Skocz do zawartości

Certyfikaty VPN / SSL

1. firestorm
    Started by firestorm,

Witajcie, wiem że nie wszyscy z SKP pobrali certyfikaty VPN, że nie wszyscy zainstalowali VPNy więc zostały przygotowane instrukcje i przesłane mailem. Warto je też tu umieścić więc jeśli masz poniższe problemy to zanim zadzwonisz do SD spróbuj wykonać to samodzielnie. 1) Generowanie certyfikatu VPN 2) instalacja certyfikatu VPN 3) instalacja instalacji Cisco VPN client lub AnyConect i spięcie tunelu VPN. piwka mile widziane 3. Instrukcja instalacji i konfiguracji połączenia VPN do SI CEPiK 2.0.pdf 2. Instrukcja zaimportowania certyfikatu VPN do SI CEPiK 2 0.pdf 1. Instrukcja generowania certyfikatu VPN do SI CEPiK 2 0.pdf

• Piwo
    • 32 odpowiedzi
    • 22,9k wyświetleń
    effektiveddd
  2. GUMI
    Started by GUMI,

Mam uszkodzoną kartę kryptograficzną, nie mam połączenia z Cepikiem, nowej karty jeszcze nie otrzymałem z ministerstwa, czy mogę w trybie awaryjnym wykonywać badania pojazdów.

3. max72
    Started by max72,

Myślę że jest dość ważna informacja, do systemu CEPiK 2.0 klucz powinien posiadać długość 2048 bitów Mail który właśnie dzisiaj dostałem "Witam, W związku z wnioskiem o certyfikat klucza publicznego dla operatora CEPiK 2.0 w pliku oraz przesłanym CRS uprzejmie informuję, że nadesłane zgłoszenie certyfikacyjne jest błędne. Zgłoszenie certyfikacyjne ma nieprawidłową długość klucza 1024. Do systemu CEPiK 2.0 klucz powinien posiadać długość 2048 bitów. Proszę o ponowne wygenerowanie zgłoszenia certyfikacyjnego i przesłanie zwrotnie na maila podając w tytule maila kod SKP. Kontakt do Infolinii CEPiK w razie problemów z generowaniem zgłoszenia: 42 253 54 99 lub 42 253 54…

krzysieknowak
  4. patronat
    Started by patronat,

Panowie ile teraz czeka się na odnowienie certyfikatu VPN

5. uzytkownik2
    Started by uzytkownik2,

Witam, od rana nie mogę się połączyć z cepikiem, żeby zacząć pracę. AnyConnect was not able to establish a connection to the specified gateway.Please try coonecting again. Oczywiście od wczoraj od zamknięcia pracy niczego nie dotykałem. Jakas awaria w cepik lub w ministerstwie wygasł jakiś certyfikat? @@@@@@ Ok, przeczytałem wtorkowe info. Usunął bym post, ale nie mam takiej możliwości.

• Piwo
    • 45 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
  6. duchu
    Started by duchu,

Z końcem września kończyła nam się ważność vpn . Dziś informatyk zainstalował nowy ale w dalszym ciągu widzę powiadomienie / ostrzeżenie że za 29 dni minie . Miał ktoś tak ? To normalne czy coś nie wyszło ??

• 11 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
  7. mr.kajak
    Started by mr.kajak,

Od dnia 10.03.2023 pojawił się problem na kilku stacjach z połączeniem cepik. Po połączeniu vpn i po okolo 2 minutach komputer się resetuje i pojawia się tak zwany niebieski ekran Windows. Zgłoszenie do helpdesku zrobione. Aktualizacja Windows nie pomaga. Zna ktoś już ktoś rozwiązanie tego problemu? Wiem że na innych niektórych stacjach też wystąpił ten problem w tym samym dniu. Na jednym ze zdjęć przesyłam kod błędu windowsa.

8. duchu
    Started by duchu,

Pytanie : występował ktoś o SSL , recertyfikat karty ? Długo się czeka ?

• 3 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  9. Vi0la
    Started by Vi0la,

Bardzo proszę o instrukcję instalacji certyfikatu na kartę ENCARD. Otrzymałam pliki, ale nie chcę namieszać :)

• Haha
    • 20 odpowiedzi
    • 7,3k wyświetleń
  10. Demart
    Started by Demart,

Witam. Koledzy mam pytanie bo jestem w trakcie wnioskowania o nowy certyfikat VPN i po wydrukowaniu wniosku nie wydrukowała mi się czwarta strona z drugą częścią klucza do wygenerowania certyfikatu. Mam pytanie czy coś się zmieniło i klucz już się nie drukuje? Czy może wystąpił jakiś błąd. Nie chciał bym się obudzić z ręką w nocniku za jakiś czas. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

• 2 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  11. aboz
    Started by aboz,

