Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
23 minuty temu, cezary napisał:

@IVVO wszystkich pojazdów z całej Polski nie zdoła przebadać 

Wystarczy że dobre DMC określi i naciski resztę jakoś się przepchnie:-). Dziś wszystko co powyżej trzech osi na pierwszą rejestrację wysyłam do @IVVO?. Ja się poddaję...zamykam ten burdel i idę pić??

Napisano
14 godzin temu, duchu napisał:

zamiast występować o odstępstwo wystarczyło dokupić odpowiedni ciągnik / naczepę.W tej formie jest to przekręt i tyle

brakuje mi słów aby to wytłumaczyć krótko ale aby jasno było . przy załadowaniu naczepy do max ładowności grozi przeciążenie osi ciągnika . mając odstępstwo na naciski osi w ciągniku to ryzyko  przeciążenia osi już jest mniejsze , znikome. 3 osiowy ciągnik niewiele ratuje sytuacje gdyż dodatkowa oś zabiera dużo miejsca kosztem zbiorników paliwa , zbiornika Ad blue , często zbiornik oleju hydraulicznego , zwiększa MW . "podwójna" tylna oś daje nam grupę osi , w której  każda pojedyncza ma mniejszy nacisk niż byłaby pojedynczą . techniczne konstrukcyjne naciski będą takie same jak w ciągniku 2 osiowym .

Napisano
2 minuty temu, piter1973 napisał:

"podwójna" tylna oś daje nam grupę osi , w której  każda pojedyncza ma mniejszy nacisk niż byłaby pojedynczą . techniczne konstrukcyjne naciski będą takie same jak w ciągniku 2 osiowym .

coooo?  czytasz / myślisz nad tym ci piszesz? krótko ,chłopie ten sam ciągnik , który po tej kombinacji dostał odstępstwo  juto będzie ciagał patelnie , chłodnie itd, ale przepraszam , przecież  zadeklarował maszyny...

Napisano
2 minuty temu, duchu napisał:

czytasz / myślisz nad tym ci piszesz?

tak , jestem świadomy tego co napisalem .

3 minuty temu, duchu napisał:

juto będzie ciagał patelnie , chłodnie

i co z tego ?  jeśli uważasz ,że zrobiłem "przekręt " , jako prawny obywatel , powinieneś  to zgłosić do odpowiednich służb . za bezpodstawne oskarżanie także jest paragraf .może tak wytłumaczę - ciągnik siodłowy nie może być " pomocą drogową " . ale ciągnik siodłowy z odstępstwem może ciągnąć naczepę , której pierwotny ciągnik uległ awarii / kolizji .za moment wróci ten sam ciągnik z naczepą podwoziową i zabierze niepodzielny ładunek - uszkodzony ciągnik siodłowy ( ewent w odwrotnej kolejności ).  analogicznie  - ciągnik z ważnym badaniem ADR może ciągnąc neutralne ładunki .

konczę tę dyskusję bo sie profesorski wywód robi a są większe zmartwienia .

Napisano (edytowane)

czyli rozumiem ze CS z odstępstwem może być pomocą?  Ten twój "  niepodzielny ładunek - uszkodzony ciągnik siodłowy" jest aż tak ciężki  że z odstepstwem trzeba po niego jechać? Wiesz ile waży CS?

" jako prawny obywatel " - prawy obywatel

ADR w to nie mieszaj - słaby argument.

Edytowane przez duchu
Napisano

Odstępstwo od warunków technicznych a poruszanie się od takim pojazdem po drodze to dwie rożne sprawy .

Napisano

Bardzo chciałbym poznać te dwie różne sprawy. Może Wy coś ustaliliście, ale ja w rozumnym czytaniu jestem słaby. Tak, wiem, że temat o przyczepie jest, ale czy dałoby się zamieścić jakieś przykłady "drogowe", przykłady obrazujące sprawę? A jak wiadomo na drodze obowiązują masy rzeczywiste.

Dziękuję.

:

Napisano

z ustawy PoRD

Art. 67. [Odstępstwo od warunków technicznych; hamulec pojazdu zaprzęgowego]

1. Minister właściwy do spraw transportu może w indywidualnych, uzasadnionych przypadkach zezwolić na odstępstwo od warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać pojazdy.

