszta odmawia a tych stacji w samych pabianicach jest około 7-8 i wszyscy maja to w .......

Apropo Anglików u nas w PAbianicach jest tylko jedna stacja która robi przeglądy w anglikach a reszta odmawia a tych stacji w samych pabianicach jest około 7-8 i wszyscy maja to w .......

Ja też odmawiam :D

Jak jest Anglik to przerobiony to tylko zrobie jak będzie przerobiony przez salon + do tego dokumenty że pojazd spełnia warunki dla ruchu prawostronnego :D na 100 % tego nie dostanie za duże koszty :D:D:D:D

• 6 years later...

Witam.

Czy można odmówić wykonania badania , gdy diagnosta pozostaje w sporze / sądowym/ z klientem i wie , że klient co rusz pod.. la go do WK? Konkretnie klient chce okresowe i twierdzi ,że zgubił dowód.

Nie może odmówić, choć z drugiej strony nie można kogoś zmusić do pracy.

Jeżeli klient chce wykonać badanie okresowe i przedstawia do tego odpowiednie dokumenty to dlaczego tego nie wykonać?