Skocz do zawartości

Zmiana ilości miejsc w samochodzie ciezarowym

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czyli ogólnie powinno to wyglądać mniej więcej tak jak to oświadczenie od hyundaia :>??

Napisano (edytowane)

Pismo Hyundaia jest ok. Piszą zgodnie z prawdą. Najpierw ASO ogląda pojazd (bo centrala nie ma możliwości technicznych) a później na tej podstawie PRODUCENT potwierdza prawidłowość zamontowania pasów i siedzeń. Z mojego doświadczenia widzę że grupa VW ( skoda , seat) piszę jak należy. Audi natomiast kombinuje , i niestety ten dokument pewniakiem nie jest bo potwierdza to co wyszło z fabryki w zasadzie.

Edytowane przez Rafi90
Napisano

Przecież wystarczy jedno, góra dwa zdania.

My jako producent/generalny przedstawiciel producenta potwierdzamy zgodność montażu pasów i siedzeń, jak zawarto w paragrafie 9i rozporządzenia Ministra... z dnia... (Dz. U.), w pojeździe marki..., numer VIN... przedstawionym nam do oględzin dnia...

i KONIEC.

Hyundai OK - 👍

Audi no OK - 👎

• 4 weeks later...
Napisano

A co w przypadku aut wiele starszych? 
Mam VW z 1968 (białe tablice) jest zarejestrowany na 3 osoby, ciężarowy. Chce zarejestrować na 5-6 osób. 
Jak to się ma do § 9f? Wymagania dotyczące wytrzymałości siedzeń i ich mocowania, kotwiczenia pasów bezpieczeństwa, potwierdzone badaniami na zgodność z wymaganiami. 

Napisano
19 godzin temu, Amadeus napisał:

Jak to się ma do § 9f?

Musi spełniać obecne wymagania.

Napisano
22 godziny temu, Amadeus napisał:

VW z 1968

i ISOFIX, nierealne.

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 15.07.2021 o 11:49, danielg539 napisał:

Musi spełniać obecne wymagania.

Ale czy te wszystkie dokumenty są potrzebne tylko w wydziale komunikacji, czy tylko diagnoście do wglądu? 

Napisano

Teoretycznie diagnoście a praktycznie również dla WK, ponieważ sprawdzą na podstawie czego zostało wykonane BT.

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Witam wszystkich!

Mam pytanie na które odpowiedzi w tym wątku nie odnalazłem. Jestem w posiadaniu Berlingo VU - normalny, dwumiejscowy dostawczak, z kratą. Zarejestrowany jako ciężarowy. W dowodzie i karcie pojazdu, z nieznanych przyczyn, wpisane jest 5 miejsc siedzących. Moim zdaniem albo ktoś coś kombinował, albo to błąd. Nie wydaje mi się żeby samochód kiedykolwiek miał te dodatkowe siedzenia zamontowane. Dzwoniłem do Citroena, potwierdzają że wyjechał z fabryki z dwoma miejscami, to samo wynika z VIN i samej konstrukcji pojazdu.

Jaką drogą mam teraz iść żeby jak najniższym kosztem to odkręcić i wpisać mu, zgodnie z prawdą, 2 miejsca? Moim zdaniem to błąd w dokumentach, nie chcę przerabiać go fikcyjnie na dwuoosobowy jeśli zawsze taki był.

P.S. Samochód sprowadzony z zagranicy 3 lata temu, czekam na skan zagranicznego dowodu żeby zobaczyć czy to w Polsce zmienili, czy jeszcze wcześniej.

Edytowane przez Borys123
Napisano

52 minuty temu, Borys123 napisał:

czekam na skan zagranicznego dowodu

To  daj znać jak dostaniesz ten skan i co tam wpisane

Napisano
3 godziny temu, Mecher napisał:

OK, mam jutro dostać od 1. właściciela ten skan. Za to pogrzebałem trochę i mam nowe informacje. Nie tylko ilość miejsc, ale większość danych tego auta to bzdury... Tylko silnik się zgadza. W dowodzie wpisane są dane, które wyskakują z darmowych dekoderów VIN - m.in. 5 miejsc, 600-coś kg ładowności. Oficjalny dekoder Citroena i ASO przez telefon mówią za to - 2 miejsca, 800 kg ładowności. I taki jest faktyczny stan auta. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.

Mi wprawdzie zależy tylko na tej ilości miejsc, ale okazuje się że zakres pomyłek jest o wiele większy. Co raczej skłania mnie ku teorii że ktoś pomylił się przy rejestracji, w Polsce albo zagranicą. Raczej 5 miejsc nigdy tam nie było. Zobaczymy teraz jak będzie w zagranicznym dowodzie...

• 2 months later...
Napisano
W dniu 6.09.2021 o 19:52, Mecher napisał:

Dzień Dobry

nie chcę zakładać nowego wątku, i tuta moje pytanie:

Samochód nowy ciężarowy (dostawczy) nic nie przerabiane:

1. w karcie pojazdu 3 miejscowy, fizycznie 3 miejscowy

2. zarejestrowany przez dealera(błędnie) jako dwumiejscowy

3. zarejestrowany prze ze mnie (jeszcze czasowo) jako dwumiejscowy - powielony błąd

Jak to odkręcić ?

z góry dziękuje za pomoc :-)

Napisano
5 godzin temu, Pax napisał:

3. zarejestrowany prze ze mnie (jeszcze czasowo) jako dwumiejscowy - powielony błąd

Jesteś pracownikiem WK?

w karcie pojazdu 3 miejscowy, fizycznie 3 miejscowy

Z kartą i DR do magistratu i poprawić błędny zapis.

Napisano

Jak to odkręcić ?

popatrz z góry na śrubki - imbus, torx, krzyżak - wrzuć zdjęcie :)) 

Napisano
2 godziny temu, adam1501 napisał:

Jesteś pracownikiem WK?

nie, nie jestem pracownikiem, zarejestrowałem w sensie byłem i zarejestrowałem, możesz skrót DR wyjaśnić ?

I wktorym urzędzie rozumiem że w swoim, bo nowy ale dwa razy rejestrowany, u dilera i u mnie

2 godziny temu, adam1501 napisał:

Jesteś pracownikiem WK?

Napisano
W dniu 2.01.2019 o 15:27, Rafi90 napisał:

Na początek odesłałem Pana żeby zdobył wyciąg z homo co tam w ogóle jest wpisane

Był w tym jakiś sens ?

W dniu 2.01.2019 o 15:27, Rafi90 napisał:

ciężarowy wyszedł z fabryki

Napisano
Godzinę temu, Pax napisał:

I wktorym urzędzie rozumiem że w swoim

Dobrze rozumiesz

Godzinę temu, Pax napisał:

możesz skrót DR wyjaśnić ?

dowód rejestracyjny

Napisano
5 minut temu, Mecher napisał:

Dobrze rozumiesz

dowód rejestracyjny

Dziękuje za odpowiedzi, bałem się że może z tym jakiś kłopot i potrzebne będą jakieś dodatkowe badania techniczne. Zwykły babol urzędnika, ale mogłem sprawdzić na miejscu

Napisano

Idź do swojego urzędu, wyjaśnij problem, a urząd może ściągnie sobie kopie dokumentów, na podstawie których nowy pojazd był zarejestrowany. Wtedy będzie podstawa żeby poprawić błąd.

Napisano

Witam.

Mam taki problem, zakupiłem C4 picasso z Francji, przy rejestracji, na stacji diagnostycznej okazało że w dowodzie rejestracyjnym francuskim oraz na tymczasowym, wydanym przez urząd, samochód jest 2-miejscowym samochodem osobowym (M1).

Przy zakupie nie zwróciłem uwagi na te wpisy, bo w samochodzie nie było kratki, tylne siedzenia, pasy itd. wyglądają jakby były tam wmontowane od nowego.

Czy miał ktoś podobne doświadczenie, wydaje mi się że został popełniony błąd w DR we Francji, tym bardziej że nie jest sklasyfikowany jako samochód ciężarowy, a osobowa wersja jest tylko 5-miejscowa.

Jak można z tego wybrnąć, czy tylko zmiana konstrukcyjna?

Napisano

To nie jest samochód osobowy. Pozostawiona kategoria homologacyjne świadczy o tym, że bazą była wersja osobowa, ale obecnie pojazd jest ciężarowy. Najlepiej jak wkleisz skan/zdjęcie dowodu francuskiego.

Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka

Napisano (edytowane)

Jeżeli jest to samochód osobowy to w Francuskim dowodzie rejestracyjnym powinny być następujące informacje:

Cytat

J - M1; J1 - VP

Jeżeli pisze:

Cytat

J - M1; J1 - VASP

To znaczy, że jest to samochód specjalny 2 miejscowy, nie ma tutaj żadnego błędu w dowodzie. W takim wypadku zostają tylko zmiany konstrukcyjne. 

Edytowane przez Logen
Napisano

Rzeczywiście , w dowodzie jest J - M1; J1 - VASP, jadę dziś na stacje która niby takie rzeczy ogarnia kompleksowo, zobaczymy.

Napisano

To nie specjalny a specjalizowany, czyli dostosowany do możliwości odliczania podatków. Od 1 lipca 2015 r. Francja zmieniła przepisy podatkowe dotyczące pojazdów i wprowadzono możliwość zmiany rodzaju na użytkowy (ciężarowy), z możliwością powrotu do pierwotnej homologacji, jeśli pozostawiono kategorię M1.

Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jak jest kategoria M1 to nie ma problemu. ZK na 5 osobowy (o ile wszystkie mocowania są oryginalne) i tyle. W zależność od WK , albo trzeba będzie jakiś odpis z homologacji albo nie. Zgodnie z prawem wymagać nie powinni, ale często się spotykam z sytuacją że bez oświadczenia że samochód był zbudowany jako 5 osobowy nie pójdzie.