marbie Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Jak robicie okresowe, a w aucie jest hak, ale bez wpisu, to co robicie? 1. Osobno najpierw dodatkowe hak i wydruk? 2. Okresowe + dodatkowe hak i zaświadczenie wraz zokresówką? Mimo tego, że miejsce w DR na pieczęć jest i stemplujemy. Jak wy to robicie? Cytuj
Marek1 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Jak robicie okresowe, a w aucie jest hak, ale bez wpisu, to co robicie?1. Osobno najpierw dodatkowe hak i wydruk? 2. Okresowe + dodatkowe hak i zaświadczenie wraz zokresówką? Mimo tego, że miejsce w DR na pieczęć jest i stemplujemy. Jak wy to robicie? Tak żeby było dobrze Najpierw przegląd na hak i wydruk. Potem okresowe i wpis do DR. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Tak żeby było dobrze Najpierw przegląd na hak i wydruk. Potem okresowe i wpis do DR. Tylko czy tak jest dobrze ??? Przecież nie wpisu w DR ,, Hak" Cytuj
marbie Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Napisano 5 Styczeń 2012 Tylko czy tak jest dobrze ??? Przecież nie wpisu w DR ,, Hak" Przecież i tak to dodatkowe badanie decyduje o tym wpisie. A chyba lepsze to niż okresowe z hakiem na jednym zaświadczeniu a tu pobrana OE. Cytuj
Marek1 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Tak żeby było dobrze Najpierw przegląd na hak i wydruk. Potem okresowe i wpis do DR. Tylko czy tak jest dobrze ??? Przecież nie wpisu w DR ,, Hak" Można to dodatkowe wykonać z okresowym a wpisu w DR dalej nie ma. Bardziej chodzi o CEP. OBT idzie do CEPa z adnotacją "Z" a jednocześnie pobrana jest opłata. Tymczasem to "Z" dotyczy DBT a nie OBT więc bardziej nie wiem czy tu jest dobrze. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Bardziej obawiałbym się, iż mając pieczątkę w DR z ważnym OBT klien może nie wpisać haka ,,, Cytuj
marbie Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Napisano 5 Styczeń 2012 Bardziej obawiałbym się, iż mając pieczątkę w DR z ważnym OBT klien może nie wpisać haka ,,, i tak co roku dodatkowe za 35 zł. czemu nie? Cytuj
luk Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 i tak co roku dodatkowe za 35 zł. czemu nie? To moze inaczej N i 35 zł To na pewno pojedzie Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Dlatego ja daję P na zaświadczeniu w uwagach brak wpisu hak, a po wpisaniu haka dopiero pieczątka i pobranie korektą OE ,,, Cytuj
tom23t Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Jak robicie okresowe, a w aucie jest hak, ale bez wpisu, to co robicie?1. Osobno najpierw dodatkowe hak i wydruk? 2. Okresowe + dodatkowe hak i zaświadczenie wraz zokresówką? Mimo tego, że miejsce w DR na pieczęć jest i stemplujemy. Jak wy to robicie? Nigdzie nie ma zapisane, że jeżeli jest zamontowany hak to ma być też wpis w dowodzie rej. W PoRD jest zapis że ZESPÓŁ pojazdów może się PORUSZAĆ gdy jest wpis w dowodzie "HAK". Można zaproponować klientowi dodatkowe badanie na HAK. Jeśli się zgodzi to DODATKOWE, które może być na jednym zaświadczeniu z okresowym. A najlepiej zrobić najpierw okresowe z pieczątką do dowodu a następnie dodatkowe na HAK (zaświadczenie) i wysłać klienta do wydziału po wpis HAK. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 A najlepiej zrobić najpierw okresowe z pieczątką do dowodu a następnie dodatkowe na HAK (zaświadczenie) i wysłać klienta do wydziału po wpis HAK. Że niby zamontowano hak w dwie minuty ? , też tak można ,,, [ Dodano: 05-01-2012, 19:29 ] Nigdzie nie ma zapisane, że jeżeli jest zamontowany hak to ma być też wpis w dowodzie rej Jednak jest niezgodność danych zawartych w DR ze stanem faktycznym, nie ? Cytuj
dany18 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Miałem takie pytanie opisowe na egzaminie, robimy OBT i pieczątka w dowodzie i DBT na hak i zaświadczenie do WK gdzie w dowodzie wpiszą adnotacje "HAK" Cytuj
ketiw38 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Może to nie jest dobrze, ale ja robie okresowe plus dodatkowe hak - wydaje zaświadczenie z pozytywnym wynikiem badania oraz,to że pojazd jest przystosowny do ciągnięcia przyczepy. Bez pbrania cepik i bez pieczątki w DR. Klient udaje się po wpis hak do urzędu (ma podstawę - zaświadczenie) i wraca do mnie po pieczątkę i wpis do DR oraz ja pobieram Cepa. Wszyscy są zadowolenie. tak mnie nauczono Cytuj
mirek.g Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Ależ Wy komplikujecie sobie życie,przyjeżdża na OBT z zamontowanym Hakiem bez wpisu w DR,robię OBT+dodatkowe hak,zaświadczenie P,klient "ciśnie" do WK po wpis i wraca po pieczątkę na SKP. Cytuj
