lobos Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 Koledzy jak podejść najlepiej do takiego tematu : przyjedzie klient na OBT i przy okazji będzie chciał dokonać zmiany z cięzarowego na osobowy i zmiana miejsc z 4 na 5 ma zaświadczenie z warsztatu,że dokonano demontażu kratki i stałego podłokietnika dzielącego tylną kanapę ? Chodzi o Opla Astrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 okresowe +zmiany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 okresowe +zmiany . Na zmiany robisz dodatkowe (z zakresem okresowego) i dodatkowo na wniosek (ustny lub pisemny) klienta robisz jeszcze okresowe. Kasujesz za okresowe tylko raz (mimo, że teoretycznie robisz je dwa razy). Czyli tak rodzaj badania - okresowe i dodatkowe zmiany, wynik badania - P albo N, kasa za badanie - jak za okresowe 98 zł (rozumiem, że pojazd do 3,5t) i jak za zamiany 82 zł - razem 180 zeta. Dokumenty wystawione - zaświadczenie z badania i opis zmian konstrukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 btw. pamiętaj aby zakład który demontował kratkę miał PKD 4520Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobos Napisano 26 Maj 2011 Autor Share Napisano 26 Maj 2011 CO OZNACZA PKD 4520Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 btw. pamiętaj aby zakład który demontował kratkę miał PKD 4520Z to potrzebne do WK a nie na stację. My sprawdzamy tylko poprawność zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 CO OZNACZA PKD 4520Z PKD 45.20.Z - Konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 Czy na pewno musi mieć ??? U nas niby nie ale WK odsyła na stację i dopiero tutaj dowiaduje się o zaświadczeniu na zmianę rodzaju pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobos Napisano 26 Maj 2011 Autor Share Napisano 26 Maj 2011 OK Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 btw. pamiętaj aby zakład który demontował kratkę miał PKD 4520Z to potrzebne do WK a nie na stację. My sprawdzamy tylko poprawność zmian. Tak, masz rację ale lepiej o tym pamiętać, żeby klient nie musiał dwa razy... Ułatwi to życie chyba wszystkim zainteresowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 Tak, masz rację ale lepiej o tym pamiętać, żeby klient nie musiał dwa razy...Ułatwi to życie chyba wszystkim zainteresowanym Oczywiście. Zawsze klienta informuję, że do zmiany danych w WK musi posiadać fakturę lub oświadczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 Lobos, a to nowo otworzona stacja na której pracujesz to jaka? Okręgowa, czy podstawowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 że do zmiany danych w WK musi posiadać fakturę lub oświadczenie... Oczywiscie wystawione z datą wczesniejszą a nie po wykonaniu badania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 27 Maj 2011 Share Napisano 27 Maj 2011 Oczywiscie wystawione z datą wczesniejszą a nie po wykonaniu badania... I dlatego ja chcę zaświadczenia o zmianach na badaniu po to żeby potem nie "przypalić" z datami w WK Wiem że klient mi nie musi dać ale i ja nie muszę mu robić badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 27 Maj 2011 Share Napisano 27 Maj 2011 Wiem że klient mi nie musi dać zgodnie z prawem ja nie muszę mu robić badania Nie zgodnie z prawem Pstryknij fotkę z datą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 27 Maj 2011 Share Napisano 27 Maj 2011 Nie zgodnie z prawem Wiem, ale po co mam potem ja się tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 że do zmiany danych w WK musi posiadać fakturę lub oświadczenie... Oczywiscie wystawione z datą wczesniejszą a nie po wykonaniu badania... ?? Fakturę można uzyskać w terminie innym, np u nas do 7 dni po wykonaniu usługi. A jeśli klient chce najpierw sprawdzić poprawność zmian a dopiero zapłacić mechanikowi? Żaden przepis nie nakazuje odpowiedniej kolejności dot w tych dokumentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 Fakturę można uzyskać w terminie innym, np u nas do 7 dni po wykonaniu usługi. Owszem mozna i tak... Żaden przepis nie nakazuje odpowiedniej kolejności dot w tych dokumentach. Tyz prowda...Tylko ja mam jednak małe ale...BT wykonane np.14.12.2010r a natomiast zmiany wykonane przez warsztat 19.12.2010r/przeciez taka data będzie wpisana na fakturze/....Czy to sie nie "gryzie".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 natomiast zmiany wykonane przez warsztat 19.12.2010r/przeciez taka data będzie wpisana na fakturze/....Czy to sie nie "gryzie".... Nie zmiany dokonane, tylko faktura wystawiona z tą datą, a to jest różnica... a nawet jeśli to co mi do tego? Ja robię badanie techniczne, z nie utrudniam sobie życie oglądaniem papierków które mnie nie dotyczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waga50 Napisano 30 Maj 2011 Share Napisano 30 Maj 2011 BT wykonane np.14.12.2010r a natomiast zmiany wykonane przez warsztat 19.12.2010r/przeciez taka data będzie wpisana na fakturze/....Czy to sie nie "gryzie".... :Miałem podobną sytuację. Pani z WK miała do mnie pretensje, klient się nabiegał więc teraz do badania z fakturą i wszyscy mają spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toranaga Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 panowie mam pytanie pierwsza rejestracja w kraju zmiany konstrukcyjne zrobione w kraju smart radostar obniżenie masy wlasnej wszystkie dokumenty od zakladu co przerabiał + stępel wagi są okej + oświadczenie o odpowiedzialności karnej co z tym zrobić ja myślę pierw pierwsze potem zmiany proszę o waszą itenpretacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 panowie mam pytanie pierwsza rejestracja w kraju zmiany konstrukcyjne zrobione w kraju smart radostar obniżenie masy wlasnej wszystkie dokumenty od zakladu co przerabiał + stępel wagi są okej + oświadczenie o odpowiedzialności karnej co z tym zrobić ja myślę pierw pierwsze potem zmiany proszę o waszą itenpretacje Moja rada - Nie dotykać!!! - obniżaniem mas na kategorię B1 bardzo interesują się prokuratorzy. Nie da się tego zrobić zgodnie z przepisami. Kartkę z wagi wydał facet z zaniżonymi wartościami. Zdemontowane są elementy, które nie powinny być wymontowane (np. koło zapasowe) Wszelkie badania homologacyjne wykonane były np. z kołem zapasowym. Jest ono elementem strefy zgniotu w pojeździe. Jeszcze raz - Nie dotykać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toranaga Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 dzięki za rade przed chilą dzwoniłem do naczelnika WK powiedział ze przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 przed chilą dzwoniłem do naczelnika WK powiedział ze przejdzie Pewnie że przejdzie przecież na dokumentach będzie Twój podpis a nie jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 Moja rada - Nie dotykać!!! - obniżaniem mas na kategorię B1 bardzo interesują się prokuratorzy. No - interesują się i... umarzają... Ja przynajmniej takie przypadki znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi