Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy jak podejść najlepiej do takiego tematu : przyjedzie klient na OBT i przy okazji będzie chciał dokonać zmiany z cięzarowego na osobowy i zmiana miejsc z 4 na 5 ma zaświadczenie z warsztatu,że dokonano demontażu kratki i stałego podłokietnika dzielącego tylną kanapę ?

Chodzi o Opla Astrę. :)

• Odpowiedzi 192
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• blakop

27

• danielg539

14

• Qnick

13

• Marek1

13

Top Posters In This Topic

Napisano
okresowe +zmiany . :)

:ok

Na zmiany robisz dodatkowe (z zakresem okresowego) i dodatkowo na wniosek (ustny lub pisemny) klienta robisz jeszcze okresowe. Kasujesz za okresowe tylko raz (mimo, że teoretycznie robisz je dwa razy).

Czyli tak rodzaj badania - okresowe i dodatkowe zmiany, wynik badania - P albo N, kasa za badanie - jak za okresowe 98 zł (rozumiem, że pojazd do 3,5t) i jak za zamiany 82 zł - razem 180 zeta. Dokumenty wystawione - zaświadczenie z badania i opis zmian konstrukcyjnych.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

btw. pamiętaj aby zakład który demontował kratkę miał PKD 4520Z :)

Napisano
btw. pamiętaj aby zakład który demontował kratkę miał PKD 4520Z

to potrzebne do WK a nie na stację. My sprawdzamy tylko poprawność zmian.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
CO OZNACZA PKD 4520Z

PKD 45.20.Z - Konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli

Napisano
Czy na pewno musi mieć ???

U nas niby nie ale WK odsyła na stację i dopiero tutaj dowiaduje się o zaświadczeniu na zmianę rodzaju pojazdu.

Napisano
btw. pamiętaj aby zakład który demontował kratkę miał PKD 4520Z

to potrzebne do WK a nie na stację. My sprawdzamy tylko poprawność zmian.

Tak, masz rację ale lepiej o tym pamiętać, żeby klient nie musiał dwa razy...

Ułatwi to życie chyba wszystkim zainteresowanym :cool:

Napisano
Tak, masz rację ale lepiej o tym pamiętać, żeby klient nie musiał dwa razy...

Ułatwi to życie chyba wszystkim zainteresowanym :cool:

Oczywiście. Zawsze klienta informuję, że do zmiany danych w WK musi posiadać fakturę lub oświadczenie...

Napisano

Lobos, a to nowo otworzona stacja na której pracujesz to jaka?

Okręgowa, czy podstawowa?

Napisano
że do zmiany danych w WK musi posiadać fakturę lub oświadczenie...

Oczywiscie wystawione z datą wczesniejszą a nie po wykonaniu badania...

Napisano

I dlatego ja chcę zaświadczenia o zmianach na badaniu po to żeby potem nie "przypalić" z datami w WK :) Wiem że klient mi nie musi dać ale i ja nie muszę mu robić badania :-P

Napisano
Wiem że klient mi nie musi dać

zgodnie z prawem :)

ja nie muszę mu robić badania

Nie zgodnie z prawem :(

Pstryknij fotkę z datą ;):mrgreen:

Napisano
Nie zgodnie z prawem

Wiem, ale po co mam potem ja się tłumaczyć :?

Napisano
że do zmiany danych w WK musi posiadać fakturę lub oświadczenie...

?? Fakturę można uzyskać w terminie innym, np u nas do 7 dni po wykonaniu usługi.

A jeśli klient chce najpierw sprawdzić poprawność zmian a dopiero zapłacić mechanikowi?

Żaden przepis nie nakazuje odpowiedniej kolejności dot w tych dokumentach.

Napisano
Fakturę można uzyskać w terminie innym, np u nas do 7 dni po wykonaniu usługi.

Owszem mozna i tak...

Żaden przepis nie nakazuje odpowiedniej kolejności dot w tych dokumentach.

Tyz prowda...Tylko ja mam jednak małe ale...BT wykonane np.14.12.2010r a natomiast zmiany wykonane przez warsztat 19.12.2010r/przeciez taka data będzie wpisana na fakturze/....Czy to sie nie "gryzie".... :?::?:

Napisano
natomiast zmiany wykonane przez warsztat 19.12.2010r/przeciez taka data będzie wpisana na fakturze/....Czy to sie nie "gryzie"....

Nie zmiany dokonane, tylko faktura wystawiona z tą datą, a to jest różnica... a nawet jeśli to co mi do tego? Ja robię badanie techniczne, z nie utrudniam sobie życie oglądaniem papierków które mnie nie dotyczą...

Napisano
BT wykonane np.14.12.2010r a natomiast zmiany wykonane przez warsztat 19.12.2010r/przeciez taka data będzie wpisana na fakturze/....Czy to sie nie "gryzie".... :?::?:
Miałem podobną sytuację. Pani z WK miała do mnie pretensje, klient się nabiegał więc teraz do badania z fakturą i wszyscy mają spokój. :)
Napisano

panowie mam pytanie pierwsza rejestracja w kraju zmiany konstrukcyjne zrobione w kraju smart radostar obniżenie masy wlasnej wszystkie dokumenty od zakladu co przerabiał + stępel wagi są okej + oświadczenie o odpowiedzialności karnej co z tym zrobić ja myślę pierw pierwsze potem zmiany proszę o waszą itenpretacje

Napisano
panowie mam pytanie pierwsza rejestracja w kraju zmiany konstrukcyjne zrobione w kraju smart radostar obniżenie masy wlasnej wszystkie dokumenty od zakladu co przerabiał + stępel wagi są okej + oświadczenie o odpowiedzialności karnej co z tym zrobić ja myślę pierw pierwsze potem zmiany proszę o waszą itenpretacje

Moja rada - Nie dotykać!!! - obniżaniem mas na kategorię B1 bardzo interesują się prokuratorzy. Nie da się tego zrobić zgodnie z przepisami. Kartkę z wagi wydał facet z zaniżonymi wartościami. Zdemontowane są elementy, które nie powinny być wymontowane (np. koło zapasowe) Wszelkie badania homologacyjne wykonane były np. z kołem zapasowym. Jest ono elementem strefy zgniotu w pojeździe. Jeszcze raz - Nie dotykać!!!

Napisano

dzięki za rade przed chilą dzwoniłem do naczelnika WK powiedział ze przejdzie

Napisano
przed chilą dzwoniłem do naczelnika WK powiedział ze przejdzie

Pewnie że przejdzie przecież na dokumentach będzie Twój podpis a nie jego.

Napisano
Moja rada - Nie dotykać!!! - obniżaniem mas na kategorię B1 bardzo interesują się prokuratorzy.

No - interesują się i... umarzają... Ja przynajmniej takie przypadki znam.