2. Rada powiatu może wprowadzić obowiązek wyposażenia pojazdów zaprzęgowych w hamulec uruchamiany z miejsca zajmowanego przez kierującego.

Art. 64. [Warunki ruchu pojazdu nienormatywnego]

1. Ruch pojazdu nienormatywnego jest dozwolony pod warunkiem:

1) uzyskania zezwolenia na przejazd pojazdu nienormatywnego odpowiedniej kategorii, wydawanego, w drodze decyzji administracyjnej, przez właściwy organ, a w przypadku pojazdu nienormatywnego należącego do Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej pod warunkiem uzyskania zezwolenia wojskowego na przejazd drogowy, wydawanego przez właściwy organ wojskowy;

2) przestrzegania warunków przejazdu określonych w zezwoleniu, o którym mowa w pkt 1;

3) pilotowania przejazdu pojazdu nienormatywnego przez pilota, w przypadku gdy pojazd przekracza co najmniej jedną z następujących wielkości:

a) długość - 23 m,

b) szerokość - 3,2 m,

c) wysokość - 4,5 m,

d) rzeczywista masa całkowita - 60 t;

4) zachowania szczególnej ostrożności przez kierującego pojazdem nienormatywnym.

itd 64a , 64 b , 64c itd

Pojazd z odstępstwem  na przejazd powinien mieć zezwolenie  .

każdy z nas widział przejazd jakiegoś " gabarytu " ( np wiatraki , wielke maszyny itd ) . pojazdy przewożące te gabaryty , oprócz odstępstwa , muszą mieć zezwolenie na przejazd .

2 godziny temu, Paprock napisał:

jak wiadomo na drodze obowiązują masy rzeczywiste.

ile może ważyć , wg naszych przepsisów , taki zetstaw ciągnik +naczepa wiozące śmigło wiatraka ?  jaką mogą mieć max długość , wg naszych przepsów ?

2 godziny temu, Paprock napisał:

czy dałoby się zamieścić jakieś przykłady "drogowe",

patrz wyżej czy wolisz obrazkowo ?:biggrin:

220px-Convoi_A380_Eauze.JPG

Napisano

Ludzie!!! Skoro jesteście rzekomo diagnostami, to posługujcie się w miarę fachowym słownictwem i nie mieszajcie pojęć bo się nóż w kieszeni otwiera jak czytam o "odstępstwie na przejazd"...

Napisano

pojazd mający odstępstwo na warunki techniczne , powinien mieć także zezwolene na przejazd . teraz lepiej ? ludzie czytajcie i rozumiejcie  , czytaj tyle razy aż zrozumiesz . Normalnie jak małemu dziecku na obrazku trzeba  pokazać ?

11 minut temu, blakop napisał:

odstępstwie na przejazd"...

ok , może troche "niejasno " napisałem ale myślałem  ,że "  rzekomy  fachowiec "zrozumie :564:

Napisano

Warunki techniczne - ODSTĘPSTWO

Przejazd nienormatywny - ZEZWOLENIE

Nie każdy pojazd z odstępstwem wymaga zezwolenia na przejazd.

Nie każdy przejazd nienormatywny musi być realizowany pojazdami z odstępstwem.

Napisano
14 minut temu, blakop napisał:

Nie każdy pojazd z odstępstwem wymaga zezwolenia na przejazd.

tak , jeśli dany przejazd nie przekracza  nacisków , mas , wymiarów  "ustawowych " to zezwolenia nie potrzebuje

15 minut temu, blakop napisał:

Nie każdy przejazd nienormatywny musi być realizowany pojazdami z odstępstwem.

też prawda i  nie każdy pojazd bez odstępstwa otrzyma zezwolenie .

To ,że sporo drobnych bagarytów jedzie po drodze bez  zezwoleń , na ryzyko " bo sie uda " ,  to juz inna bajka i nie diagnosty zmartwienie .

Napisano

No to teraz już bez odstępstw, bez zezwoleń, bez życzeniowego podejścia klienta, bez wnikania czy cokolwiek będzie ta przyczepa przewoziła, bardzo proszę zaipmrowizować wypełnienie dokumentu identyfikacyjnego pojazdu  z uwzględnieniem przepisów obowiązującego prawa, a więc w zgodzie z rozporządzeniem zwanym "warunkami technicznymi", a więc w zgodzie z rozporządzeniem zwanym "zakresem". Mowa o tematycznej przyczepie, tej czteroosiowej przyczepie (bez bliźniaków, bez super singli), w której to na potrzeby ćwiczenia pominąłbym przekroczoną długość, a ograniczył się li tylko do zasymulowania nacisków osi i mas.

Dziękuję.

Napisano (edytowane)

Też bym o taką symulację poprosił?

Edytowane przez yogi1984
Napisano

proszsz

1. nr rej  ....... 1234

2.kraj poprzedniej rej...........CZ (czechy)

3.kraj producenta...............DE (niemcy )

4.nr ident VIN ....XXXXXXXX

5.marka - Schwarzmuller

6.model handlowy - TUV 146

7.Typ / wariant .............XXXX ( wg DR )

8.Rodzaj pojazdu - przyczepa ciężarowa

9.podrodzaj -     nie widzialem pojazdu :biggrin: , zakładamy  skrzyniowy

10.przeznaczenie -  XXXx , ew przewóz pojazdów jeśli podwoziówka , przewóz kontenerów - do ustalenia

11.barwa nadwozia -  czarny ( zakładam )

12.masa wlasna  - 8460kg  ( wg DR )

13.maksymalna ładowność - 27540 kg jeśli na TZ będzie 36000 kg ( 31540 kg jeśli na TZ będzie 40000 kg )

14.dopuszczalna ładowność - 15540 kg

15.maksymalna masa całkowita  - 36000 kg ( lub 40000 kg )

16.DMC =  24000 kg

17.liczba miejsc do siedzenia ogólem  - 0  lub X

18.liczba miejsc do stania/leżenia - 0 lub X

19.maksym masa ciągn przyczepy bez hamulca - X

20.maks masa przycz z hamulc - X

21.Liczba osi / kół  -  4 / 8   ( nie było mowy o bliźniaczych kołach , w przypadku bliźniaków 4 / 16)

22. rozstaw osi skrajnych - nie podano , należy zmierzyć ( przyjmijmy 5m )

23.rozstw osi tylnych 1-2-3  -   1,4 m

24.rozstaw kół  - n p 2,4 m ( należy zmieżyć od środka szerokości opon danej osi , w przypadku bliźniaków od miejsca styku kół bliźniaczych )

25.rozmiar opon / nośność  -  np 385/55R22,5 / 450kg

26.maksym nacisk osi /  grupy osi przedniej  -  9000 kg , 0,98 = 88,20 kN ( jeśli na TZ nacisk osi to 9000 kg ) / 18000 kg x 0,98 = 176,40 kN

27.Dopuszczalny nacisk osi / grupy osi przedniej -   88,20 kN / 176,40 kN

28.maksyma nacisk osi / grupy osi tylnej 1 - 88,200 kN / 176,40 kN

29.dopuszczalny nacisk osi /  grupy  osi tylnej 1  -  88,20 kN / 176,40 kN

30.maksymalny nacisk osi tylnej 2  -  9000 kg x 0,98 = 88,20 kN

31.dopuszczalny nacisk osi tylnej 2   -  88,20 kN

32.x

33.x

34.poj silnika  - x

35. rodz silnika X

36.Rodzaj dopalacza - X

37.Maks moc - X

38.miejsce mocowania tabliczki -  nie widziałem ( zakładam rama z prawej strony )

39.miejsce wybicia nr ramy , VIN -  nie widziałem ( zakładam rama za prawym przednim kołem )

40. długość -  12 m  ( wg naszych wewn założeń  )

41. szerokość 2,55 m

42.wysokość - 4 m ( zakładam )

43. rok produkcji - wg DR 

44.XX

45.XX

uwagi : przyczepa posiada grupę osi przedniej składającej sie z 2 osi składowych , przyczepa posiada grupę osi tylnej składającej sie z 2 osi składowych . dane ustalono z natury , tabliczki znamionowej pojazdu i zagranicznego dokumentu rejestrcyjnego nr XXXXXX.

chyba się nie rypłem :657:

Napisano
1 godzinę temu, piter1973 napisał:

chyba się nie rypłem :657:

minimalnie ... 

jedno zero można darować 

w poz. 25

• Piwo 1

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Czyli też dobrze z tym DMC do rzeczowej przyczepy wypaliłem na początku ? Dziękuję w swym i potomnych imieniu ;-)?