Uwaga!!! Poniżej instrukcja sprawdzenia ważności certyfikatu VPN. Przypominam wszystkim, że certyfikat VPN (do ustanawiania prywatnego połączenia) ma termin ważności 2 lata od dnia wystawienia. W związku z zawirowaniami związanymi z wejściem CEPiK 2.0 większość SKP składała wnioski o certyfikat VPN w 2016 roku, a w związku z tym mija okres ich ważności. Dlatego należy odpowiednio wcześniej złożyć nowy wniosek, aby utrzymać połączenie z CEPiK. Aby sprawdzić ważność certyfikatu należy uruchomić w systemie Windows Menedżera Certyfikatów. W tym celu klikamy menu "Start" i w polu wyszukiwania (na dole) wpisujemy "certmgr.msc" i klikamy enter. O…

• Lubię
      • Piwo
      • Super
    • 116 odpowiedzi
    • 44,4k wyświetleń
  12. Geofizyka

Zmieniliśmy na naszej Stacji stary wysłużony komputer na nowy, co za tym idzie trzeba było zrobić migrację Stacji SQL, certyfikatów VPN i SSL oraz zainstalować Encard Zarządca Kart i Cisco anyconnect. Po nie małych trudnościach w końcu udało się skonfigurować wszystko na nowym komputerze ale: 1. Cisco anyconnect działa poprawnie 2.W Stacji SQL mimo że ikona Cepik świeci na zielono przy próbie łączenia z Cepik wyświetla błąd łączności, badania są na czerwono i nie można ich wysłać. 3. Po wejściu w Encard Zarządca kart jest tylko sam certyfikat i klucz publiczny - nie ma klucza prywatnego 4. Po podłączeniu czytnika z kartą Encard na starym komputerze też nie ma łącz…

• 9 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  13. bubson922
    Started by bubson922,

Cześć koledzy. Przeszedłem z jednej stacji na drugą i z tego co widzę ta ,, nowa '' ma tylko 1 certyfikat ważny ( SSL na kartę ) . Co z VPN'em ? - nie musi mieć odnowionego ? W ,, starej '' SKP pilnowaliśmy zawsze aby 2 były ważne i SSL i VPN

• 7 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  14. zoro
    Started by zoro,

Nie mogę połączyć się z CEPIK. Wyskakuje komunikat - Błąd łączenia z CEPIK ( S0004). Czy koś wie o co tu chodzi.

15. Test

Nowe dwa komputery na windows 10 Po wgraniu 3 certyfikatów: SSL, VPN, (są w certyfikatach osobistych) INFRAC2_CA (Zaufane główne urzędy certyfikacji) Cisco AnyConnect Secure Mobile Client (anyconnect-win-4.1.06013-pre-deploy-k9.msi)-> VPN: Connected to vpnprod.cepik.gov.pl W programie SKP PRO VPN /0/P id: ważny do dnia: 2022 ----- SSL /0/P id: ważny do dnia: 2022 ----- Start połączenia Błąd pobierania wsdl: Connection lost (error code is 100353) Błąd połączenia! Wybierz inny certyfikat ----- Po uruchomieniu programu SKP PRO wpisuję hasło do certyfikatu osobistego po wpisaniu poprawnego hasła pojawia się brak połączenia z CE…

• 3 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
  16. pirat
    Started by pirat,

Witam. Kolega pobrał dzisiaj certyfikat VPN ze strony ministerstwa, miałem go wgrać do kompa ale niestety nie działa hasło które zostało wpisane. Dzwoniłem na hlepdesk ale wg nich jak nie działa to trzeba wniosek o anulowanie certyfikatu i wniosek o nowy certyfikat. Czy istnieje jakieś inne wyjście z tej patowej sytuacji? Nie chce mi się znowu czekać 30 dni na nowy certyfikat. Macie jakieś pomysły?

• 5 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  17. Demart
    Started by Demart,

Rano było połączenie z cepikiem i po jakimś czasie coś się wysypało. W pracy był kolega i twierdzi że nic nie robił, a to samo się tak stało. W każdym bądź razie wyskakuje informacja jak na zdjęciu i nie ma połączenia. Mamy dwa certyfikaty SSL i na obydwóch to samo, także podejrzewam że to coś z VPN-em jest nie tak. Jest ktoś w stanie pomóc i doradzić co zrobić i jak sprawdzić co się stało.

• Piwo
      • Lubię
    • 30 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
  18. emeryt
    Started by emeryt,

Panowie, możecie podpowiedzieć co wpisać w pozycji "Podstawa wnioskowania"

• 6 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
  19. patronat
    Started by patronat,

Panowie mam pytanie odnowiłem certyfikat VPN po 2 latach i zainstalowałem i wszystko się łączy z cepikiem pobiera dane ale już przy samej wysyłce pokazuje komunikat NIE ZNALEZIONO SKP W BAZIE DANYCH (nr podmiotu w ewidencji 10096004) czy ktoś się z tym spotkał co to może być bardzo proszę o pomoc. Dodam że program Patrona ITS

• 8 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  20. mariopl
    Started by mariopl,

nowa akualizacja windows 10 usuwa polaczenie vpn uwaga zalecam czujnosc

21. Witold1968
    Started by Witold1968,

Mam pytanko czy ktoś przerabiaj brak certyfikatu VPN bo zapomniałem wysłać może ktoś co wie lub podpowie

• 35 odpowiedzi
    • 8k wyświetleń

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.