Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
że oprucz tego ceny powinny miec przełożenie na nakład pracy i na poniesione koszty na wykonanie BT?

Ja wszystko Danielu rozumiem a czy teraz nie ponosisz kosztów za wykonanie Badań i inaczej je wykonujesz ,a koszty za urządzenia

• Odpowiedzi 327
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• danielg539

27

• JANUSZ60

21

• biker100

21

• aboz

21

Napisano

Teraz na podstawową przyjeżdża klient i rzuca stówkę, a ty musisz mieć zapas złotówek, jak zmieni się cena to zaczną przyjeżdżać z drobnymi, na początku przed badaniem trzeba będzie uprzedzać o zmianie cennika, niektórzy mają tylko stówkę i koniec, nie jeden będzie zdziwiony.

Napisano
a ty musisz mieć zapas złotówek,

O jtam o jatm zamiast reszty dasz mu bryloczek :-P

Napisano

Popieram zdanie Daniela. Jesteście tak zapatrzeni na własne podwórko, że nie widzicie ni i nie stać Was na obiektywizm... Jasne - niech najlepiej badanie 5000 tysięcy kosztuje...

Nie wiem - W nie macie własnych samochodów?? Nie płacicie za badania?? No tak - zapomniałem - diagnosta ma takie kokosy, że parę stów w tą czy w tą to mu wisi...

Ja oczywiście jestem za nowelizacją cennika, ale niektóre z tych pozycji jak Daniel wspomniał są nieprzemyślane i tyle.

Napisano
Ja wszystko Danielu rozumiem a czy teraz nie ponosisz kosztów za wykonanie Badań i inaczej je wykonujesz ,a koszty za urządzenia

Chodzi mi o to aby opłata za BT była proporcjonalna do nakładu pracy diagnosty i do poniesionych kosztów przez SKP.

Może ktoś z Was może mi wyjasnić dlaczego OBT przyczepy o DMC 18 t ma kosztować tyle samo co OBT cięzarówki o DMC 18t?

W OBT przyczepy zakres czynności jest o wiele mniejszy niż w przypadku samochodu ciężarowego.

W przyczepie nie sprawdzamy: ustawienia i światłości światel, poziomu hałasu, toksyczniości spalin, sygnału dźwiękowego, działania ogrzewania i wentylacji, działania spryskiwaczy i wycieraczek i paru jeszcze innych rzeczy

Napisano
Ja oczywiście jestem za nowelizacją cennika, ale niektóre z tych pozycji jak Daniel wspomniał są nieprzemyślane i tyle.

Zgadza się Blakopie i to jest jak narazie propozycja i można ją wjakiś sposób poprawić omówić tak ja uważam

Nie płacicie za badania?? No tak - zapomniałem - diagnosta ma takie kokosy, że parę stów w tą czy w tą to mu wisi...

Po pewnie sam rarytas :P

Napisano

Od czegoś trzeba zacząć, czy przejdzie w tej formie wątpię, najważniejsze że coś zaczyna się dziać, a tak swoją drogą, czytając wypowiedzi diagnostów, można dojść do wniosku, że albo większość jest na prowizji albo się łudzimy, że jak szef będzie miał większy zysk to i nam da zarobić.

Napisano

Należy też pamiętać o jednym - nagła terapia szokowa cennika skończy się rozrostem szarej strefy - no nie czarujmy się...

Napisano
niektórzy mają tylko stówkę i koniec

u nas klienci przyzwyczaili się do płatności kartą, pół zdrowia :cool:

Napisano
W OBT przyczepy zakres czynności jest o wiele mniejszy niż w przypadku samochodu ciężarowego.

a zakres czynności przy samochodzie ciężarowym ( i specjalnym lub autobusie) 2-osiowym, 3-osiowym, 4-osiowym (itd...) też jest zdecydowanie różny ... :!:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
a zakres czynności przy samochodzie ciężarowym ( i specjalnym lub autobusie) 2-osiowym, 3-osiowym, 4-osiowym (itd...) też jest zdecydowanie różny ...

