Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Opłata za badanie TAXI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odświeżę temat ponieważ u nas na stacji też pojawiła się dyskusja na ten temat.

Czy osoby wcześniej wypowiadające się nadal kasują dodatkową opłatę za OBT pojazdu z adnotacją w DR TAXI?

Wg rozporządzenia w sprawie zakresu i sposobu... Par. 2 pkt.1 ust. 4 mówi, że w zakres OBT wchodzi sprawdzenie dodatkowych warunków dla pojazdów określonych w paragrafach 17-22, 38-42 i 52, natomiast TAXI znajduje się pod nr 24, podobnie jest z nauką jazdy oraz uprzywilejowanymi.

Powyższe świadczy o tym, że DBT TAXI nie wchodzi w skład OBT, co za tym idzie brak opłaty...

Co Wy na to?

• Odpowiedzi 216
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Paprock

22

• k.o.zak

19

• cezary

15

• JANUSZ60

15

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Zawsze przy okresowym kasuję dodatkowo za TAXI, L, UPRZYWILEJOWANIE I CZYNNOŚCI NA DRODZE...

Ze strony klientów na dzisiaj brak sprzeciwów.

Cały ten system zaburza mi jednak wpis VAT i kombinuję jakby tu cyklicznie i za VAT kasować. :x

Tak, wiem że zdania są podzielone, że opinie są różne.

Napisano
Zawsze przy okresowym kasuję dodatkowo za TAXI, L, UPRZYWILEJOWANIE I CZYNNOŚCI NA DRODZE...
robię identycznie.
Napisano

Rozumiem, że w takim razie za każdym razem wykonujecie OBT jak i DBT?

Napisano

- no tak, tak to w zaświadczeniu i rejestrze wygląda: [Rodzaj badania, czynności: okresowe, dodatkowe]

• 2 weeks later...
Napisano

Ze strony klientów na dzisiaj brak sprzeciwów.

Cały ten system zaburza mi jednak wpis VAT i kombinuję jakby tu cyklicznie i za VAT kasować. :x

Tak, wiem że zdania są podzielone, że opinie są różne.

Niestety to są badania dodatkowe nowy wpis w rejestrze Dla mnie to głupota ale niestety dodatkowe i dodatkowe i dodatkowe i okresowe i dodatkowe . I zaświadczenia do każdego.

Napisano

a nigdy w życiu, od zawsze piszę obt plus jakieś tam dodatkowe pod jedną pozycją, kasa na jednym rachunku :-D

no chyba,że chcesz,żeby szef myślał, o zrobił 20 badań ( dam mu premię ;D) ,a w rzeczywistości zrobiłeś 10 :mrgreen:

Napisano

A jak zaczniesz pobierać opłatę ewidencyjna od każdego badania ?

Napisano

Niektórzy mają płacone za badanie więc wszystko robią osobno aby więcej zarobić i się wykazać.

Napisano
a nigdy w życiu, od zawsze piszę obt plus jakieś tam dodatkowe pod jedną pozycją, kasa na jednym rachunku :-D

no chyba,że chcesz,żeby szef myślał, o zrobił 20 badań ( dam mu premię ;D) ,a w rzeczywistości zrobiłeś 10 :mrgreen:

A ja odwrotnie - zawsze piszę oddzielnie dodatkowe i oddzielnie okresowe ( wyjątek - badanie na zmiany). Dla czego ? Bo jak kiedyś tam ministerstwo lub TDT wyda interpretację, że nie należy robić łącznie z okresowym to zawsze mogę powiedzieć, że o takie badanie wnioskował właściciel pojazdu.

Napisano
zawsze piszę oddzielnie dodatkowe i oddzielnie okresowe

ale w obt wpisujesz, że warunki dla jakiegoś tam dodatkowego pojazd spełnia?, no chyba że nie spełnia to wtedy z obt N, a z dodatkowego co?

Napisano

Ja ZK robię na oddzielnych badaniach.

Nie ma badania okresowe+dodatkowe, czy odwrotnie. Jest okresowe albo dodatkowe.

Robię dodatkowe ZK a po nim okresowe z nowymi parametrami z P bez wpisu w dowód.

Napisano

8/ zaś się splątałem!

Że jak, że jedno badanie na dwóch wpisach? A skąd taka interpretacja 'pozmianowego' badania?

To jest jedno badanie, dodatkowe badanie o określonym zakresie i robi sie pod jednym wpisem w rejestrze. A na dodatek popiera sie li tylko 82 złote.

Reszta to naciągane i kasa i interpretacje! :x

Napisano
po nim okresowe z nowymi parametrami z P bez wpisu w dowód

Nasuwa się pytanie - dlaczego wynik P skoro parametry z DR niezgodne (bo pojazd po zmianach, a dane porównujesz z DR, a nie z zaświadczeniem z badania dodatkowego - literalnie) oraz dlaczego nie wpisujesz w DR skoro wynik P? :cool:

Napisano
To jest jedno badanie, dodatkowe badanie o określonym zakresie i robi sie pod jednym wpisem w rejestrze. A na dodatek popiera sie li tylko 82 złote.

Reszta to naciągane i kasa i interpretacje!

3. W przypadku dodatkowego badania technicznego pojazdu po zmianie rodzaju, przeznaczenia lub masy pojazdu, dla

których zgodnie z ustawą następuje zmiana terminu kolejnego okresowego badania technicznego pojazdu, uprawniony

diagnosta określa termin następnego okresowego badania technicznego pojazdu.

jak zmiana terminu to dwa badania - obt i bd, kasa za obydwa

Napisano

W życiu! Nawet jakby tam były trzy zakresy, cztery zakresy plus mycie nadwozia, to na podstawie tabeli opłat za to badanie są przyporzadkowane konkretne pieniądze. Reszta to cudawianko-naciąganki!

I co ma zmiana terminu do pieniędzy/zakresu?

Napisano

Paprock,

Ty wiesz lepiej, tak tylko napomknąłem, jak do 2015 robiłem zk, to kasowałem za oba :D

Napisano
jak zmiana terminu to dwa badania

Nic podobnego. Przepis dotyczy sytuacji kiedy należy skrócić badanie okresowe, a nie je wykonać.

Napisano

michal_k,

ok. tak naprawdę nie mój problem (pskp) ale może innych to coś nauczy

Napisano
Ty wiesz lepiej, tak tylko napomknąłem, jak do 2015 robiłem zk, to kasowałem za oba

- nie że lepiej, tylko tak stanowią przepisy. Jest zdwojony zakres/robota, a zubożały zarobek/kwota.

Też umiem zrobić tak aby pobrać dobre pieniadze, ale mam świadomość, że przeginam, że naciagam. :x

Napisano

Tak mnie nauczono, tak wytłumaczono i tak działam. Pobieram 82+98 z racji wykonanego zakresu pracy.

Wpis w dowód i pobranie opłaty następuje po adnotacjach WK.

WK nie ma z tym problemu, choć nie próbowałem robić bez OBT.

Napisano

Za ten zakres jest przyporzadkowana kwota w tabeli opłat, a nie że każdy sobie rzepkę skrobie!

Pora najwyższa zmienic mentora.

Napisano

ot i rzeczywistość, jeden tak nauczony i kasuje a drugi że to naciąganie, Boże, jeszcze trochę do emerytury jak to przetrzymać ;)

Napisano

Pora najwyższa zmienic mentora.

Na razie staram się dowiedzieć jak najwięcej, choć to wcale nie ułatwia sprawy. I rzeczy, które po kursie były oczywiste po lekturze forum stają się co najmniej godne dyskusji.

Sporym autorytetem na forum jest kolega michal_k, dla niego znów ktoś bodaj z Krakowa, mądry człowiek, z którego jedną tezą się nie zgadza, choć w świetle prawa spadkowego zapewne jest uzasadniona... Choć muszę przyznać, że słabo wygląda autorytet autorytetu, który jest pracownikiem WK może i wyższego szczebla ale mocy sprawczej nad przepisami to on nie ma :( Coś jak nasz miejscowy szefo WK - przynajmniej z racji stanowiska. Diagnosta raczej nie powoła się na taki autorytet w sprawach istotnych. No bo co? On z małopolski, pan z łódzkiego i co? Nie ma naczelników WK bliżej? Może jakiś miejscowy?

Ja korzystam z doświadczenia starszych kolegów na miejscu i Was na forum, a także z patronatu ITS, gdzie kilka osób również służy radą i pomocą paragrafów "od ręki".

Oczywiście odpowiedzialności za mnie nie weźmie nikt z dobrze radzących.

Może jesienne szkolenia coś rozwieją. Choć zapewne w przypadku stosowania cennika będą się pokrywały z moją (droższą) praktyką.

http://www.patronat.pl/Cennik_badan/pdf/20130325_naliczanie_oplat_za_badania_techniczne_pojazdow.pdf