Skocz do zawartości

Badania pojazdów koncernu VW i dodatkowe obowiązki dla SKP ...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zerknijcie - a być może już to widzieliście ?
Dodatkowe obowiązki podczas BTP, dodatkowe sprawozdania :-)

Strona VW: http://info.volkswagen.com/pl/pl/home?tab=check-own-car
Operacji nie idzie zautomatyzować, będzie trzeba sobie poklikać troszkę na stronach producenta.

18.05.2018_11_39.jpg

• Piwo 1

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Pierwszy raz na oczy widzę i chyba będę musiał zaczekać na jakieś wytyczne z macierzystego WK.

Napisano

To schodzi już w dół, więc i Ty pewnikiem to dostaniesz.

Może wchodzić w grę wystawienie stosownego zaświadczenia itp. - w zależności od "upodobań" nadzoru ... A że co kraj to obyczaj - spodziewam się wielu "interpretacji" :-(

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Napisano

Zapowiada się ciekawie, nie wspominając o możliwościach wkręcenia niektórych silników do pełnego wydatku pompy. ?

Napisano

Ministerstwo ma chyba dostęp do CEP - może by sami sobie to posprawdzali - sugeruję oczywiście by było to działanie "nieodpłatne".

Napisano

Ciekawe czy w takim przypadku N na OBT i po dostarczeniu zaświadczenia z serwisu o dokonanej naprawie P.?

Napisano

Zjawisk déjà vu nie miewam raczej, lecz coś mi podpowiada, że była już podobna akcja i spełzła na niczym jak mnie pamięć nie myli. :x

Napisano

Ale tam nie a informacji, żeby dawać N, tylko informować klienta i prowadzić statystyki.

Napisano
1 godzinę temu, blakop napisał:

żeby dawać N, tylko informować klienta i prowadzić statystyki.

dokładnie

Napisano
7 godzin temu, Norbert Jezierski napisał:

Dodatkowe obowiązki podczas BTP, dodatkowe sprawozdania

Czyżby nadgorliwcy z WK już to rozsyłali po stacjach?

Proponuję odpowiedź o podanie podstawy prawnej i pytanie o pokrycie kosztów.

Napisano

Popieram Michała

Od pewnego czasu widzę, że zamiast przepisami prawa rządy sprawuje się dekretami ( jak za cara).
W przypadku otrzymania takiego pisma proponuję wysłać zapytanie:
W związku z otrzymanym pismem nr............. sprawdziliśmy wszystkie przepisy dotyczące badań technicznych pojazdów i:
1. Nie znaleźliśmy podstawy prawnej do wykonania przedmiotowego sprawdzenia pojazdu,
2. Wszelkie informacje na temat akcji naprawczych w myśl znanym nam przepisom powinien przekazywać Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
3. Nie znaleźliśmy podstawy prawnej dla sprawozdań z SKP dotyczących akcji naprawczych,
4. Nie znaleźliśmy podstawy prawnej dla sprawozdań organu nadzorującego SKP dotyczących akcji naprawczych,
W związku z powyższym prosimy o wskazanie podstaw prawnych dla w/w wymogów, wzorów dokumentów sprawozdań o których mowa powyższym piśmie oraz źródła finansowania na potrzeby powyższej sprawozdawczości.
Wyrażam zgodę na kopiowanie wykorzystanie i powielanie w całości lub w części.

• Lubię 3
Napisano
14 godzin temu, michal_k napisał:

Czyżby nadgorliwcy z WK już to rozsyłali po stacjach? 

Tak, oczywiście.

48 minut temu, markes30 napisał:

Od pewnego czasu widzę, że zamiast przepisami prawa rządy sprawuje się dekretami ( jak za cara).
W przypadku otrzymania takiego pisma proponuję wysłać zapytanie:

Jak myślisz, Markes, ile diagnostów / eskapów zdecyduje się na taki (słuszny w moim mniemaniu) krok ?
(to było pytanie retoryczne, spoko :-))

Napisano
6 minut temu, Norbert Jezierski napisał:

, ile diagnostów

mam inne pytanie, ilu diagnostów w ogóle zareaguje na takie pismo, w moim mniemaniu 99,99 %, nadmienię, że ja nie dostałem takiej powiastki a jak dostanę to ją oleję.

