DIAGNOSTA__ Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Witam mam takie pytanko czy można przerobić samochód ciężarowy sprowadzony z Niemiec na samochód specjalny. W tłumaczeniu jest to pojazd ciężarowy wywrotka z urządzeniem załadowczym. A posiada zamontowany pług śnieżny i żuraw załadowczy ( dokumenty dozorowe na żuraw są w trakcie załatwiania ). Pytanko jest takie czy można go zarejestrować jako samochód specjalny przeznaczenie oczyszczanie dróg. Mam dylemat tego typu bo wydaje mi się że samochody specjalne nie mają ładowności a klient chce przewozić na nim towar i ciągnąć przyczepę czy to sie nie gryzie ze sobą? Cytuj
Psuj Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Jeżeli miałby być rodzaj specjalny - przeznaczenie zimowego utrzymania dróg, to musi być bez żurawia z pługiem i nie z paką a ze zbiornikiem na piasek i rozrzutnikiem (piaskarka potocznie) W tej chwili to jest samochód ciężarowy podrodzaj skrzynia/żuraw. Pług niczego nie zmienia, a klient chce się wyłgać od podatku drogowego. Cytuj
DIAGNOSTA__ Napisano 9 Luty 2010 Autor Napisano 9 Luty 2010 Dzięki kolego za pomoc a tak na marginesie to jak jest z tymi ładownościami dla specjalnych? Cytuj
blakop Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Już sama definicja w PoRD jak najbardziej przewiduje możliwość posiadania ładowności przez pojazd specjalny (w przeciwieństwie do poprzednie obowiązującej definicji), przy czym ładowność ta musi być wykorzystana do wypełniania specjalnej funkcji, do jakiej jest przeznaczony pojazd. Polewaczka ma ładowność - wodę którą przewozi do polewania ulic, a to polowanie jest jej specjalną funkcją decydująca o rodzaju i przeznaczeniu - analogicznie ma się pisakraka itp. Cytuj
DARIO64 Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 pisakraka Dobre I stąd się biorą babole w DR Nie ma ludzi nieomylnych a do tego kiedy jest wskazany pośpiech mogę dożucić to: - w drodze do WC. Cytuj
blakop Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 Hehe - momencik - forum to forum - w pracy na pewne rzeczy zwraca się więcej uwagi... czepiaki jedne Wy Cytuj
jarolud Napisano 11 Luty 2010 Napisano 11 Luty 2010 czepiaki Czepiaki (Atelinae) – podrodzina małp szerokonosych z rodziny czepiakowatych, dawniej włączana do rodziny płaksowatych (Cebidae). Blisko spokrewnione z wyjcami, od których są znacznie smuklejsze. Cytuj
blakop Napisano 11 Luty 2010 Napisano 11 Luty 2010 Czepiaki (Atelinae) – podrodzina małp szerokonosych z rodziny czepiakowatych, dawniej włączana do rodziny płaksowatych (Cebidae). Blisko spokrewnione z wyjcami, od których są znacznie smuklejsze. :D Dokładnie o to mi chodziło! Cytuj
bogusław Napisano 11 Luty 2010 Napisano 11 Luty 2010 a pisakraka już na stałe wejdzie do słownikowego kanonu diagnostów Cytuj
Regan55 Napisano 11 Luty 2010 Napisano 11 Luty 2010 w pracy na pewne rzeczy zwraca się więcej uwagi No,no komu jak komu Blakop ale Tobie....!!!! Cytuj
paweldkomornik Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 A jak załatwić zmianę z ciężarowego na specjalny konkretnie chodzi o śmieciarkę oraz o samochód z urządzeniem bramowym do kontenerów Cytuj
TOSPOL Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 Śmieciarka jest samochodem cizarowym z przeznaczeniem - wywóz śmieci. Cytuj
bohdang Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 Jak to jak? Oddać auto do przebudowy w uprawnionej firmie. Uzyskać opinię rzeczoznawcy po przebudowie i pojechać na badanie po zmianach na uprawnioną SKP. Ot i wsio! Oczywiście nie śmieciarkę, bo nie jest ona zaliczona do specjalnych. Cytuj
Jacdiag Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 A jak załatwić zmianę z ciężarowego na specjalny konkretnie chodzi o śmieciarkę oraz o samochód z urządzeniem bramowym do kontenerów ale bardziej konkretnie pewnie chodzi o kasę Dz. U. Nr 192 poz. 1878 Załącznik nr 4 06 samochód ciężarowy 99 inny 306 przewóz kontenerów 06 samochód ciężarowy 99 inny 308 wywóz śmieci innej możliwości nie ma dodano 16:15 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach Dz. U. Nr 192 poz. 1878 zastąpione przez tekst jednolity Dz.U. 2007 nr 137 poz. 968 Status aktu prawnego: obowiązujący Data ogłoszenia: 2007-07-31 Data wydania: 2007-07-06 http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20071370968 ps. cytowany fragment jest identyczny w obu Dzu Cytuj
paweldkomornik Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 przepraszam może trochę nieprecyzyjnie zapytałem chodzi o to że w dowodzie jednej śmieciarki mam samochód specjalny a w drugiej ciężarowy podobnie z samochodem z urządzeniem bramowym do kontenerów. Chyba że pomyliłem wpis specjalny z specjalistyczny ale w tej chwili nie mam dostępu do dowodu rejestracyjnego. Tak jak ktoś wspomniał chodzi o kasę z podatku drogowego i niech nikt mi nie mówi że śmieciarka to samochód ciężarowy bo na podstawie wyroku sądowego zdaje się a Bielsko Białej odzyskałem podatek Od Urzędu Miasta za trzy lata wstecz, bo również twierdzili że śmieciarka to sam. ciężarowy Cytuj
blakop Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 Pojazdy służące do wywozu śmieci SĄ POJAZDAMI CIĘŻAROWYMI - tylko i wyłącznie, a zwolnienie z podatku następuje z powodu ich przeznaczenia właśnie. Tylko samochody zarejestrowane jako specjalne przed marcem 2001 roku jako specjalne (w kontekście śmieciarek) mogą mieć pozostawiony taki wpis - po tym terminie zawsze będzie pojazdem ciężarowym. Cytuj
paweldkomornik Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 Dziękuję koledze za rzeczową odpowiedź proszę jeszcze tylko jakie przepisy to regulują i co zmieniło sposób wpisywania w dowodzie rej z specjalnego na ciężarowy Cytuj
TOSPOL Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 Dz. U. Nr. 137 Poz. 968. Klasyfikacja pojazdów. Cytuj
blakop Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 Cytat: Dz. U. Nr 192 poz. 1878 Załącznik nr 4 06 samochód ciężarowy 99 inny 306 przewóz kontenerów 06 samochód ciężarowy 99 inny 308 wywóz śmieci Już padło. Proszę sprawdzić sobie w LEXie poprzedzający go Dz.U. - obowiązywał od 21, lub 26 marca 2001 roku. Od tego momentu obowiązuje w tej kwestii obecna klasyfikacja. Cytuj
paweldkomornik Napisano 15 Luty 2010 Napisano 15 Luty 2010 dobrze dziękuję a co jeśli ten samochód był zarejestrowany jako ciężarowy przed 2001 rokiem a moim zdaniem powinien jako specjalny czy można to jakoś sprostować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi