Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ale chyba bez oświadczenia o przebudowie , bo takowej nie ma.

Bez oświadczenia o zmianie rodzaju pojazdu, bo przebudowa nastąpiła, ale bez zmiany rodzaju...

• 6 months later...
  • Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• blakop

8

• Marek1

6

• Psuj

5

• michal_k

4

Napisano

Wiecie co to wszystko jest jakieś wariactwo. Mam podobna sytuacje z Galaxy. O jakich zmianach mówicie? Auto oryginalnie przystosowane do 7 foteli, zarejestrowane na 6. Mam 7 foteli, z oryginalnymi pasami, zagłówkami, w mocowaniach foteli oryginalnych. Chcę zarejestrować na 7 i mam zrobić zmiany??? jakie się pytam. kto wystawi kwity skoro żadnych zmian się nie robi. Który diagnosta poświadczy nieprawdę, że takowe zmiany miały miejsce??? przecież żadnych nie ma. Jestem w stanie zrozumieć dodatkowe badania celem ustalenia danych ale nie zmiany bo to dla mnie bez sensu.

Podpowiedzcie czy to ja jestem "nie teges"? czy coś nie tak kojarzę ? wtedy jest uczciwie i TANIEJ bo nie potrzeba okresowego.

Napisano
Auto oryginalnie przystosowane do 7 foteli, zarejestrowane na 6. Mam 7 foteli

No to wymontuj jeden fotel i masz bez zmian konstrukcyjnych i tak uczciwie, że bardziej już nie można :)

Napisano

Taka odpowiedź to raczej nic nie wnosi. Wstawienie fotela do oryginalnych mocowań nie jest żadną zmianą konstrukcyjną. Niestety w Polsce wszystko jest możliwe.

Napisano
Auto oryginalnie przystosowane do 7 foteli, zarejestrowane na 6

Niestety takie mamy przepisy, że domontowanie jednego fotela powoduje niezgodność stanu faktycznego z DR i trzeba przeprowadzić zmiany konstrukcyjne. Czasami w zagranicznych DR widuje się zapis: S1=5-7, ale nasze przepisy nie przewidują takiej opcji zapisu.

Napisano
Czasami w zagranicznych DR widuje się zapis: S1=5-7
i w adnotacjach, bynajmniej w niemieckim jest adnotacja S1-max 7. Dlaczego u nas nie można? Bo instrukcja nie przewiduje jak zapełnić 2 (dwie)) strony adnotacji urzędowych :razz: a może urzędnicy są za mało kreatywni? :x - przepraszam tych kreatywnych.
Napisano
Wstawienie fotela do oryginalnych mocowań nie jest żadną zmianą konstrukcyjną.

W/g Polskich przepisów jest. Mało tego - w nieoryginalne mocowania nie możesz wstawić fotela, również w/g przepisów...

Napisano
Niestety takie mamy przepisy, że domontowanie jednego fotela powoduje niezgodność stanu faktycznego z DR i trzeba przeprowadzić zmiany konstrukcyjne.

Oprócz przepisów są jeszcze ludzie,

znam WK które w sprowadzonych busach wpisują 3 miejsca (bez zmian konstrukcyjnych), pomimo iż w niemieckich dokumentach (nie wiedzieć czemu) widnieje 2 ,,,

Napisano
znam WK które w sprowadzonych busach wpisują 3 miejsca (bez zmian konstrukcyjnych), pomimo iż w niemieckich dokumentach (nie wiedzieć czemu) widnieje 2 ,,,

Też takie znam, ale dzieje się to tylko w przypadku aut sprowadzonych podczas wykonywania badanie po raz pierwszy.

Napisano

Ja tylko przypomnę co obejmuje BT potocznie zwane badaniem po zmianach konstrukcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem treści pogrubionej

w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym,
Dołożenie siedzeń i pasów w oryginalne punkty mocowań mieści się w tym zakresie, więc nie ma tematu.
Napisano

A ja tylko dodam, że zgodnie z przepisami te montowane pasy bezpieczenstwa i siedzenia zintegrowane z pasmi, nie mogą być częsciami używanymi . :cool:

Zabroniony jest powtórny montaż takich części pojazdu.

Napisano
zgodnie z przepisami te montowane pasy bezpieczenstwa i siedzenia zintegrowane z pasmi, nie mogą być częsciami używanymi .

Używanymi w momencie montażu, a nie badania - dodajmy :cool:

Napisano

cytat: JANUSZA60 (Oprócz przepisów są jeszcze ludzie,

znam WK które w sprowadzonych busach wpisują 3 miejsca (bez zmian konstrukcyjnych), pomimo iż w niemieckich dokumentach (nie wiedzieć czemu) widnieje 2 )

Podobnie jest z przyczepami ciężarowymi jak właściciel chce przerobić na rolniczą ,jeden WK przyjmuje to jako Błędy PRL-u a inny woła zmiany pomimo że ta przyczepa jest rolniczą od nowości tylko była źle sklasyfikowana [/i]

Napisano
znam WK które w sprowadzonych busach wpisują 3 miejsca (bez zmian konstrukcyjnych), pomimo iż w niemieckich dokumentach (nie wiedzieć czemu) widnieje 2 )

też znam taki WK :)
Napisano

też znam taki WK :)

Jesteś wielki :) Jak to zrobiłeś??

[ Dodano: 21-10-2014, 21:39 ]

Napisano
Jesteś wielki :) Jak to zrobiłeś??
a tak :D
znam WK które w sprowadzonych busach wpisują 3 miejsca (bez zmian konstrukcyjnych)' date=' pomimo iż w niemieckich dokumentach (nie wiedzieć czemu) widnieje 2 ) [/quote']
Napisano

Ale oryginał brzmi tak

Napisano
Używanymi w momencie montażu, a nie badania - dodajmy :cool:

Badanie ma potwierdzić prawidłowość montażu, więc w tym również, czy ta część nie jest częścią motowaną powtórnie. :-P

Rzecz jasna, w momencie montażu! :ok

Napisano

W niemieckich Briefach liczba miejsc jest często umowna i wynosi tyle, a tyle w zależności co czytać - "suche" rubryki czy adnotacje... Szkoda, że o tym nie pamiętacie.

Napisano
Szkoda, że o tym nie pamiętacie.

Jeśli sugerujesz, że WK które mam namyśli o tym pamiętają, to się mylisz ,,,

Napisano
Jeśli sugerujesz, że WK które mam namyśli o tym pamiętają, to się mylisz ,,,

Sugeruję, że większość SKP o tym nie pamięta niestety... :?

Napisano

Witam, podepne się w tym temacie.

Klient ma Lublina zarejestrowanego na 3 osoby (Blaszak jedna bryła) Data pierwszej rejestracji chyba 1999 lub 2000. Stan faktyczny 3 fotele w kabinie, przegroda, trzy dwuosobowe fabryczne ławki boczne w przestrzeni ciężarowej. Chce aby było zarejestrowane na 9 osób. Zagłębiłem się w przepisy i nie znalazłem żadnych przeciwskazań na forum było kilka tematów o ławkach bocznych w Lublinie, lecz nie rozwiały moich wątpliwości do końca. Czy coś może pominąłem? W części ciężąrowej gdzie są ławki występują drzwi boczne z oknem z prawej, z lewej szyba, z tyłu drzwi z szybami. Chcę zrobić okresowe + zmiana konstrukcyjna. I zastanawia mnie podrodzaj pojazdu:

-ciężarowo-osobowy (na logikę mi pasuje)

-typ furgon podany jest w warunkach technicznym przewidzianych dla samochodu ciężarowego przeznaczonego do przewozu osób.

Napisano

To że ławki bokiem w tym roczniku to pewnie nie problem. Pytanie co z kwestią przewozu pasażerów w części ładunkowej??

Napisano

O fakturze za "nowe" ławki nie wspominając... :x dokumentacji zdjęciowej również...ja to widzę raczej jako niezgodność danych zawartych w DR ze stanem faktycznym, bo takie pojazdy wychodziły z fabryki...komuś pasowało zrobić z tego 3 osobowy pojazd, ale wrócić do stanu poprzedniego zgodnie z przepisami może się nie dać...

Napisano

No to też jest pytanie - kto kiedy i jak te ławki zamontował i czemu wcześniej ich nie uwzględniono?

O fakturze za "nowe" ławki nie wspominając...

Aczkolwiek to też całkowicie bezpodstawne, więc... :?