Zgadza się. Dlatego lepiej by było podzielić samochody ciężarowe i przyczepy na te o DMC do i powyżej 18t, bo zwykle do 18 t pojazdy mają 2 osie a te pow. 18 t 3 lub 4 osie.

Napisano

zwykle niekoniecznie :!:

wolę podział na liczbę osi niezależnie od DMC

np taki VW ma DMC 3,5 T

ChomikImage.aspx?k=1381081&t=634650901466958392&id=782920495&vid=1438240699&loc=PL

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
niekoniecznie

dlatego napisałem

zwykle
a nie zawsze.
Napisano
Należy też pamiętać o jednym - nagła terapia szokowa cennika skończy się rozrostem szarej strefy - no nie czarujmy się...

Szara strefa w badaniach technicznych :shock:

Ciekawe na czym miałoby to polegać, "na giełdzie podbiją za 50zł" :x

Napisano
Szara strefa w badaniach technicznych :shock:

Wczoraj się urodziłeś??

Już nie wspomnę o powrocie do lewych pieczątek (a ostatnio naprawdę ten proceder zanikał), a w bardziej legalnym wydaniu jeszcze większe gratisy, wojna o klienta itd...

Napisano
Już nie wspomnę o powrocie do lewych pieczątek

Być może już się to dzieje, skoro wszyscy narzekamy na brak klienta ,,,

a pojazdów ciągle przybywa ,,,

Napisano

Eeee - jakoś tak patrzę też na swoje podwórko, ile kiedyś w WK wykrywano lewych wisów, ile teraz. Nie mówię, że się nie zdarza, ale skala różnicy jest ogromna... Chociaż kto wie... Może teraz faktycznie lepiej podrabiają...

Napisano

Bo teraz skanują DR z ważnym bt, kolorowa drukarka, trochę zabawy i po kłopocie,bez sprawdzenia w programie do bt nie ma możliwość weryfikacji. :razz:

Dobrze że Cep ruszył

Napisano
Dobrze że Cep ruszył

Taaaa? Czyli jak przyjeżdża do Ciebie na stację gość, to masz możliwość weryfikacji w bazie CEP, czy poprzedni wpis jest OK gdy budzi Twoją wątpliwość? To zazdroszczę, bo na dzień dzisiejszy nawet WK tego nie mają :x

Napisano

Z cep-em to chodziło mi o organy ścigania ;-) Mi jak na razie to nic do tego

Jak mi się pieczątką nie podoba to szukam u wujka Google stacji,dzwonię i pytam, jeszcze się nie spotkałem z odmową pomocy, nikt nie lubi jak mu pieczątki podrabiają

Napisano
Dobrze że Cep ruszył

Taaaa? Czyli jak przyjeżdża do Ciebie na stację gość, to masz możliwość weryfikacji w bazie CEP, czy poprzedni wpis jest OK gdy budzi Twoją wątpliwość? To zazdroszczę, bo na dzień dzisiejszy nawet WK tego nie mają :x

Nasz ma i podejrzewam, że większość ma, bo tak to miało być zorganizowane. Policja w radiowozach też ma, taki proceder w obecnych czasach ma krótkie nogi.

Napisano
Nasz ma

Wasz WK ma wgląd do rejestrów badań wysyłanych przez SKP do CEP? Jesteś o tym przekonany?

Napisano
Teraz na skp musisz mieć stertę złotówek a będziesz musiał mieć sterty bilonu w pełnym zakresie

I to liczenie tego bilonu może człowieka porządnie wk....ć przy otwieraniu i zamykaniu raportu kasowego :razz:

:roll: to znaczy że panie w sklepie spożywczym są zaradniejsze od Ciebie ?

one sobie świetnie dają z tym rade ....

ehhh ... nie dogodzi

Napisano
Dobrze że Cep ruszył

Blakop kolega pisze o Cepie, nie o cepiku ;)

Hm żniwa może..... :) cały świat wariuje, to pory roku też