zbych1916 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Tylko że jak jest wynik badania P to trzeba pieczątkę do dowodu wbić, zaświadczenie to chyba w 2 przypadkach, wiadomo że tak jak robisz jest w jakiś sposób "dupochronem" ale czy jest do końca zgodny z przepisami ??? Sam nie wiem Dowiemy się pewnie dopiero jak będzie jakiś wypadek ( oby nie ) auta z przyczepą, pozytywnym badaniem i zaświadczeniem na hak. Cytuj
ketiw38 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 To nie jest problem - problem zacznie się jak bedzie miał pozytywne badanie piecztkę w DR i brak wpisu HAK Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Panowie a może najbezpieczniej dla nas to robimy BD na hak,klient idzie po wpis do dowodu do WK,a później do nas na OBT Cytuj
Regan55 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Panowie a może najbezpieczniej dla nas to robimy BD na hak, I na tą okoliczność wystawiamy zaświadczenie...A resztę to juz dopisałes Ty... Cytuj
zbych1916 Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Te leśne dziadki w ministerstwie już dawno powinny do każdego DzU czy rozporządzenia wydawać dokładną instrukcję jak postępować w podobnych sytuacjach, czasu mają dużo a przynajmniej coś dobrego by zrobili, może jakby się zastanawiali nad instrukcją to przepisy by jasne i zrozumiałe napisali Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Może to nie jest dobrze, ale ja robie okresowe plus dodatkowe hak - wydaje zaświadczenie z pozytywnym wynikiem badania oraz,to że pojazd jest przystosowny do ciągnięcia przyczepy. Bez pbrania cepik i bez pieczątki w DR. Klient udaje się po wpis hak do urzędu (ma podstawę - zaświadczenie) i wraca do mnie po pieczątkę i wpis do DR oraz ja pobieram Cepa. Wszyscy są zadowolenie. tak mnie nauczono Postepuje identycznie Cytuj
Marek1 Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Dowiemy się pewnie dopiero jak będzie jakiś wypadek ( oby nie ) auta z przyczepą, pozytywnym badaniem i zaświadczeniem na hak. Ma 30 dni na zgłoszenie się do WK po wpis, w tym czasie może już ciągnąć przyczepy. [ Dodano: 06-01-2012, 11:58 ] wraca do mnie po pieczątkę Postepuje identycznie Tylko że brak prawnej wykładni do uzasadnienia takiego postępowania. Cytuj
Nowicjusz Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 To nie jest problem - problem zacznie się jak bedzie miał pozytywne badanie piecztkę w DR i brak wpisu HAK Z tym HAKIEM to ale żeście namotali co Jeden to lepiej W każdym bądź razie ja tak z tego wychodzę 1 - Robie OBT + DB na HAK razem ale wystawiam tylko zaświadczenie i na zaświadczeniu wpisuje - Pojazd przystosowany do Ciągnięcia przyczepy (HAK) i zaznaczam okresowe na rok - gościu gna do WK po wpis HAKA w DR a jak WK mu wpisze to wraca do mnie po wpis W DR ważnego przeglądu + OE -- i w ten sposób diagnosta jest pewny że to już Klienta sprawa jak nie wbije w DR Cytuj
Regan55 Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 1 - Robie OBT + DB na HAK razem ale wystawiam tylko zaświadczenie i na zaświadczeniu wpisuje - Pojazd przystosowany do Ciągnięcia przyczepy (HAK) i zaznaczam okresowe na rok - gościu gna do WK po wpis HAKA w DR a jak WK mu wpisze to wraca do mnie po wpis W DR ważnego przeglądu + OE -- i w ten sposób diagnosta jest pewny że to już Klienta sprawa jak nie wbije w DR I amen...... Cytuj
zbych1916 Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 w tym czasie może już ciągnąć przyczepy no z tym to się nie zgodzę 4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego 1 - Robie OBT + DB na HAK razem ale wystawiam tylko zaświadczenie i na zaświadczeniu wpisuje - Pojazd przystosowany do Ciągnięcia przyczepy (HAK) i zaznaczam okresowe na rok - gościu gna do WK po wpis HAKA w DR a jak WK mu wpisze to wraca do mnie po wpis W DR ważnego przeglądu + OE -- i w ten sposób diagnosta jest pewny że to już Klienta sprawa jak nie wbije w DR jest to najzdrowsze rozwiązanie dla diagnosty i klienta ale ja mimo wszystko mam wątpliwości S.K.P-POZNAŃ napisał/a:ketiw38 napisał/a: wraca do mnie po pieczątkę Postepuje identycznie Tylko że brak prawnej wykładni do uzasadnienia takiego postępowania. _________________ tu się zgadzam najbardziej pasuje mi to rozwiązanie Miałem takie pytanie opisowe na egzaminie, robimy OBT i pieczątka w dowodzie i DBT na hak i zaświadczenie do WK gdzie w dowodzie wpiszą adnotacje "HAK" tylko jeszcze informacja dla klienta że ciągnąć przyczepy może jak będzie miał wpis Hak w DR Cytuj
Marek1 Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 w tym czasie może już ciągnąć przyczepy no z tym to się nie zgodzę 4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego Trafna uwaga Więc tym bardziej nie ma co uzależniać wpisu NTOBT do DR od wpisu Hak jeżeli bez tego wpisu i tak pojazd nie jest dopuszczony do holowania przyczepy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi