Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry Państwu.

Mam pytanie dotyczące anulowania badania w Patronacie. Czy jest to możliwe a jeśli tak, to jak to zrobić. Nigdy czegoś takiego nie robiłem a dziś rano, przypadkowo jakoś kliknąłem podczas korekty i mam 2 badania tego samego pojazdu. Za merytoryczne podpowiedzi będę baaardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Napisano

Nie masz możliwości usunięcia zapisanego badania, jedyne co możesz zrobić to wyiksować wszystkie pola i odpowiednio opisać w adnotacjach.

Napisano

Niestety oba wysłałem. Ale zobaczyłem to dopiero, gdy ponownie wszedłem w pełny rejestr badań w patronacie.

Napisano

Jak to ostatnia pozycja by była, to śmiało można wykasować. :x

Napisano

Podpowiecie, jak to zrobić w patronacie? To jest cały czas ostatnia pozycja w rejestrze.

Napisano
śmiało można wykasować

W wersji 10... była opcja usunięcia wszystkich badań w danym dniu, po aktualizacji do 11-tki i wyżej nie ma takiej możliwości.

Napisano

W aplikacjach, z którymi miałem do czynienia ostatnie pozycja zawsze bez problemu się usuwała. Bez różnicy, czy to był ostatni wpis do rejestru, czy faktura. [Popraw] / [usuń] = [Enter]

Napisano
W aplikacjach, z którymi miałem do czynienia ostatnie pozycja zawsze bez problemu się usuwała

Ale nie w Patronacie.

Napisano
Podpowiecie, jak to zrobić w patronacie? To jest cały czas ostatnia pozycja w rejestrze

Jak nie można z pozycji operatora, to pilnie telefonowałbym do programistów. Jak to ostatnie pozycja, w dodatku zdublowana pozycja, to nie powinni robić żadnych problemów.

Albo czekać na klienta i na to ostatnie badanie nadpisać inne dane!

Napisano
na to ostatnie badanie nadpisać inne dane!

Zły pomysł, badanie po korekcie zostanie przypisane do pojazdu wpisanego pierwotnie.

Napisano
Zły pomysł,

Kiedy to ostatnio robiłeś, jesteś pewien, że się nie da ?

Napisano

Na razie w tym zdublowanym badaniu wpisałem, że badanie anulowano z powodu pomyłki itd. itp. i że badanie tego pojazdu jest pozycje wcześniej pod numerem takim i takim... Bo chyba nic się nie da z tym zrobić.

Napisano
Ale tam są dwa badania pierwotne.

Przypisane do tego samego pojazdu, najbezpieczniej wyiksować pola, zrobić opis i zostawić bez kombinacji.

Napisano

No i tak zostaw. Dla pewności wydrukuj sobie i w segregator na wieki.

Chociaż znając siebie, to bym rzeźbił. Nawet poniósł koszt i we własnym aucie dane do rejestracji ustalił dodatkowym (nadpisanym) badaniem. Tak z czystej ciekawości. ;-)

Napisano
najbezpieczniej wyiksować pola

Które pola?

Jak wyiksujesz wszystkie pla to cepik tego nie zassie a pasowało by to zrobić tak aby i w cepiku było poprawione.

Napisano
Które pola?
wynik "Bez oceny" i wyiksowane pole TNBT. CEP powinien przyjąć jako BT przerwane.
Napisano

Wpisałem już wcześniej w wyniku badania iksy, tak samo w tnbt. I jest chyba ok.

Napisano

Tak przy okazji się zapytam:

czy w obecnym stanie prawnym istnieje jakiś przepis zabraniający usunięcie (anulowanie) badania technicznego z rejestru.

Napisano
w obecnym stanie prawnym

Oczywiste omyłki zastępujemy poprawnymi danymi i wystawiamy zaświadczenie,,,

Napisano
czy w obecnym stanie prawnym istnieje jakiś przepis zabraniający usunięcie (anulowanie) badania technicznego z rejestru.

- przecież jak usunie się dobrze, to nikt się nie dowie, więc co i po co mocować w prawie?

Nie ma, nie było, usunięte, skasowane, zatarte, zamataczone i po sprawie. ;-)