Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pomóżcie, klient w Grand Scenic zmienił liczbę miejsc. Było 5 jest 7 -wszystko oryginał w fabrycznych punktach mocowań. Jakie badanie zrobić? Tylko dodatkowe z opisem ?

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• blakop

8

• Marek1

6

• Psuj

5

• michal_k

4

Napisano

Bez Pana G - klient może to zrobić sam - opis , zdięcia i do WK zmienić ilość miejsc - zakładam,że są w oryginalnych punktach

Napisano
Tylko dodatkowe z opisem ?

Jeśli skasujesz go też za okresowe, a zyskałby termin - możesz zrobić okresowe+dodatkowe.

Napisano

A dlaczego chcecie robić zmiany konstrukcyjne ? Brak zmiany rodzaju pojazdu, nic nie przerabiane , tylko założone oryg. fotele i pasy.

Napisano
A dlaczego chcecie robić zmiany konstrukcyjne ?

A dołożenie foteli to nie zmiana????

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
A dlaczego chcecie robić zmiany konstrukcyjne ? Brak zmiany rodzaju pojazdu, nic nie przerabiane , tylko założone oryg. fotele i pasy.

O Matko !!!!

Napisano
O Matko !!!!

I Córko !!!!

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Nie" matko i córko" , tylko panie z WK twierdzą, że to nie zmiany i chcą zwykłe dodatkowe?

[ Dodano: 15-04-2014, 18:20 ]

A klient z "buzią", że chcę go na 180 zyli skroić.

Napisano
że to nie zmiany i chcą zwykłe dodatkowe?

A na zmiany to jest jaki dodatkowe? Porąbane? Zachodzi zmiana danych w DR i na tą okolicznośc robimy badanie dodatkowe po zmianach, koszt 180 zł...

Napisano

6.7 - w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę

danych w dowodzie rejestracyjnym

82,00 zł

Zmianie uległa ilość miejsc.

Napisano
Nie" matko i córko" , tylko panie z WK twierdzą, że to nie zmiany i chcą zwykłe dodatkowe?

Wg tych Pań to jakie te zwykłe dodatkowe?

Napisano
Nie" matko i córko" , tylko panie z WK twierdzą, że to nie zmiany i chcą zwykłe dodatkowe

Coś to nie tak - to że po zmianach - tak to nazwał ustawodawca - opis i cała reszt u nas obowiązkowa - 82 - nie wpływa na termin badania

Napisano
Nie" matko i córko" , tylko panie z WK twierdzą, że to nie zmiany i chcą zwykłe dodatkowe

Coś to nie tak - to że po zmianach - tak to nazwał ustawodawca - opis i cała reszt u nas obowiązkowa - 82 - nie wpływa na termin badania

U nas tak samo.

Napisano

U nas tak samo.

Czyli wyraźnie wymieniony w tym badaniu zakres badania okresowego robicie za friko? :

(...) obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych, w sposób określony dla okresowego badania technicznego pojazdu, oraz zakres czynności określonych w pkt 1–2 działu I załącznika nr 2 do rozporządzenia, a także ustalenie nieznanych lub nowych danych technicznych pojazdu, podczas przeprowadzania badania technicznego pojazdu (...)

Napisano

Panie i panie, a te panie to co, dodatek interpretacyjny do cennika i zakresu, który jasno i wyraźnie nakazuje zakres jak dla okresowego badania,

ale jak ktoś woli 82 niż 180 to jego sprawa.

Po mojemu wykonanie zakresu równa się pobrana opłata i z tego badania może między innymi nastąpić zmiana terminu następnego okresowego badania.

Napisano
jak ktoś woli 82 niż 180 to jego sprawa.

Ja wolę wydać 82 niż 180 :P:x

Napisano
i z tego badania może między innymi nastąpić zmiana terminu następnego okresowego badania.

Wykonanie badania okresowego zawsze kończy się wyznaczeniem TNBO co odróżnia BO od wszystkich innych badań poza badaniem na ADR i BUS 100.

Napisano
Wykonanie badania okresowego zawsze kończy się wyznaczeniem TNBO co odróżnia BO od wszystkich innych badań poza badaniem na ADR i BUS 100.

- oraz poza badaniem dodatkowym, o którym tu mowa:

3. W przypadku dodatkowego badania technicznego pojazdu po zmianie rodzaju, przeznaczenia lub masy pojazdu, dla których zgodnie z ustawą następuje zmiana terminu kolejnego okresowego badania technicznego pojazdu, uprawniony diagnosta określa termin następnego okresowego badania technicznego pojazdu.
Napisano
o którym tu mowa:

3. W przypadku dodatkowego badania technicznego pojazdu po zmianie rodzaju, przeznaczenia lub masy pojazdu, dla których zgodnie z ustawą następuje zmiana terminu kolejnego okresowego badania technicznego pojazdu, uprawniony diagnosta określa termin następnego okresowego badania technicznego pojazdu.

Tu mowa właśnie o badaniu dodatkowym po zmianach konstrukcyjnych bo te wymienione przypadki to właśnie takie zmiany.

Napisano

Kolego megalex - mogę wiedzieć w którym to rejonie kraju "panie som takie mondre", a równocześnie Diagnosta tak "cieńki" (no przepraszam, za szczerość, ale...), że nie wie co to są zmiany konstrukcyjne?? (podstawowe bym powiedział) :shock:

No badanie dodatkowe - owszem... Ale co to znaczy samo? Samo bez okresowego? Czy samo bez opisu zmian???

:razz:

Napisano

Każdy jest " cienki " , bo uczy się człowiek przez całe życie. Co do badania to rozumiem , że konstrukcyjne , ale chyba bez oświadczenia o przebudowie , bo takowej nie ma.

Po to jest forum, by pytać.

Napisano
bo uczy się człowiek przez całe życie.

Słusznie,

ale chyba bez oświadczenia o przebudowie , bo takowej nie ma

Nie chyba a na pewno.