Napisano

Chcesz nam powiedzieć, że znajdziesz się w tym 0,01% ? Jak długo ?  :D
(przepraszam, to nie sarkazm, to wyczucie polskiej rzeczywistości)

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Norbert Jezierski napisał:

Jak myślisz, Markes, ile diagnostów / eskapów zdecyduje się na taki (słuszny w moim mniemaniu) krok ?

SKP .......??? Zależy od nadzoru, ale WK powinny masowo wysyłać takie zapytania do MI zanim zaczną rozsyłać te bzdury po stacjach !!!

Edytowane przez markes30
  • Piwo 1
Napisano

Ok, pobiegłem dalej i pomyślałem o stacjach, Ty mówisz o WK ...
Oczywiście - powtórzę - masz rację. Tylko - co z tego ? Co dalej ? Znów - po mojemu większość jednostek nadzoru sceduje to niżej, do nadzorowanych stacji, bez jakiejkolwiek reakcji obronnej przed takimi "dekretami" ...

• Lubię 1

Napisano
1 godzinę temu, cezary napisał:

ilu diagnostów w ogóle zareaguje na takie pismo, w moim mniemaniu 99,99 %

nie zareaguje, (w poprzednim moim poście nieco nie dopisałem i mgła pojawić się dwuznaczność), powtórzę, zareaguje i dostosuje się może  0,01%, inni dopiero jak będą przepisy narzucały taką powinność.

Napisano

Ministerstwo Infrastruktury "ZALECA", podczas przeprowadzania czynności wchodzących w zakres okresowego badania technicznego, wykonanie następujących czynności:

Zalecają ale nie wymagają, tyle w temacie.

Napisano

właśnie przed chwilą robiłem Tiguan-a :-D , sprawdzam zadymienie a klient mówi do mnie Panie to ten co oszukuje, ja na to a skąd Pan wie :-D

ano, dostałem pismo z serwisu żeby przyjechać na akcje naprawczą, i co był Pan, byłem ale nie chciałem żeby mi wgrali nowego softa ,ponieważ zużycie paliwa wzrasta .

I co z tego ze Ministerstwo zaleca program naprawczy jak i tak wieku ludzi nie pojedzie :razz:.

• Lubię 1
Napisano
1 godzinę temu, Norbert Jezierski napisał:

Znów - po mojemu większość jednostek nadzoru sceduje to niżej, do nadzorowanych stacji, bez jakiejkolwiek reakcji obronnej przed takimi "dekretami"

Tyle, że nadzorowi też wciskają dodatkową sprawozdawczość bez podstawy prawnej i finansowania.  Sądzę, że we wspólnym interesie WK i SKP jest pozbycie się tego kukułczego jaja. W kupie siła.

Napisano

Należy jeszcze dodać, że pismo nie zostało "doręczone" do WK. Zostało jedynie zamieszczone na tzw. "Informacjach dla Starostw", na które nie ma obowiązku w ogóle zaglądać.

• Piwo 3
Napisano
1 godzinę temu, michal_k napisał:

Zostało jedynie zamieszczone na tzw. "Informacjach dla Starostw", na które nie ma obowiązku w ogóle zaglądać.

i już wszystko wiadomo ?

Napisano

Już to widzę jak diagności będą to wykonywać, nie ma podstaw prawnych jak napisał Markes30

Napisano

Powiesz NIE jak dostaniesz odpowiednie pismo z WK z 'prosba', aby to robic?
Tu, na forum, to my mozemy sobie popisac - co to zrobimy, lub czego to nie zrobimy. Ale jest jeszcze proza zycia, a tam niewiele jest osob, ktore bedzie stac na powiedzenie NIE, nie oszukujmy sie...

Sent from my Passport using Tapatalk

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.