Napisano (edytowane)

No dobrze. Rozumiem skąd się biorą poszczególne dane, ale nie robiłem jeszcze badania po którym klient wnioskował o odstępstwo od warunków technicznych tak że mam kilka pytań.

Rozumiem, że to jest badanie z wynikiem pozytywnym. Czy na podstawie takiego badania klient może wnioskować o odstępstwo na DMC ?? Czy, żeby wnioskować o odstępstwo musi być wynik badania negatywny i w kolumnach dopuszczalnej ładowności oraz DMC trzeba wpisać wartości na które klient chce odstępstwo ??

Edytowane przez Logen
Napisano

Ze dwa lata temu z odstępstwami na d.m.c. się męczyłem. Telefony, uzgodnienia, rozmowy, a i tak każdy jak chce robi. To znaczy, że trzeba brać poprawkę na to, co IVVO wskazał, że każdy pojazd, każda sprawa, to indywidualne podejście, indywidualne rozpatrywanie i indywidualne rozwiązanie. Ja mogę tylko linka zapodać: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/11924-odstępstwo-z-40-t-dmc-na-44-t-dmc/&do=findComment&comment=227766

Napisano

Na prawdę to już ostatni wpis w tym temacie

Sami Sobie wszystko komplikujecie - warunki z przyczep mieszacie z naczepami 

Przyczepę ustawodawca określił 24T i hu... Koniec - wszystko co powyżej na odstępstwa 

Nie piszcie tylko w przyczepie odstępstw na ilość osi - bo to nie jest żaden wyznacznik - odstępstwa na DMC i inne przekroczone parametry - naciski osi z warunków

Czy to na prawdę takie skomplikowane:516:  

Przy przyczepach typu R - jest minimalnie inaczej

Napisano
46 minut temu, Logen napisał:

Rozumiem, że to jest badanie z wynikiem pozytywnym.

tak , przy założeniu , że przyczepa nie przekracza dozwolonej długości 12 m .

1 godzinę temu, Logen napisał:

Czy na podstawie takiego badania klient może wnioskować o odstępstwo na DMC ??

do odstępstwa powinno dac się N i w uwagach wypisac wszystkie przekroczone wartości : DMC , długość . naciski spełniają nasze przepisy , liczba osi do odstępstwa nie gra roli.

1 godzinę temu, Logen napisał:

wpisać wartości na które klient chce odstępstwo

nie chce tylko jakie wychodzą z TZ .

40 minut temu, IVVO napisał:

Sami Sobie wszystko komplikujecie - warunki z przyczep mieszacie z naczepami 

kto ? w naczepie o DMC decyduje liczba osi i ich rozstaw + nacisk siodła . naczepa odstępstwo otrzyma na długość ( mierzona od sworznia do końca naczepy ) , naciski osi , szerokość i wysokość

• Piwo 1
Napisano
4 minuty temu, piter1973 napisał:

do odstępstwa powinno dac się N i w uwagach wypisac wszystkie przekroczone wartości : DMC , długość . naciski spełniają nasze przepisy , liczba osi do odstępstwa nie gra roli.

Czyli w tym przypadku w DIPie mam wpisać w wartościach DMC pojazdu wartość z tabliczki znamionowej oraz dopuszczalną ładowność przepisać z maksymalnej i dodatkowo opisać w Uwagach, że te dwie wartości przekraczają dopuszczalne i trzeba wnioskować o odstępstwo. Dobrze to rozumiem ??

Napisano
3 minuty temu, Logen napisał:

Dobrze to rozumiem ??

ocena  6+ , lekcje odrobione wzorowo :564:

• Piwo 1